ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΡ: Η προστασία της πολύτεκνης μάνας είναι προτεραιότητα

Η Πολύτεκνη Μάνα χρειάζεται επιτακτικά την στήριξη του Κράτους, ανάφερει η Υπ. Εργασίας

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Πολύτεκνη Μάνα χρειάζεται επιτακτικά την στήριξη του Κράτους με θεσμοθετημένες παροχές, υπηρεσίες και διευκολύνσεις, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων για την πολύτεκνη μάνα στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία.

Είναι αναγκαία, ανέφερε η Υπουργός, η στήριξη της οικογένειας με θεσμούς όπως παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέτρα ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος αλλά και παροχές που είναι αναγκαίες και συνυφασμένες με τον αριθμό των παιδιών της κάθε οικογένειας. Ως κυβέρνηση, είπε, από την αρχή έθεσαν ψηλά στις προτεραιότητες τους τη στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που δημιουργήθηκαν μέσα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση 2009-2013. Παρόλες τις προκλήσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, μέσα σε 16 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης, εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο 2014 η συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας του Κράτους, σημείωσε.

Βάσει της νέας νομοθεσίας για παροχή ΕΕΕ, ανέφερε, στηρίζονται σήμερα σε μηνιαία βάση περίπου 35.100 οικογένειες, εκ των οποίων ένας αριθμός 11.500 οικογενειών δεν λάμβαναν τέτοια στήριξη για τις βιοποριστικές τους ανάγκες από το κράτος. Επιπλέον, πρόσθεσε, βάσει της νομοθεσίας παρέχεται ιδιαίτερη στήριξη στις οικογένειες με παιδιά, όπως υπηρεσίες φροντίδας για βρέφη, κάλυψη εκτάκτων αναγκών ή ακόμα και απαλλαγή από τέλη και δίδακτρα αναφορικά με το κόστος εκπαίδευσης των παιδιών στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία.
Ένας από τους στόχους είναι και η παροχή ευκαιριών των γυναικών για ένταξη στην αγορά εργασίας, σημείωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση τους όπως και η διατήρηση όλων των νόμιμων δικαιωμάτων τους, ως εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης στην τροποποίηση του περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμου για επέκταση της άδεια μητρότητας σε περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων (4 επιπρόσθετες εβδομάδες μητρότητας για κάθε παιδί οι οποίες προστίθενται στην άδεια μητρότητας των 18 εβδομάδων).

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο της προσφοράς της Πολύτεκνης Μάνας σε όλους τους τομείς της ζωής, είναι αποφασισμένη να θωρακίσει την κοινωνική δικαιοσύνη με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Η προστασία και η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας αποτελεί ένα από τα πρωτεύοντα μελήματα μας. Είναι χρέος μας και καθήκον μας προς την τεράστια συνεισφορά της στην κοινωνία και στον τόπο μας και έτσι το αντιμετωπίζουμε” κατέληξε η κ. Αιμιλιανίδου.

Η Κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στις άμεσες προτεραιότητές της, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, για την ενίσχυση της γυναίκας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής της, είπε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι οι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις παραδοσιακές ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.

Αναγνωρίζοντας, σημείωσε, το μεγαλείο της προσφοράς των γυναικών και ειδικότερα της πολύτεκνης μάνας, σε όλους τους τομείς της ζωής, επιθυμώ να τις διαβεβαιώσω πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει την κοινωνική δικαιοσύνη με δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

Είπε ότι η προστασία της πολύτεκνης οικογένειας αποτελεί ένα από τα πρωτεύοντα μελήματα της Κυβέρνησης. Είναιχρέος προς την προσφορά της και καθήκον προς την τεράστια συνεισφορά της στην οικογένεια και στην κοινωνία.

“Εμείς,στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λαμβάνουμε μέτρα και υιοθετούμε προτάσεις ώστε να διευκολύνουμε το ρόλο της εργαζόμενης μητέρας και να την βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικογένειας και κοινωνίας. Καθίσταταιζωτικής σημασίας η δυνατότητα της κοινωνίας να παρέχει λύσεις ολοκληρωμένης κοινωνικής φροντίδας, δηλαδή προγράμματα απασχόλησης και φροντίδας παιδιών ώστε η Κύπρια μάνα να έχει επιλογές για την ανάθεση της φροντίδας των παιδιών της κατά τις ώρες εργασίας της”, πρόσθεσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X