ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σημειολογία και μηνύματα στην υποβολή των υποψηφιοτήτων

Ποιες προσωπικότητες πρότειναν ποιους υποψηφίους και το μήνυμα των εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τη σημειολογία των προτεινόντων αλλά και με τα πολιτικά μηνύματα των κομματικών αρχηγών γύρω από το διακύβευμα των εκλογών, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη. Σύμφωνα με τον έφορο εκλογών, 494 είναι οι συνολικές υποψηφιότητες, με 180 στην Επαρχία Λευκωσίας, 29 στην Κερύνεια, 89 στην Αμμόχωστο, 51 στη Λάρνακα, 106 στη Λεμεσό και 39 στην Πάφο.

Ο κάθε υποψήφιος κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ ως παράβολο της υποψηφιότητάς του, με αποτέλεσμα το κράτος να λαμβάνει από τη σημερινή διαδικασία το ποσό των 247 χιλιάδων ευρώ. Με το πέρας της υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο κάθε κομματικός αρχηγός έστειλε το δικό του μήνυμα για τις επικείμενες εκλογές, ενώ όλοι κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν.

Το δίλημμα Αβέρωφ

Οι Καίτη Κληρίδου, Νίκος Ρολάνδης, Χριστόδουλος Συμεωνίδης, πρότειναν και στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Με τη στήριξή της στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ η Καίτη Κληρίδου, θυγατέρα του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη, στέλλει το μήνυμα στον συναγερμικό κόσμο ότι συμφωνεί με τον τρόπο που πολιτεύεται η σημερινή ηγεσία. Η στήριξη του Νίκου Ρολάνδη, ερμηνεύεται ως η αποδοχή της πολιτικής Αβέρωφ Νεοφύτου από τη σχολή σκέψης των ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων ενώ η στήριξη του Χριστόδουλου Συμεωνίδη η επικρότηση της πολιτικής του ΔΗΣΥ από την επιχειρηματική κοινότητα.

Με το πέρας της υποβολής των υποψηφιοτήτων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε τη σημαντικότητα των επικείμενων εκλογών επισημαίνοντας πως η αποχή δεν είναι λύση και προέβαλε το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ο πολίτης στις εκλογές του Μάη.

«Η περαιτέρω μείωση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για τον Συναγερμό. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Το κράτος το θέλουμε υπηρέτη των πολιτών και όχι να ταλαιπωρεί τους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημειώνοντας πως καθόλη την πορεία του κόμματος, η θέσεις του ΔΗΣΥ ήταν ξεκάθαρες.

«Δεν παίξαμε ποτέ και δεν θα το κάνουμε τώρα, με το λαϊκισμό. Θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνία. Η αποχή επιβραβεύει τις νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα λίγο πριν την καταστροφή. Ο λαός καλείται να επιλέξει και έχει τον δρόμο της σταθερής προοπτικής και τον άλλο δρόμο που μας πάει πίσω. Ένας ισχυρός ΔΗΣΥ σημαίνει ακόμη πιο ισχυρή κυβέρνηση, σημαίνει δυνατή Κύπρο. Καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τον ΔΗΣΥ» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Αντιπολιτευτική διάθεση από Άντρο

Οι Δώνης Χριστοφίνης, Αννίτα Σαντοριναίου, Μίνως Χαραλάμπους και Απόστολος Τσακκιστός στήριξαν την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Η στήριξη του Δώνη Χριστοφίνη βετεράνου και ηγετικού στελέχους του ΑΚΕΛ έχει τη δική του σημασία για τον ΑΚΕΛικό κόσμο ενώ η στήριξη της ηθοποιού Αννίτας Σαντοριναίου δείχνει και την στήριξη των πολιτικών του ΑΚΕΛ από τον κόσμο του πολιτισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί άλλωστε πως και άλλοι ηθοποιοί, πρότειναν υποψηφίους του ΑΚΕΛ όπως η Δέσποινα Μπεμπεδέλη το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη και η Τζένη Γαϊτανοπούλου και Πόπη Αβράαμ την Άντρη Δημητρίου.

Με το πέρας της υποβολής υποψηφιοτήτων, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ έκανε έκκληση προς τους πολίτες να κατέλθουν στην κάλπη γιατί όπως ανέφερε η αποχή ενισχύει τις κυρίαρχες δυνάμεις και την αλαζονεία εκείνων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια. Όπως ανέφερε το ΑΚΕΛ την επομένη των εκλογών θα εργαστεί υπεύθυνα και πατριωτικά για το κυπριακό αλλά και για μία κοινωνική πολιτική. Δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη κάνοντας λόγο για πρωταθλητισμό στη μακροχρόνια ανεργία, τη μείωση μισθών, την κοινωνική ανισότητα και τη μετανάστευση νέων.

Ισχυρό Κέντρο από Νικόλα

Οι Μάρκος Κυπριανού Αναστασία Παπαδοπούλου, Μάκης Κεραυνός και Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως η ηγεσία αλλά και το παλιό ΔΗΚΟ εργάζεται και υποστηρίζει τις πολιτικές του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Στο τέλος της υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη ενός ισχυρού κέντρου. Όπως ανέφερε ένα ισχυρό Κέντρο μπορεί να τα βάλει με την αλαζονεία του δικομματισμού ενώ ένα ισχυρό ΔΗΚΟ θα σταθεί ανάχωμα σε μία κακή λύση. «Ένα ενισχυμένο Δημοκρατικό Κόμμα για να συνεχίσουμε τον πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο και να πάρουμε την Κύπρο μπροστά» ανέφερε στις δηλώσεις του με το τέλος της υποβολής των υποψηφιοτήτων ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Νέα ΕΔΕΚ από Σιζόπουλο

Τέσσερα νέα ηλικιακά στελέχη της ΕΔΕΚ ήταν οι προτείνοντες της υποψηφιότητας του Μαρίνου Σιζόπουλου καταδεικνύοντας τη στήριξη που εισπράττει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από τη νεολαία του κόμματος. 

Με το πέρας της υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη δέσμευση ότι η νέα κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για τη νέα γενιά. Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως η ΕΔΕΚ θα εργαστεί για μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, για την ουσιαστική ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και την προώθηση προτάσεων κοινωνικής πολιτικής.

Πόλεμος στον παλαιοκομματισμό από Λιλλήκα

Οι Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Κύπρος Γιωργαλλής, Πέτρος Σουππούρης και Γιώργος Σαμούτης, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα. Ο διπλωμάτης Κύπρος Γιωργαλλής, γιος του ηθοποιού και υποψηφίου του ΔΗΚΟ Ηρακλή Γιωργαλλή έχει τον δικό του συμβολισμό όπως επίσης και του Πέτρου Σουππουρή ο οποίος προέρχεται από γνωστή αριστερή οικογένεια.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε τους πολίτες να πολεμήσουν αποτελεσματικά τη διαπλοκή και τη διαφθορά αλλά και το παλαιοκομματικό κατεστημένο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X