ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αβέρωφ: Μιλά για τη Τουρκία, οικονομία και ανεργία

«Στην Τουρκία ένας αποφασίζει, ο Ταγίπ Ερντογάν»

ΚΥΠΕ

Είναι σε όλους πλέον παραδεκτό ότι στην Τουρκία “ένας αποφασίζει”, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι εις και μόνος και για το Κυπριακό θα κριθεί όχι δια των λόγων αλλά δια των πράξεών του, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κληθείς στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40χρονα της ΝΕΔΗΣΥ να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν το Κυπριακό.

Δεν είδε τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε, κάποια δήλωση για το Κυπριακό που να είναι θετική, αρνητική ή ουδέτερη. “Πλέον ο κ. Ερντογάν είναι σε όλους γνωστό ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και δεν μπορεί να έχει άλλοθι σε οποιοδήποτε τρίτο εάν η Τουρκία δεν επιδείξει μια πραγματική βούληση για επίλυση του Κυπριακού. Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές. Η Τουρκία θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Ερωτηθείς εάν με την συμπεριφορά που επιδεικνύει ο Ερντογάν, πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην λύση, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε εάν επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε σπίτι τον Νταβούτογλου πρέπει εμείς να αποχωρήσουμε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Είναι ένας νέος σουλτάνος και θα δείξει αν πραγματικά θέλει την επίλυση του Κυπριακού με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”.

Ελλάδα:

Σε ερώτηση για το αυριανό Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα και την επικείμενη ψήφιση επί του πολυασφαλιστικού στην ελληνική Βουλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα περάσει από τη Βουλή αλλά αυτό δεν εξυπακούει ότι λύθηκε το πρόβλημα της Ελλάδας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι θεσμοί απαιτούν επιπρόσθετα μέτρα για το τρίτο μνημόνιο και ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο που θα περάσει από τη Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2018 εάν δεν πετύχουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. “Η Ελλάδα είναι σε μια νέα περιπέτεια δυστυχώς”.

Εδώ στην Κύπρο, που όλα τα θεωρούμε δεδομένα, να προβληματιστούμε συνέχισε ο κ. Νεοφύτου λέγοντας ότι εάν μετά τις 22 Μαΐου έχουμε μια Βουλή που θα προκαλέσει προβλήματα στον τόπο με την δυσκολία στην έγκριση κρίσιμων νομοσχεδίων, “η πορεία σταθεροποίησης της Κύπρου θα τεθεί εν κινδύνω, θα πάμε σε μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα. Γι αυτό αυτές οι εκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Άλλο το αίσθημα και το συναίσθημα και άλλο η λογική”.

Νέα κόμματα:

Τα νέα κόμματα, είπε, δεν είναι νέα, λέγοντας ότι οι ηγεσίες τους πέρασαν από όλα τα παραδοσιακά κόμματα και έχουν περισσότερο χρόνο στην πολιτική από τις ηγεσίες των παραδοσιακών κομμάτων και εκτίμησε ότι θα είναι τροχοπέδη στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας. Η Κύπρος εξήλθε του μνημονίου, δεν εξήλθε οριστικά της προσπάθειας εξυγίανσης, είπε.

Στην ερώτηση εάν ο λαός επιλέγει την πολυφωνία γιατί αυτό να είναι αποσταθεροποίηση και πως και το ΑΚΕΛ έχει καταψηφίσει νομοσχέδια κρίσιμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι τα τελευταία τρία χρόνια μια μόνο Πέμπτη να πέρναγε η θέση του ΑΚΕΛ και κάποιων μικρότερων κομμάτων, αυτά που σχολίαζε για την Ελλάδα “θα ήταν ένας εφιάλτης που θα τον ζούσαμε”. Μιλώντας για διακύβευμα ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο λαός θα κρίνει αν οι πολιτικές Χριστόφια ήταν ευεργετικές και θα τις επαναφέρει ή αν οι πολιτικές Αναστασιάδη οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό και πρέπει να τις εγκαταλείψουμε.

Εάν θα έχουμε μια Βουλή που θα δημιουργήσει ένα κλίμα ακυβερνησίας και θα ζούμε αυτά που σήμερα ζει η Ελλάδα, την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση και επικρατήσει ο ρομαντισμός και το “γιατί να μην έχουμε 10 κόμματα”, τουλάχιστον – είπε – θα έχει ήσυχη την συνείδησή του ότι είπε στο λαό να μην θεωρείται δεδομένη η πορεία της χώρας εάν προξενήσουμε δια της ψήφου μας ακυβερνησία.

Μισθοί νέων:

Κληθείς να σχολιάσει τους μισθούς των 500 ευρώ για τους νέους, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η ανεργία. “Όμως είναι και λίγο πολιτικό θράσος κάποιοι που παρέλαβαν ανεργία 3,6%, μας παρέδωσαν μια τετραπλάσια ανεργία, στο 14,8%, να κάνουν και κριτική μέσα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, ένας στους τέσσερις νέους βρίσκει δουλειά”. Δεν ικανοποιούν τα 500 ή 800 ή 1000 ευρώ αλλά κάποιοι έπαιρναν μηδέν ευρώ είπε για να καταλήξει ότι κάποιοι που οδήγησαν χιλιάδες κόσμου να παίρνει μηδέν ευρώ,”νομίζω λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει”. Θα συνεχίσουμε, είπε, την προσπάθεια για μείωση της ανεργίας και δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση