ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάχες σώμα με σώμα στη Λεμεσό

Δίπλαρος και Καυκαλιάς οδηγούν με άνεση την κούρσα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ

Η δημοσκόπηση της «Καθημερινής» αποτυπώνει τις τάσεις του εκλογικού περιβάλλοντος στη Λεμεσό, με τη διαφορά που χωρίζει ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να έχει μειωθεί στις τρεισήμισι μονάδες σε σύγκριση με τις επτά μονάδες στο παγκύπριο ποσοστό. Το γενικό προεκλογικό κλίμα σε κομματικό επίπεδο είναι υποτονικό, με χαμηλές συσπειρώσεις και μεγάλο ποσοστό πρόθεσης αποχής. Πλην όμως, σε επίπεδο υποψηφίων, η μάχη για την κατάκτηση της πολυπόθητης έδρας μαίνεται ακατάπαυστα και θα συνεχίσει στους ίδιους φρενήρεις ρυθμούς, μέχρι την κορύφωση στις 22 Μαΐου. Οι βουλευτές της πενταετίας 2011-2016, με εξαίρεση τον Ανδρέα Καυκαλιά και τον Ευθύμιο Δίπλαρο, δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, αφού νιώθουν έντονα την απειλή από νέους επίδοξους μνηστήρες. Η αδράνεια και ο εφησυχασμός, ακόμα και στις γιορτές του Πάσχα, μπορεί να αποδειχτούν μοιραίες. 

Εκλογική επιρροή

Η δηλωμένη πρόθεση αποχής ανέρχεται στο 20% και κατ’ εκτίμηση αναμένεται να προσεγγίσει και ίσως να ξεπεράσει και το 30%. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34, η αποχή ξεπερνά ήδη το 30%, αφού φθάνει στο εκπληκτικό 35%, ενώ στις ηλικίες 35-54 κυμαίνεται στο 23% και άνω των 55 ετών μειώνεται στο 13%. Πάμε δηλαδή για εκλογές των γερόντων και είναι καιρός  να προβληματιστούν σοβαρά οι ηγεσίες των κομμάτων και να αποδείξουν στους νέους ότι όντως είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας και όχι οι αμοιβάδες του κατεστημένου.

Η εκλογική επιρροή του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό κυμαίνεται στο 22,7% και διατηρεί διαφορά 3,5 μονάδων από το ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2011, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ήταν δύο μονάδες υπέρ του ΔΗΣΥ. Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ ανέβηκε στο 70%, με 8% αναποφάσιστους και ισόποσο ποσοστό αποχής. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ καταγράφονται υπέρ του Κινήματος Αλληλεγγύη – ΕΥΡΩΚΟ με 4,1%, της Συμμαχίας Πολιτών με 3,6% και του ΔΗΚΟ με 2,6%. Ο ΔΗΣΥ προσελκύει ψηφοφόρους από όλες τις κομματικές παρατάξεις, ακόμα και από ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2011. Οι μεγαλύτερες εισροές προέρχονται από την ΕΔΕΚ με 4,5%, το ΔΗΚΟ 3,3% και το ΕΥΡΩΚΟ 13,3%, ενώ καθόλου ευκαταφρόνητη είναι και η εισροή 6,6% από όσους δεν ψήφισαν το 2011.

Το ΑΚΕΛ καταγράφει ποσοστό 19,2%, με συσπείρωση 65%, αποχή 13% και 12% αναποφάσιστους. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκλογές, που οι εκροές σε άλλα κόμματα ήταν από ελάχιστες ως ανύπαρκτες, σήμερα 11% των ψηφοφόρων του κόμματος εξετάζει νέες επιλογές και κυρίως νέα κόμματα. Ποσοστό 3,1% κινείται προς τη Συμμαχία Πολιτών, 2,1% προς το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, 2,1% προς το Κόμμα για τα ζώα και 1,6% προς το ΔΗΚΟ. Το ΑΚΕΛ εισπράττει λιγότερα από ό,τι δίνει σε άλλα κόμματα, κερδίζοντας 4,5% από την ΕΔΕΚ και 2,2% από το ΔΗΚΟ.

Το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει 10,3%, μία μονάδα περίπου πάνω από το αντίστοιχο παγκύπριο ποσοστό. Η συσπείρωση του κόμματος αυξήθηκε στο 61%, η πρόθεση αποχής κυμαίνεται στο 7%, ενώ 19% δηλώνουν αναποφάσιστοι. Οι σημαντικότερες εκροές του ΔΗΚΟ είναι προς τη Συμμαχία Πολιτών με 4,4%, τον ΔΗΣΥ 3,3% και το ΑΚΕΛ 2,2%. Οι εισροές προέρχονται κυρίως από την ΕΔΕΚ με 4,5%, τον ΔΗΣΥ 2,6%, το ΑΚΕΛ 1,6% και όσους δεν συμμετείχαν στις εκλογές του 2011 με 4%.

Η Συμμαχία Πολιτών είναι στην τέταρτη θέση με 4,5% κερδίζοντας 40% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ, 9% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, καθώς επίσης και ψηφοφόρους από το ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, όπως αναλύονται πιο πάνω.

Η εκλογική επιρροή της ΕΔΕΚ περιορίζεται στο 3,6%, ενώ το 2011 είχε καταγράψει 11,2% στη Λεμεσό. Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς αυτό να αποτελεί πρόβλεψη ή εκτίμηση, φαίνεται ότι στην παρούσα τουλάχιστο χρονική περίοδο η έδρα της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό δεν είναι διασφαλισμένη. Η συσπείρωση της ΕΔΕΚ κυμαίνεται στο 46%, η αποχή στο 7% και οι αναποφάσιστοι στο 23%.

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κερδίζει 2,9% του εκλογικού σώματος, με εισροές από όλους τους κομματικούς χώρους και συσπείρωση 67%. Το Κίνημα Αλληλεγγύης – ΕΥΡΩΚΟ ακολουθεί με 2,8%, συσπειρώνοντας 33% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ. Το ΕΛΑΜ συγκεντρώνει 1,9%, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται σημαντικό ποσοστό για το Κόμμα για τα Ζώα με 1,3%.

Οι Σταυροί των υποψηφίων

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος θα έχει σίγουρα το πιο ήρεμο Πάσχα από όλους τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ. Προηγείται με διαφορά στις επιλογές των ψηφοφόρων, κερδίζοντας 29% των σταυρών επιλογής. Οι υπόλοιπες τρεις θέσεις που οδηγούν στα σαλόνια της Βουλής διεκδικούνται κατά κύριο λόγο από τη Μιχαηλίδου Ελίτα με 21% και τον Μιχαηλίδη Ανδρέα με 20% και κατά δεύτερο, από τον Κυπριανού Ανδρέα με 16%. Όμως, κοντά τους βρίσκεται και μία τετράδα υποψηφίων που θα προσπαθήσει να ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα. Πρόκειται για τον Θεμιστοκλέους Ανδρέα και τους νέους Σταύρου Ελένη, Σύκα Νίκο και Βασιλείου Μιχάλη. Τα προγνωστικά για την έκβαση της μάχης είναι παρακινδυνευμένα, το σίγουρο είναι, όπως για κάθε κόμμα, ότι οι τελευταίες δεκαπέντε μέρες κρύβουν συμμαχίες, μονοσταυρίες και ανατροπές στους σταυρούς και τα σταυρώματα.

Την ίδια σιγουριά μπορεί να νιώθει και ο Ανδρέας Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ. Με 32%, προηγείται των συντρόφων του, ενώ τις άλλες επίμαχες θέσεις διεκδικούν με ίσους όρους, ο Αδάμος Αδάμου με 28% και οι Χρήστος Μέσης και Γιώργος Γεωργίου με 25% έκαστος. Κοντά τους, προσδοκώντας πλασάρισμα στις θέσεις που οδηγούν στη Βουλή βρίσκονται ο Κώστα Κώστας και η Ιωάννου Αργεντούλα, ενώ τη δική του μάχη δίνει και ο Νέαρχος Ιωάννου. Η αναμέτρηση στο ΑΚΕΛ είναι πιο αμφίρροπη  από ό,τι στον ΔΗΣΥ, αφού οι αποστάσεις μεταξύ των διεκδικητών, πλην του Καυκαλιά, είναι μικρές και μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εκπλήξεις. Συντροφική υπομονή μέχρι τη μέρα της κρίσης.

Στο ΔΗΚΟ, παρόλο που η μάχη δεν έχει κριθεί ακόμη, καταγράφεται η μεγαλύτερη ανατροπή, με τον Πανίκο Λεωνίδου και τον Άθω Αντωνιάδη να προηγούνται με 32% και 30% αντίστοιχα, του Άγγελου Βότση που κερδίζει 26% των σταυρών. Καθοριστικό ρόλο στο κόμμα διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει η μονοσταυρία. Ήδη το ΔΗΚΟ είναι ο πρωταθλητής στην επιλογή του ενός και μόνου, αφού 27% των ψηφοφόρων τοποθετούν το δικό τους σταυρό, σε έναν μόνο υποψήφιο.

Για τα υπόλοιπα κόμματα, η αριθμητική βάση είναι επισφαλής και δεν επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Όμως, είναι εκπληκτικός ο αριθμός των ψηφοφόρων που επιλέγει τον Παύλο Μυλωνά στη Συμμαχία Πολιτών και την Ελένη Θεοχάρους στο Κίνημα Αλληλεγγύης – ΕΥΡΩΚΟ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση