ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κασουλίδης: Με εκνευρίζει να στήνουν πολιτική πάνω σε ένα ψέμα

Διευκρινήσεις για το θέμα των τουρκικών διαβατηρίων δίνει ο ΥΠΕΞ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονα ενοχλημένος παραμένει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μετά τις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου. Σε νέες δηλώσεις του το απόγευμα της Πέμπτης εξέφρασε τον εκνευρισμό του για την παρερμηνεία των δηλώσεων του από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, σε σχέση με το αεροδρόμιο Τύμπου.

«Δεν μου αρέσει να στήνεις ολόκληρη πολιτική πάνω σε ένα ψέμα. Εμένα δεν με ενοχλεί τίποτε άλλο και δεν με εκνευρίζει –διότι πράγματι εκνευρίστηκα- από την ώρα που στήνεις πολιτική πάνω σε ψέμα.»

«Ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω –όπως ξεκαθάρισα και σε κάποιες άλλες εκπομπές- τι είπα με τον Τούρκο δημοσιογράφο. Και θέλω να καταλάβετε ότι αυτή είναι η απομαγνητοφώνηση από τον Λειτουργό του ΓΤΠ που ήταν παρών στη συνέντευξη, και ο οποίος στη συνέχεια ετοίμασε το transcript. Και το transcript λέει καθαρά: Με ρωτά : “If one day the airport is open for use, do you wish to fly to Turkey from Ercan?” Εάν κάποια μέρα. Και απαντώ: «Πράγματι, υποφέρω χρησιμοποιώντας τις σημερινές πτήσεις για Βρυξέλλες, για παράδειγμα όπου πάω κάθε μήνα, και εύχομαι να έρθει η μέρα που θα έχουμε λύση για να μπορώ να ταξιδεύω από την Τύμπου, από όπου, όπως καταλαβαίνω, είναι πιο εύκολο και πιο γρήγορο από οποιαδήποτε άλλη λύση». Ξεκάθαρα αφορούσε τη μετά τη λύση του Κυπριακού περίοδο. Ο κ. Παπαδόπουλος με παραπέμπει στον Φιλελεύθερο και αλλού.

«Εγώ σας λέω τι ακριβώς είπα. Αν η Milliyet έγραψε άλλα πράγματα, δεν το ξέρω, δεν το έλεγξα, δεν καταλαβαίνω τούρκικα, και από εκεί γράφτηκε η είδηση στον Φιλελεύθερο εσφαλμένη, αυτό εγώ δεν το ξέρω. Εγώ ξέρω τι είπα και το ίδιο πράμα είπα και πέρσι όταν γεννήθηκε αυτό το θέμα. Αυτό είναι το πρώτο, για να ξεκαθαρίζει.»

Τα άλλα όλα, τι σχέση είχαν, πχ η διακίνηση των προσφύγων, η εγκατάσταση των προσφύγων, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δηλαδή η επέκταση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, το Μπαρμπαρός, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα που συζητούμε, και εάν εμείς πηγαίναμε τώρα να εισαγάγουμε τέτοια θέματα δεν θα ήμασταν σοβαροί. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το αντικείμενο που χειριζόμαστε”.

“Ο κ. Παπαδόπουλος παραπονείται ότι έχω πει ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού και ότι με αυτό τον υβρίζω. Κατά τα άλλα εμείς που μας αποκαλεί αποτυχημένη πολιτική, επιπόλαιη πολιτική, δικαιούται να μας υβρίζει. Αυτή είναι η διαφορά. Και τί τον υβρίσαμε; Είπαμε ότι η πολιτική του για το Κυπριακό, όπως την υποστηρίζει, δεν μπορεί να καταλήξει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “ελέχθη ότι στραφήκαμε να τα ρίξουμε στο ΑΚΕΛ, απεναντίας, είπαμε ότι σωστά έπραξε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ότι διχάζουμε το λαό διότι δεν θέλει λύση, αυτός δεν διχάζει το λαό όταν λέει ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς και δεν έχει καμία στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού και ότι θα φέρει ξανά το σχέδιο Ανάν και ότι θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία; Και μετά, εφόσον λέμε ότι ένας πολιτικός όπως ο κ. Παπαδόπουλος είναι εναντίον της λύσης, είναι σαν να, αν δεν γίνει λύση, θα φταίξει ο κυπριακός λαός και θα αθωωθεί η Τουρκία. Εάν εφαρμοστούν οι πολιτικές του κ. Παπαδόπουλου, σίγουρα θα φταίξει ο κυπριακός λαός. Ευτυχώς όμως δεν εφαρμόζονται, εφαρμόζονται άλλες πολιτικές”.

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και εάν αυτό επηρεάζει το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε “εύχομαι να μην το επηρεάσουν". Aν ήταν αλήθεια η θέση ότι ο κ. Ερντογάν χαράσσει πολιτική και ότι είναι ο παντοδύναμος, και οτιδήποτε εξαρτάται από αυτόν, υπό αυτή την έννοια, αν είναι έτσι, πρέπει να μην επηρεάσουν, πρόσθεσε.

Άρση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πολλά σενάρια υπόψη της και γνωρίζει τι πρέπει να πράξει σε κάθε περίπτωση, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στο θέμα της άρσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι η Κύπρος προκειμένου να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα θα μπορέσει να ζητήσει εξαιρέσεις, μερική αναστολή, ολική αναστολή, φτάνει να είναι δεόντως δικαιολογημένα αυτά που θα ζητήσει, και ότι μπορεί ακόμη και να καταθέσει και μονομερή δήλωση.

Σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης για το θέμα της άρσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες συμφωνήθηκε το 2012 με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κυπριακής κυβέρνησης, και συμφωνήθηκαν τα 72 κριτήρια.

“Εμείς θέλουμε να είμαστε σοβαροί και θεωρούμε ότι το σωστό είναι να συμπληρωθεί η διαδικασία του οδικού χάρτη, να δούμε μέχρι το τέλος ότι εφαρμόζονται όλα, και οι 72 οροδείκτες, διότι απομένουν σημαντικά θέματα που είναι απαραίτητα” είπε.

Σημείωσε ότι εάν στην Κύπρο θα ισχύει άνευ βίζας επίσκεψη Τούρκων υπηκόων, χρειάζεται απαραιτήτως να συμφωνηθεί Συμφωνία Επανεισδοχής που να ισχύει και για την Κύπρο, “γιατί πώς θα στέλνεις πίσω εκείνους που δεν δικαιούνται να έρθουν στην Κύπρο;”

Επίσης, είπε ότι χρειάζεται απαραιτήτως να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία δικαστική, αστυνομική, για όλα τα κράτη μέλη, χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία με την Europol και προστασία δεδομένων και υπάρχουν και άλλα δύο θέματα που είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, το θέμα της διαφθοράς και το θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου στην Τουρκία που πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ.

“Όταν τελειώσει αυτό, εάν τελειώσει και συμπληρωθεί, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει απόφαση τι θα πράξει στο Συμβούλιο τέλος Ιουνίου. Έχουμε πολλά σενάρια υπόψη μας και γνωρίζουμε τι πρέπει να πράξουμε σε κάθε περίπτωση” επισήμανε.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εάν πχ δεν εφαρμοστούν τα πιο πάνω η Κύπρος θα ψηφίσει εναντίον, εάν εφαρμοστούν τότε θα πρέπει να διασφαλίσει "κάποια ειδικά εθνικά συμφέροντα της Κύπρου, ένα εκ των οποίων είναι ο εποικισμός, με τρόπο ώστε να μπορέσει αυτό να αντιμετωπιστεί".

Η σύγκρουση υψηλών τόνων ξεκίνησε όταν το πρωί της Πέμπτης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε πως ο υπουργός εξωτερικών σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σε τουρκικό ΜΜΕ αν θα επιθυμούσε μια μέρα να ταξιδεύσει από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είχε πει πως θα τον βόλευε να πετά από εκεί για Βρυξέλλες. Όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην απάντησή του δεν διαφάνηκε ότι ο κ. Κασουλίδης εννοούσε σε περίπτωση συνολικής λύσης του Κυπριακού ή σε περίπτωση εφαρμογής κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος επιτέθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών μέσω facebook, παρουσιάζοντας τη μεταφρασμένη συνέντευξη του Γιαννάκη Κασουλίδη καταγράφοντας πως «ο Υπουργός της σοβαρότητας θέλει να πετά από την Τύμπου επειδή τον βολεύει».


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση