ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Έχουμε επίγνωση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση

Χαρακτήρισε λάθος να γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα Φ.Α πριν την λύση

ΚΥΠΕ

"Έχουμε επίγνωση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού μας", είπε στην ομιλία του ενώπιον του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ανέφερε ότι μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες με στόχο την ίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και να αποτελείται από δύο ιδρυτικές πολιτείες με ίσο καθεστώς. Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ.

Στην ομιλία του ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι "είναι σημαντικό ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης να κάνει βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης των όρων που περιορίζουν την αλληλεπίδραση της Τ/κ πλευράς με την διεθνή κοινότητα. Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι πρέπει να αρθεί η απομόνωση των Τ/Κ και πρόσθεσε ότι έφτασε η ώρα οι αδελφές μουσουλμανικές χώρες να κάνουν βεβιασμένα βήματα και να ηγηθούν της διεθνούς κοινότητας σε αυτό το θέμα.

Για τις προσπάθειές για επίλυση του Κυπριακού, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι "η λύση στην Κύπρο θα φέρει τον αέρα της ειρήνης και την σταθερότητας στην περιοχή μας η οποία έχει κουραστεί από τις συγκρούσεις".

"Προσπαθούμε ως δύο ηγέτες της ίδιας γενιάς να φτάσουμε σε μια λύση η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η μεγαλύτερη επιθυμία και στόχος μας είναι να φτάσουμε σε λύση το 2016", ανέφερε.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι έγιναν πολλές προσπάθειες τα τελευταία πενήντα χρόνια για να υπάρξει συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
"Εγώ προσωπικά μαζί με τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο την ίδρυση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και να αποτελείται από δύο ιδρυτικές πολιτείες με ίσο καθεστώς.

Προσπαθούμε ως δύο ηγέτες της ίδιας γενιάς να πετύχουμε μια λύση η οποία να γίνει αποδεκτή αμοιβαία. Έχουμε επίγνωση ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση του νησιού μας", ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι ο Τ/Κ `λαός` είναι αποφασισμένος για την επίτευξη λύσης. "Εμείς ως Τ/Κ αναζητούμε μια λύση η οποία θα διασφαλίσει πλήρως την ελευθερία μας, την ισότητά μας και την ασφάλειά μας ως ένας από τους δύο συνεταίρους του νησιού. Είναι μεγάλη η σημασία της στήριξης των φίλων χωρών σε αυτή τη προσπάθειά μας για λύση", ανέφερε.

Όπως είπε εκτός από τα κεφάλαια την διακυβέρνησης, της ΕΕ, της ΕΕ, την Οικονομίας και του περιουσιακού που εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα, έχουν επιτευχθεί και σημαντικές προσεγγίσεις. Τα ζητήματα του εδαφικού και της ασφάλειας θα αφεθούν για το τέλος, πρόσθεσε.

"Χωρίς αμφιβολία η επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για τη διαδικασία και υπάρχουν ζητήματα στα οποία χρειάζεται να υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η μεγαλύτερη επιθυμία και ευχή μας είναι να υπάρξει λύση το 2016. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αποφασιστικότητα", είπε.

Για το φυσικό αέριο είπε: "Προσπαθούμε να αποτελέσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα στο θέμα των πηγών ενέργειας που μέχρι σήμερα ήταν αιτία για ένταση και συγκρούσεις στην περιοχή. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου δεν θέλουμε να αποτελέσουν αιτία έντασης στο νησί ή στην περιοχή. Αντίθετα προβλέπουμε ότι θα αποτελέσουν καταλύτης για δημιουργίας ειρήνης και σταθερότητας μέσω της δημιουργίας αλληλεξάρτησης".

Είπε ότι είναι λάθος να γίνουν μονόπλευρες ενέργειας για το θέμα των φυσικών πόρων πριν την επίτευξη λύσης. Είναι σημαντικό να μην γίνουν τέτοιες ενέργειες που θα βλάψουν τις προσπάθειες για λύση και θα χαλάσει το θετικό κλίμα σε μια τέτοια περίοδο, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X