ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάχη χαρακωμάτων στον ΔΗΣΥ Λευκωσίας

Παρατηρείται συνωστισμός μνηστήρων για την εξασφάλιση δύο εκ των έξι διαθέσιμων εδρών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η δημοσκόπηση της Καθημερινής κατοπτρίζει το εκλογικό κλίμα στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και καταγράφει νέα σημαντικά δεδομένα στην εκλογική επιρροή των κομμάτων.

Η εκλογική δύναμη του ΔΗΣΥ παραμένει στο ίδιο ποσοστό όπως και στη δημοσκόπηση της «Κ» την περίοδο 8-15 Απριλίου.

Αντίθετα, το ΑΚΕΛ ανακάμπτει ουσιαστικά, μειώνοντας τη διαφορά από τον ΔΗΣΥ στις 4,5 μονάδες, σε σύγκριση με 8 στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Απριλίου. Το ευρύτερο εκλογικό κλίμα παραμένει άνευρο, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές συσπειρώσεις, που δεν ξεπερνούν σε κανένα κόμμα το 70%.

Σε επίπεδο υποψηφίων, καταγράφονται μάχες εκ του συστάδην για τη διεκδίκηση των περιπόθητων εδρών, ιδιαίτερα μεταξύ των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, όπου παρατηρείται συνωστισμός μνηστήρων για την εξασφάλιση δύο εκ των έξι διαθέσιμων εδρών. Στο ΑΚΕΛ, παρόλο που υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τις εκλογές, εντούτοις έχει αρχίσει ήδη να διαπλάθεται η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα πλαισιώνει τον γ.γ. του κόμματος.

Η πρόθεση αποχής κυμαίνεται στο 18%, με ένα σημαντικό αριθμό πολιτικά αποστασιοποιημένων ψηφοφόρων να αρνούνται να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, θεωρώντας τες ως μέρος του συστήματος που απαξιώνουν. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, εκτιμούμε ότι η αποχή θα κυμανθεί γύρω στο 30%.

Μεγαλύτερη πρόθεση αποχής εντοπίζεται στις ηλικίες 18 με 34 και σε σχέση με τα κόμματα, στον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Το γενικότερο κλίμα αποστασιοποίησης από τα κόμματα και η εξασθένηση της κομματικής ταύτισης και επιρροής, αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου και ιδιαίτερα στις απογοητευτικές συσπειρώσεις, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. 

« Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη Καθημερινή και στο iPad »

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση