ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Έχουμε όλοι ευθύνες αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο»

Οι δηλώσεις του Α. Κυπριανού προς τους νέους

ΚΥΠΕ

Κανένας δεν αδικεί τους νέους που σκέφτονται ότι όλοι είναι ίδιοι, είναι θυμωμένοι με τους πάντες, φοβισμένοι για το μέλλον τους, οργισμένοι που συγγενείς, φίλοι ή και οι ίδιοι αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν και δεν πιστεύουν πια κανέναν, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού λέγοντας ότι όλοι έχουμε τις ευθύνες μας γι΄αυτό, αλλά δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση με νέους της ΕΔΟΝ για θέματα που αφορούν την νεολαία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού προσπαθεί να πείσει ότι είμαστε όλοι ίδιοι γιατί ποντάρει στην ισοπέδωση και στην αδράνεια, αλλά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. “Ναι, κάναμε όλοι λάθη. Αλλά δεν κάναμε όλοι εγκληματικά λάθη”. Ήταν τουλάχιστον προκλητικό, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι μπορεί οι μισθοί να μην είναι ικανοποιητικοί, αλλά τουλάχιστον συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι στον οικονομικό προϋπολογισμό. “Ας ρωτήσει τους νέους που εργάζονται με 500 ευρώ το μήνα πώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα και να συνεισφέρουν και στην οικογένεια τους. Το ίδιο προκλητικός ήταν και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν αποκάλεσε τους εργαζόμενους των 800 ευρώ βολεμένους”.

Η πικρή αλήθεια, συνέχισε, είναι ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ δεν διστάζουν να ενεργήσουν με αλαζονεία και αυταρχισμό, δεν διστάζουν να διαλύσουν τα πάντα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τους λίγους και εκλεκτούς φίλους τους. Έτσι, πρόσθεσε,στην Κύπρο του σήμερα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι και οι νέοι νιώθουν να μην έχουν αύριο στον τόπο τους.

Οι περισσότεροι νέοι της Κύπρου νιώθουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει αν πάνε να ψηφίσουν, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού που είπε ότι η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς αντίθετη. “Τίποτε δεν θα αλλάξει αν απέχουν. Η αποχή δεν πρόκειται να μειώσει την ανεργία. Δεν θα αυξήσει τους μισθούς των 500 ευρώ που παίρνουν σήμερα οι νέοι. Ούτε θα δώσει δικαιώματα σε όσους δουλεύουν κυριολεκτικά για το τίποτε, με ατομικά συμβόλαια ή ακόμα και χωρίς κοινωνικές ασφαλίσεις”.

Απευθυνόμενος στον κάθε νέο και νέα, ανέφερε ότι μπορεί να μην συμφωνούν σε όλα με το ΑΚΕΛ, όμως “στις δικές μας θέσεις θα δουν τα δικά τους συμφέροντα. Στις προτάσεις μας θα δουν την υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων” και αναφέρθηκε στις προτάσεις για επέκταση του επιδόματος ανεργίας, έκδοση Κάρτας Ανέργων για άνεργους νέους, μείωση της στρατιωτικής θητείας, αύξηση του κατώτατου μισθού και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση του, υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας, προώθηση εργοδότησης προσοντούχου δυναμικού στη βιομηχανία, προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για την εργοδότηση νέων επιστημόνων, νέα τμήματα και σχολές στο ΠΑΝΚΥΠ και το ΤΕΠΑΚ και διασφάλιση όλων των φοιτητικών επιδομάτων και άλλα πολλά αποτελούν την πολιτική μας πρόταση προς τους νέους.

Αν υπάρχει μια δύναμη που μπορεί να παλέψει για τη λύση του Κυπριακού, που μπορεί να χτίσει το αύριο της επανενωμένης Κύπρου μαζί με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, αυτή είναι το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο ΓΓ λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι αυτό που μπορεί να σηκώσει ανάστημα εντός και εκτός Βουλής στη διάλυση και στην ισοπέδωση όσων έκτισε ο λαός μας τόσα χρόνια και κάλεσε τους νέους να δώσουν δύναμη στη δύναμη τους και να κάνουν μαζί με το ΑΚΕΛ-Αριστερά τη διαφορά.

Ερωτηθείς για τους χαμηλούς μισθούς των νέων εργαζομένων είπε ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι μια προσπάθεια του ΔΗΣΥ από την δεκαετία του 80 και πως σήμερα με άλλοθι το μνημόνιο και πρόσχημα ότι το εργατικό κόστος στην Κύπρο είναι υψηλό, οι εργοδότες ενθαρρυμένοι από τη στάση της κυβέρνησης συμπίεσαν τους μισθούς τα τελευταία 3 χρόνια. Υπήρξε μείωση προηγουμένως, είναι γεγονός, αλλά ήταν στους μισθούς του δημοσίου σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στον δημόσιο τομέα και κάτω από την τεράστια πίεση από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, πρόσθεσε λέγοντας ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία 3 χρόνια υπάρχει συνεχής μείωση των μισθών. Πρόσθεσε δε ότι το εργατικό κόστος είναι κάτω του μέσου στην ΕΕ.

Μεταξύ των προτάσεων του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση του θέματος είναι δεσμευτικοί όροι απασχόλησης όπου δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, υποχρεωτικές αργίες, υποχρεωτική πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, σχέδιο στήριξης των χαμηλόμισθων ή άνεργων ζευγαριών κά Υπενθύμισε δε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων που αποσύρθηκε με την εκλογή της νέας κυβέρνησης και εκκρεμεί ως πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς για την απογοήτευση των νέων από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά και το ότι σε κάποια φαίνεται να είναι μπλεγμένο και το ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του έγκαιρα είχε επισημάνει ότι μια λανθασμένη νοοτροπία για εύκολο και αθέμιτο πλουτισμό που αναπτύχθηκε στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες θα προκαλούσε σωρεία προβλημάτων και αυτό θα έπρεπε να καταπολεμηθεί. “Συνέβηκαν κάποια γεγονότα που τραυμάτισαν και την εικόνα του ίδιου του ΑΚΕΛ,τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι άλλοι γιατί ένιωθαν ότι αυτό ήταν ένα κεφάλαιο στο οποίο το ΑΚΕΛ είχε καταφανή ηθική υπεροχή και επειδή ξέραν ότι δεν μπορούσαν να το φτάσουν είπαν να το κατεβάσουν κάτω παίρνοντας το μήνυμα ότι είμαστε όλοι το ίδιο”.

Κάποιες υποθέσεις, ανέφερε, τους έδωσαν την δυνατότητα προς το παρόν να πετύχουν κάτι. Εμείς αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα φανεί ποια είναι η πραγματικότητα πρόσθεσε λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ έθεσε πιο αυστηρούς εσωκομματικούς κανόνες, πρωτοστάτησε σε έγκριση νομοθεσιών αντιμετώπισης φαινομένων διαπλοκής και του νόμου περί πολιτικών κομμάτων, επιμένει στην διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων. Ανέφερε επίσης ότι είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που κατέθεσε εξελεγμένους λογαριασμούς για το 2015 στον Έφορο Πολιτικών κομμάτων και μέχρι σήμερα, παρά το ότι εξέπνευσε η προθεσμία γι` αυτό, κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν το έπραξε. Ο ίδιος, είπε, έδωσε στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία και της συζύγου και είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το έκανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X