ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Με οικονομία και Ορφανίδη κτυπά Αβέρωφ και Νικόλα, ο Άντρος

Παραθέτει τις κυβερνητικές τοποθετήσεις επί 2008 συγκρίνοντάς τις με ΔΗΣΥ και ΔΗKO

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιείται η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ, εναντίον ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με φόντο την οικονομία. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, μετά και από την τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχαν οι τρείς κομματικοί αρχηγοί το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ, συνεχίζει την αντιπαράθεση σήμερα, κτυπώντας τους δύο κομματικούς αρχηγούς για αναξιοπιστία στις δηλώσεις τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στην οικονομία και προσπαθώντας να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση δεν εξέφραζε ανησυχίες για την διεθνή κρίση που παρουσιάστηκε το 2008.

Σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Άντρος Κυπριανού παρουσίασε τις κυβερνητικές δηλώσεις το 2008 των Χαρίλαου Σταυράκη, Στέφανου Στεφάνου και Δημήτρη Χριστόφια:

- Xαρίλαος Σταυράκης- 2/10/2008: «Στο βαθμό που η σημερινή κρίση διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φυσικό μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή της Κύπρου, που εξαρτάται από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και το εμπόριο, να επηρεαστεί».

- Στέφανος Στεφάνου- 8/10/2008: «η κατάσταση της οικονομίας μας είναι καλή». «Αυτό δεν εφησυχάζει, βεβαίως, την Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα από πολύ κοντά».

- Δημήτρης Χριστόφιας- 14/10/2008: «Μακάρι να μην κτυπήσει αυτή η κρίση τον τόπο μας. Στο παρόν στάδιο νιώθουμε αλώβητοι και θέλω να πιστεύω ότι η ανάκαμψη διεθνώς θα αφήσει την Κύπρο αλώβητη. Εμείς θα κάνουμε ένα προβληματισμό και θα δούμε πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα με τον ΥΠΟΙΚ».

Την ίδια στιγμή ο κ. Κυπριανού παρουσίασε τις τοποθετήσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου όπου ο Αβέρωφ Νεοφύτου:

  • Αβέρωφ Νεοφύτου- 3/10/2008: «Φυσικά το 2008 τα πράγματα πηγαίνουν πάρα πολύ καλά, όμως βασισμένα στην υπερκατανάλωση. Όλα αυτά θα μας επηρεάσουν και εμάς».

    - Νικόλας Παπαδόπουλος- 29/10/2008: «Ναι, θα έχουμε επιπτώσεις στην πραγματική μας οικονομία, σίγουρα όμως όχι στον χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, που είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο».

    Το αγκάθι Ορφανίδη

    Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ δε δίστασε να χτυπήσει για άλλη μια φορά τους δύο κομματικούς αρχηγούς στην «αχίλλεια πτέρνα» τους, τον Αθανάσιο Ορφανίδη. Παραθέτοντας τις τοποθετήσεις του τότε Κεντρικού Τραπεζίτη που έλεγε το 2011 ότι «Οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ένα ακόμη μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα…το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ» υπενθύμισε ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος επέμεναν να επαναδιοριστεί ο κ. Ορφανίδης και τον Απρίλιο του 2012.

Νικόλας: Δεν είχα προβλέψει το μέγεθος των λανθασμένων χειρισμών Χριστόφια
Άμεση και δεικτική ήταν η απάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος σημειώνοντας πως είχε προβλέψει την κρίση επεσήμανε πως το 2008 δεν είχε προβλέψει το μέγεθος και την έκταση των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ το 2011
Αυτούσια η δήλωση:

Μια απλή ανάγνωσή της δικής μου δήλωσης επιβεβαιώνει δύο πράγματα:

1. Ότι είχα προβλέψει από το 2008 ότι λόγω της κρίσης θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

2. Ότι στήριζα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας και κατ' επέκταση την Οικονομία μας όπως όφειλα να πράξω.


Σε αντίθεση με εμένα, ο κ. Άντρος Κυπριανού και ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας πίστευαν ότι η κρίση δεν θα αγγίξει την Κύπρο και ταυτόχρονα διέλυσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της πατρίδας μας.

Σε ένα πράγμα όμως έχει δίκιο:

Ομολογώ πως δεν είχα προβλέψει το 2008 το μέγεθος και την έκταση των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ το 2011.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X