ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Προτάσεις για περιορισμό ανισότητας και αναθεώρησης ΕΕΕ

«Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ είναι να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη»

ΚΥΠΕ

Τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για περιορισμό της εισοδηματικής ανισότητας και στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αλλά και για αναθεώρηση του Νόμου για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, παρουσίασε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι αφορούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ενώ μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

«Η προσπάθεια του ΑΚΕΛ είναι να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Κυπριανού, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στα γραφεία του κόμματος. Στην Κύπρο, ανέφερε, έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του χάσματος μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπολοίπων, ενώ «στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη και του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Θύματα των πολιτικών αυτών είναι όλοι αυτοί, τους οποίους ο κ. Αναστασιάδης είχε δεσμευθεί ότι θα προστάτευε, είπε ο κ. Κυπριανού και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.

«Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να περιοριστεί η οικονομική ανισότητα με την ανακατανομή του εθνικού πλούτου», συνέχισε και είπε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει πολιτικές που ωφελούν τους πολλούς και όχι μια μικρή ελίτ.

Συγκεκριμένα, για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, ο κ. Κυπριανού πρότεινε τον καθορισμό δεσμευτικών βασικών όρων απασχόλησης, όπως ο μισθός, οι υποχρεωτικές αργίες, η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης και ο 13ος μισθός. Εισηγήθηκε, παράλληλα, τον τερματισμό της μετατροπής μισθωτών εργαζομένων σε αυτοαπασχολούμενους και νομοθετική ρύθμιση της μισθωτής απασχόλησης.

Για τις ευάλωτες ομάδες, οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ περιλαμβάνουν αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων παραχώρησης επιδόματος τέκνου και φοιτητικής χορηγίας, σ’ ότι αφορά την αύξηση εξαρτωμένων τέκνων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των τέκνων. Ακόμη, προτείνεται ειδικό σχέδιο οικονομικής στήριξης χαμηλόμισθων νεαρών ζευγαριών και άνεργων ζευγαριών.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού του ΕΕΕ, με αξιολόγηση της φροντίδας για ηλικιωμένους. Είπε ακόμη ότι πρέπει να εξειδικευτούν οι πολιτικές οικονομικής στήριξης των ατόμων με αναπηρία σε ειδική νομοθεσία και όχι στα πλαίσια του ΕΕΕ.

Οι υπόλοιπες εισηγήσεις περιλαμβάνουν ρύθμιση για μονογονιούς που δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση διαζυγίου για αντικειμενικούς λόγους και περιορισμό του υπολογισμού της διατροφής ως εισόδημα. Τέλος προτείνεται η ουσιαστική αύξηση του ύψους της ακίνητης ιδιοκτησίας για μακροχρόνια άνεργους.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τις προτάσεις αυτές το ΑΚΕΛ δεν τις θυμήθηκε ενόψει εκλογών, όπως ορισμένοι που δείχνουν φιλολαϊκό πρόσωπο, ενώ στη Βουλή ψήφιζαν σωρεία αντιλαϊκών μέτρων και αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων τις οποίες το κόμμα κατέθεσε τα προηγούμενα χρόνια.

Είπε ακόμη ότι οι προτάσεις για την αναδιανομή μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς επιπρόσθετο κόστος, εφόσον υπάρξει επιβάρυνση των πλουσιότερων εισοδηματικών στρωμάτων, ενώ υπενθύμισε παλιότερες προτάσεις που είχε καταθέσει το ΑΚΕΛ για φορολόγηση ειδών πολυτελείας, όπως γιοτ.

«Υπάρχει τρόπος φορολόγησης του πλούτου» είπε, ενώ υπέδειξε το παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία κατάφερε να ανακάμψει με επιβάρυνση των πλουσιοτέρων κατά 20% και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων με 11%. «Εμείς στην Κύπρο κάναμε ακριβώς το αντίθετο» είπε.

Ανησυχία ΑΚΕΛ για Τουρκία, αλλά «πρέπει να επιμείνουμε»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από την αποχώρηση Νταβούτογλου, με την τουρκική στάση να σκληραίνει.

Όπως είπε, η Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία έναντι σε διάφορες απαιτήσεις της ΕΕ και μας ανησυχεί ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ. «Ελπίζω και εύχομαι να μην προβούν σε περαιτέρω υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας και να επιμείνουν στα ζητήματα, τα οποία είχαν καθοριστεί από την αρχή» συμπλήρωσε.

Ως προς τις ανησυχίες για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτές είναι δεδομένες, πρόσθεσε όμως ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή». Είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης, καθώς η εναλλακτική επιλογή, δηλαδή η εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, θα είναι καταστροφική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση