ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 29/6 η ακροάση στην υπόθεση Θεμιστοκλέους

Μετά τις βουλευτικές εκλογές όρισε την ακρόαση το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Μετά τις βουλευτικές εκλογές και συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου όρισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την ακρόαση της υπόθεσης εναντίον του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Θεμιστοκλέους για τροχαίες παραβάσεις.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Θεμιστοκλέους, Κρίς Τριανταφυλλίδης επιχειρηματολόγησε επί του αιτήματος που είχε υποβάλει κατά την τελευταία δικάσιμο η Κατηγορούσα Αρχή για σύντομη εκδίκαση της υπόθεσης, καλώντας το Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής υπάρχουν ορισμένες ανακριβείς αναφορές τις οποίες και παρέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Υποστήριξε ότι η μη παραδοχή των αδικημάτων από πλευράς του του κ. Θεμιστοκλέους ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου δεν έγινε για σκοπούς καθυστέρησης στην εκδίκαση της υπόθεσης και υπενθύμισε ότι η μη παραδοχή των αδικημάτων είχε γίνει ευθύς εξαρχής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Είπε ότι ο κατηγορούμενος δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας «γιατί δεν ήθελε να είναι υπεράνω των άλλων πολιτών αλλά ούτε και τώρα θέλει να είναι υπεράνω των άλλων πολιτών» σε σχέση με τον χρόνο εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είπε ότι «θα πρέπει να δικαστεί η υπόθεση γρήγορα», κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη ερμηνεία» από πλευράς της Κατηγορούσας Αρχής.

Ανέφερε επίσης ότι η αναφορά για εύλογο χρόνο εκδίκασης της υπόθεσης επουδενί δεν υποστηρίζει το αίτημα για γρήγορη εκδίκαση, αναφέροντας επίσης ότι το αίτημα παραβιάζει την αρχή της ανεξαρτησίας του δικαστηρίου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας «εντελώς αδικαιολόγητα ζητά από το Δικαστήριο να καταπατηθούν τα δικαιώματα όλων των άλλων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δικαστεί γρήγορα κάποιος ο οποίος αποποιήθηκε της βουλευτικής του ασυλίας για να είναι το ίδιο με τους άλλους πολίτες».

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν πριν από δύο χρόνια γι΄αυτό και η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί γρήγορα, ο κ. Τριανταφυλλίδης διερωτήθηκε γιατί ο Γενικός εισαγγελέας περίμενε δύο χρόνια για να καταχωρήσει την υπόθεση και γιατί πρέπει το επαρχιακό δικαστήριο “να βγάλει τα κάρβουνα από τη φωτιά της καθυστέρησης” κατά την έκφραση του.

Υποστήριξε επίσης ότι η Κατηγορούσα Αρχή με το λεκτικό που χρησιμοποιεί στην αναφορά περί «κατ επανάληψη παραβατικής συμπεριφοράς» του κατηγορούμενου παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, κάνοντας παράλληλα λόγο για απόπειρα παραπλάνησης του δικαστηρίου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης απέρριψε επίσης την αναφορά περί «μη πολυπλοκότητας της υπόθεσης«και διερωτήθηκε«πού ξέρουν πόσο περίπλοκη ή απλή είναι η υπόθεση».Υποστήριξε επίσης ότι ο κατηγορούμενος δεν ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε την αίτηση ως «παντελώς νομικά ανεδαφική» η οποία «στερείται νομικής βάσης, νόμιμης αιτιολογίας και συνταγματικού υπόβαθρου» και κάλεσε το δικαστήριο να την απορρίψει.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθεση της Κατηγορούσας Αρχής «να δικάσει άρον-άρον» τον κατηγορούμενο και ούτε επιδεικνύει η Κατηγορούσα Αρχή «μια καταδιωκτική συμπεριφορά έναντι του κατηγορουμένου».

Υποστήριξε επίσης ότι η αίτηση υποβλήθηκε για να προφυλαχθεί και να προστατευθεί ο κατηγορούμενος λόγω της ιδιότητας του και λόγω του ότι είναι υποψήφιος βουλευτής.

Ο κ. Δημητρίου δεν συμφώνησε με τη θέση ότι “η εκδίκαση μιας υπόθεσης ή ο χρόνος για να εκδικαστεί μια υπόθεση είναι ανάλογα με το πρόγραμμα του δικαστηρίου. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση να δικάσει μια υπόθεση το συντομότερο δυνατόν”, είπε.

Απαντώντας στο επιχείρημα της Κατηγορούσας Αρχής ότι η αίτηση έγινε για να προστατευθεί ο κατηγορούμενος , ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «ευχαριστούμε πολύ για την προστασία, δεν τη θέλουμε», κάνοντας στη συνέχεια λόγο για στοχοποίηση του κατηγορουμένου.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του, ο Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Παύλος Κυριακίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο προγραμματισμός και η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται από το Δικαστήριο, αφού λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος καταχώρησης της κάθε υπόθεσης, κατά χρονολογική σειρά».

«Χωρίς να παραγνωρίζω τη σοβαρότητα της παραβατικής συμπεριφοράς που αποδίδεται στον κατηγορούμενο, οφείλω επίσης να πω ότι μεταξύ των παλαιότερων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου υπάρχουν και υποθέσεις στα πλαίσια των οποίων αποδίδονται σε κατηγορούμενους πιο σοβαρά αδικήματα» σημείωσε.

«Όπως και σε κάθε άλλη υπόθεση», πρόσθεσε, « και με βάση το βεβαρημένο πρόγραμμα του δικαστηρίου, στο οποίο περιλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός παλαιότερων υποθέσεων και χωρίς να παραγνωρίζω τα συνταγματικά δικαιώματα κανενός πολίτη αυτού του τόπου, η παρούσα υπόθεση ορίζεται για ακρόαση στις 29 Ιουνίου του 2016 και η ώρα 11 το πρωί», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση