ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΚΕΛ: Η Κυβέρνηση αρνείται να δει ότι υπάρχει πρόβλημα ανεργίας

Στην 5η χειρότερη θέση η Κύπρος στον τομέα της ανεργίας, υποδεικνύει ο Α.Κυπριανού

ΚΥΠΕ

Η ύπαρξη πλέον ψηλής μακρόχρονης ανεργίας είναι ένα πολύ αρνητικό στοιχείο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αναφέροντας ότι το 2015 το ποσοστό των ατόμων που παραμένουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες ανήλθε στο 63,4% του συνολικού αριθμού ανέργων και συγκεκριμένα 40.412 άτομα, ενώ το 2014 ήταν 65,8% και 45.790.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι στους νέους άνεργους, η ανεργία είναι στο 30,5% με τα στοιχεία να αφορούν το Δεκέμβριο του 2015 και αυτό το ποσοστό μας κατατάσσει στη 5η χειρότερη θέση στην ΕΕ, λέγοντας ότι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι χρειάζονται στήριξη, προστασία και κυρίως πολιτικές που θα συμβάλουν στο να βρουν ξανά ποιοτική και αξιοπρεπή δουλειά.

“Για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί. Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού. Αρνούνται να δουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους μακροχρόνια άνεργους. Επιμένουν να ζουν στο δικό τους κόσμο, με την αυταπάτη ότι οι μακροχρόνια άνεργοι είναι λίγοι ή είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τα ψίχουλα του ΕΕΕ και αυτά βέβαια αν τα λαμβάνουν”.

Το ΑΚΕΛ, είπε, εισηγείται συγκεκριμένα μέτρα για τους μακροχρόνια άνεργους και τους νέους άνεργους, όπως η αύξηση της περιόδου πληρωμής επιδόματος ανεργίας από τους 6 μήνες που είναι σήμερα στους 9 μήνες, τροποποίηση των προϋποθέσεων λήψης ανεργιακού επιδόματος, μείωση της περιόδου εργασίας για απόκτηση δικαιώματος ανεργιακού επιδόματος από τις 26 εβδομάδες που είναι σήμερα, εκπόνηση ειδικού σχεδίου κοινωνικής στήριξης μακροχρόνια ανέργων και νέων ανέργων οι οποίοι δεν εμπίπτουν στα κριτήρια λήψης ΕΕΕ.

Το σχέδιο να προβλέπει μεταξύ άλλων για μείωση ή και απαλλαγή τους από τέλη και φορολογίες (π.χ. τέλη στα κρατικά νοσηλευτήρια, δημοτικά τέλη, φορολογία ακίνητης περιουσίας, τέλη κυκλοφορίας κ.α.) επιδότηση με βάση τα εισοδήματα της οικογένειας σε ό,τι αφορά τροφεία σε παιδοκομικούς – βρεφοκομικούς σταθμούς, κέντρα προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, δίδακτρα στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, δημόσιες συγκοινωνίες όπως και στο κόστος παροχής βασικών αγαθών, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, υπενθυμίζοντας τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Βουλή όταν συζητείτο η επιβολή ιατρικών τελών στα νοσηλευτήρια.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, υπογράμμισε σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη ύπαρξης Εθνικής Στρατηγικής σχετικά με τη διαχείριση υδρογονανθράκων και υπέδειξε την ανάγκη να αξιοποιηθεί εργατικό δυναμικό Κυπρίων το οποίο θα καταρτιστεί στο θέμα. Επίσης, πρόσθεσε, στις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου να τεθεί ως προϋπόθεση ότι για την ανάληψη του όποιου έργου οι νέες θέσεις θα καλύπτονται από δυναμικό που είναι εγγεγραμμένο στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

“Οι προτάσεις αυτές συνιστούν άμεσα μέτρα πολιτικής. Η ουσιαστική λύση του προβλήματος της μακροχρόνιας ανεργίας απαιτεί δραστήρια οικονομική πολιτική που θα αυξάνει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, θα δημιουργεί μόνιμες, πλήρεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα ανακόψει την εισοδηματική ανισότητα που σήμερα βρίσκεται σε δραματική πορεία αύξησης”.

Σεβαστή η η γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα για τις αναπομπές

Ερωτηθείς για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τις αναπομπές του ΠτΔ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι σεβαστή, αλλά υπάρχει γνωμάτευση άλλου Γενικού Εισαγγελέα που λέει ακριβώς το αντίθετο και πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει και όχι ο εκάστοτε ΓΕ. “Παράκλησή μου προς τον ΓΕ είναι να κατανοήσει πως εκτός από νομοθετικό σώμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι και εξόχως ένα πολιτικό σώμα”.

Για δηλώσεις Σερντάρ Ντεκτάς

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς να πληρώσουν το χρέος των Τ/κ προς της Τουρκία οι Ε/κ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ήταν περίεργο αν ο κ. Ντενκτάς έλεγε κάτι διαφορετικό. “Είναι γνήσιος γιος του πατέρα”. Ανέφερε δε ότι υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ που ξεκαθαρίζει ότι η κάθε κοινότητα θα αναλάβει το χρέος της που “δημιούργησε από τη στιγμή που χωρίσαμε έως τη στιγμή που θα ενωθούμε”. Τα 16 δις που χρωστά η τ/κ κοινότητα στην Τουρκία, είναι προφανές, ανέφερε, ότι πρέπει να τα αναλάβει η τ/κ κοινότητα και κατ` επέκταση η Τουρκία, η οποία πρέπει να αναλάβει και άλλα έξοδα τα οποία θα διεκδικήσουμε ως αποζημιώσεις ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση