ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ.Εργασίας: Παρακαταθήκη της προηγούμενης Κυβέρνησης η ανεργία

Απαντήσεις στο ΑΚΕΛ δίνει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου

ΚΥΠΕ

«Η παρουσίαση στοιχείων από το ΑΚΕΛ που αφορούν την περυσινή χρονιά και όχι το τρέχον έτος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί στα θέματα της οικονομία και της αγοράς εργασίας», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζεται ότι τα επίπεδα ανεργίας του 15% και 16% είναι η παρακαταθήκη που άφησε η 5ετής προηγούμενη διακυβέρνηση στον τόπο, κατά την οποία η ανεργία από το 3,5% εκτινάχθηκε στο 15% με όλα τα συνεπακόλουθα», υποδεικνύει η Υπουργός, απαντώντας σε σημερινή τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ εν σχέση με τα στοιχεία για την ανεργία και τις σχετικές εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όλων των υπηρεσιών που παρακολουθούν την πορεία της ανεργίας (Eurostat, Στατιστική Υπηρεσία, Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) και τα οποία επικαλείται στη δήλωσή της Υπουργός, «η ανεργία στην Κύπρο καταγράφει μία σημαντική πορεία αποκλιμάκωσης της κατά τα τελευταία 2 χρόνια. Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat, παρατηρείται μεγάλη μείωση της ανεργίας σε σχέση με 12 μήνες πριν, αφού μειώθηκε στο 12,1% από 16,2% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το μήνα Μάρτιο 2016 και στο 12,8% από 16% σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 4ο τρίμηνο του 2015».

Όπως αναφέρει, παρόμοια πορεία παρουσιάζει και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι για πέραν των 6 μηνών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε τον μήνα Απρίλιο 2016 σε 18.856 πρόσωπα, σε σχέση με 20.115 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η Υπουργός υπενθυμίζει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σημειώνοντας ότι «στηρίζονται σήμερα 11.500 οικογένειες, οι οποίες δεν λάμβαναν καμία στήριξη πριν το 2014, στην πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι και εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα».

Σε σχέση με αναφορές για «ψίχουλα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος», η Υπουργός αναφέρει πως το ΕΕΕ για ένα ζεύγος με 2 παιδιά 14ων ετών και άνω που διαμένουν σε οικία για την οποία καταβάλλουν δόσεις ή ενοίκιο, ανέρχεται σε €1.480 μηνιαίως, και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Υποδεικνύει επίσης ότι η εισήγηση για αύξηση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος «πράγματι θα χρειαζόταν αν δεν είχε εφαρμοστεί ο θεσμός του ΕΕΕ».

Υπενθυμίζει ακόμα ότι για τη στήριξη των ανέργων «έχουμε προκηρύξει και υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας με συνολικό προϋπολογισμό €99 εκ., από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 20.000 ανέργων».

«Θέλω να επαναλάβω ότι για την Κυβέρνηση η προστασία των ευάλωτων ομάδων όπως και η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, αποτελούν τις πολιτικές που έμπρακτα εφαρμόζουμε από την ημέρα της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου. Αυτές τις πολιτικές, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», καταλήγει η Υπουργός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση