ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραιτούνται οι βουλευτές της Συμμαχίας αν αθετήσουν 10 δεσμεύσεις

Ενυπόγραφη επιστολή στη βουλή για αυτόματη παραίτηση αν δεν προωθήσουν 10 μέτρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενυπόγραφη επιστολή στη γενική διευθύντρια της βουλής Βασιλική Αναστασιάδου εξέδωσε το πρωί της Πέμπτης αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών επισημαίνοντας ότι θα παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα εάν αθετήσουν 10 δεσμεύσεις του Κινήματος.

Η επιστολή αποτελεί στην ουσία οριστική δήλωση αυτόματης παραίτησης από το αξίωμα του Βουλευτή σε περίπτωση που εντός ενός έτος από την σύσταση της νέας βουλής δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών οι δεσμεύσεις που καταγράφονται στην επιστολή.

Σε ανακοίνωσή της Συμμαχίας Πολιτών επισημαίνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα εκλέξει η Συμμαχία Πολιτών θα οδηγηθεί σε αυτόματη παραίτηση αν η Συμμαχία Πολιτών αποδειχθεί ασυνεπής με τα όσα δεσμεύτηκε να προωθήσει. «Ένα χρόνο μετά την εκλογική διαδικασία, οι πολίτες μπορούν να απαιτήσουν έλεγχο και ο Πρόεδρος της Βουλής θα δικαιούται αυτεπάγγελτα και χωρίς να προαπαιτείται έγκριση από οποιοδήποτε να ενεργοποιήσει την επιστολή παραίτησης».

Αυτούσιος ο δεκάλογος δέσμευσης της Συμμαχίας Πολιτών που αν δεν προωθηθούν στο ακέραιο από τη Συμμαχία Πολιτών τότε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα οδηγηθούν σε αυτόματη παραίτηση από το αξίωμα του βουλευτή:

1. Oριζόντια ψηφοφορία.

2. Αυτόματη εγγραφή των εκλογέων που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους στους εκλογικούς καταλόγους.

3. Το δικαίωμα στους πολίτες να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους στην περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.

4. Την ανάρτηση για ένα μήνα σε ειδική ιστοσελίδα των Νομοσχεδίων και Προτάσεων Νόμου για να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τα σχόλια και προτάσεις τους τα οποία θα προωθούνται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

5. Την διεξαγωγή Δημοψηφισμάτων για πολύ σοβαρά ζητήματα έτσι ώστε να αποφασίζει ο ίδιος ο λαός.

6. Διασύνδεση της μισθοδοσίας των Βουλευτών με βάση τις παρουσίες τους στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές που είναι μέλη.

7. Ειδική φορολογία για υπερχρεώσεις των Τραπεζών στα δανειστικά επιτόκια.

8. Το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, υπό προϋποθέσεις και βάση κριτηρίων, να αγοράζει την κατοικία του στην τιμή που η Τράπεζα εξασφάλισε σε πλειστηριασμό.

9. Νομοθεσία που να απαγορεύει στα Κόμματα να υποβάλλουν κατάλογο ονομάτων για διορισμό στα Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών, την ΕΔΥ και την ΕΕΥ.

10. Καθορισμός ορίου για δύο θητείες για όλους τους εκλελεγμένους αξιωματούχους του Κράτους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση