ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ: Κανείς Συναγερμικός στην αποχή

Έμφαση στην ιστορία του ΔΗΣΥ, στην κυβέρνηση και στο προεκλογικό δίλημμα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Κανείς συναγερμικός στην αποχή» είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ καθώς όπως ανέφερε είτε η αποχή είτε επιλογή άλλων πολιτικών δυνάμεων αποτελεί πισωγύρισμα σε νοοτροπίες του παρελθόντος, ενώ ψήφος στον ΔΗΣΥ μεταφράζεται σε σταθερή προοπτική.

Υπό την παρουσία ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου και του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου εξήρε το έργο της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα στείλει ηχηρό μήνυμα, επιβεβαιώνοντας ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου». Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην διακυβέρνηση Χριστόφια και τους τότε χειρισμούς, αλλά και σε εκείνες τις δυνάμεις που στήριξαν τον Δημήτρη Χριστόφια για να ανέβει στο πηδάλιο της εξουσίας. Στο βήμα ανέβηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλείνοντας την εκδήλωση. Δε δίστασε να μιλήσει για την κριτική που δέχεται για παρέμβαση στον προεκλογικό, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι πολιτικό τέκνο του Γλαύκου Κληρίδη και παιδί θρέμμα και ανάγιωμα του ΔΗΣΥ και κάλεσε τους Συναγερμικούς να ψηφίσουν ΔΗΣΥ την ερχόμενη Κυριακή.


Συμπόρευση κυβέρνησης ΔΗΣΥ

Τη συμπόρευση αλλά και την αλληλοστήριξη κυβέρνησης με Δημοκρατικό Συναγερμό επιβεβαίωσε μέσα από τα λόγια του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κάτι άλλωστε διαφαίνεται έντονα από πλευράς της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.

«Έχουμε σήμερα τη μεγάλη τιμή να είναι μαζί μας, ο άνθρωπος που έδωσε σημαντικές, κρίσιμες και νικηφόρες μάχες για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μάχες που καθόρισαν την πορεία της παράταξης. Και πάνω απ’ όλα την προοπτική του τόπου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την έναρξη της ομιλίας του.

«Ο δικός μας άνθρωπος είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που με σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα και σιγουριά οδηγεί την Κύπρο. Αγαπητέ μας Πρόεδρε σε ευχαριστούμε. Που είσαι σήμερα κοντά μας και μας δίδεις δύναμη στην τελική ευθεία αυτής της προσπάθειας» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Μπροστά- Πίσω

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προέταξε το προεκλογικό δίλημμα για τις επικείμενες εκλογές, αν η Κύπρος θα συνεχίσει στο δρόμο της σταθερότητας ή αν θα ρισκάρει να γυρίσει πίσω.

«Κρίνεται η σταθερή πορεία της χώρας. Με τους κόπους και τις θυσίες των πολιτών καταφέραμε πολλά. Οι θυσίες αυτές δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένες.

Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που έχει ξεκινήσει. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο να πάει πίσω!

Πρόεδρε μας Νίκο Αναστασιάδη, ο Συναγερμικός κόσμος δεν θα αφήσει την Κύπρο να γυρίσει πίσω» επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τα τελευταία τρία χρόνια, επισημαίνοντας ότι μετά από σκληρή προσπάθεια η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Σημείωσε ωστόσο ότι όλα όσα έχουν επιτευχθεί κινδυνεύουν από τη «μάστιγα του λαϊκισμού».

«Εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό δεν παίζουμε το μέλλον της χώρας στα ζάρια του λαϊκισμού. Δεν θυσιάζουμε τα όσα πετύχαμε στο βωμό των προσωπικών φιλοδοξιών που κάποιοι επέλεξαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κόντρα στην αποχή

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποχή και στην ανάγκη καταπολέμησής της, καλώντας όλους τους συναγερμικούς να προσέλθουν στην κάλπη.

«Την Κυριακή στην κάλπη ο κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα στείλει ηχηρό μήνυμα. Θα επιβεβαιώσει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου.Περήφανοι Συναγερμικοί, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή!
Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, να φτάσει το μήνυμα αυτό και στο τελευταίο σπίτι.Κανείς Συναγερμικός στην αποχή. Η αποχή μας πάει πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαό έχει μνήμη και κρίση και θυμάται που τον έφερε η προηγούμενη διακυβέρνηση Χριστόφια.

«Για να αλλάξουμε την Κύπρο, χρειαζόμαστε τους Κύπριους πολίτες στο πλευρό μας. Γιατί; Διότι ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει μία ισχυρή κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει το έργο της» επεσήμανε κατά την ομιλία του.

Έντονη ήταν και η τοποθέτησή του για την πάταξη της διαφθοράς, αναφέροντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν αποτελέσματα. Δεν παρέλειψε να ρίξει βολές προς το ΑΚΕΛ επισημαίνοντας ότι η πάταξη της διαφθοράς δεν έχει χρώμα. Και όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δεν μπορεί όταν είναι κάποιου άλλου, να είναι πάταξη της διαφθοράς, αν είναι «του κόμματος» να είναι «πολιτικός κρατούμενος».

Η ιστορία του ΔΗΣΥ

Έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στην ιστορία του Δημοκρατικού Συναγερμού. Μέσα από φιλμάκι που παρουσιάστηκε ολόκληρη η ιστορία του ΔΗΣΥ, με έμφαση στον ιδρυτή του Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κατά την ομιλία του ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα η «παράταξη για τα δύσκολα» παρουσιάζοντας τις επιτυχίες του Γλαύκου Κληρίδη με την «εθνική συμφιλίωση» αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. «Σήμερα, με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πηδάλιο, σώσαμε τη χώρα. Ανατρέψαμε τα δραματικά δεδομένα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποκτήσαμε και πάλι διεθνή αξιοπιστία. 'Η Κύπρος τα κατάφερε'. Αυτό ακούγεται καθημερινά στην Ευρώπη. Η Κύπρος τα κατάφερε γιατί ενώσαμε δυνάμεις με την κοινωνία και πετύχαμε» επεσήμανε.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε το καθοριστικό σημείο που βρίσκεται η Κύπρος. Δικαιολογώντας όσους έχουν πληγωθεί από συμπεριφορές και λάθος χειρισμούς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ρισκάρουμε να γυρίσουμε σε νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Κάλεσε τον κόσμο να μην απέχει καθώς η αποχή από τις εκλογές «δίνει συγχωροχάρτι στο παρελθόν και στα όσα ζήσαμε». «Αυτό δεν θα το αφήσουμε να συμβεί! Εσείς δεν θα αφήσετε να μας πάρουν πίσω!Δεν ρισκάρουμε την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον. Ελάτε λοιπόν να προχωρήσουμε μαζί! Ελάτε μαζί να κάνουμε πράξη το όραμα. Το όραμα μιας ελεύθερης, ενωμένης, και περήφανης πατρίδας! Μαζί, θα πάμε την Κύπρο μπροστά!Μαζί την Κυριακή θα φωνάξουμε ξανά, σεισμός, σεισμός Συναγερμός» κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αναστασιάδης: Παιδί θρέμμα και ανάγιωμα του ΔΗΣΥ

Την Κυριακή θέλω να με κάνετε να δακρύσω ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται για εμπλοκή του στον προεκλογικό και επεσήμανε ότι «ουδέν αναληθέστερο» καθώς στις προεκλογικές δεν είχε κάνει καμία αναφορά εναντίον οποιουδήποτε κόμματος.

Την ίδια στιγμή δε δίστασε να μιλήσει για την κριτική που δέχεται από τις υπόλοιπες δυνάμεις υπεραμυνόμενος ότι η Κύπρος με τις σωστές πολιτικές πάει μπροστά. «Δεν δέχομαι να μου απαγορεύει κανένας να βλέπω στα μάτια αυτούς που με έβγαλαν Πρόεδρο, δε μπορεί κανείς να με αποξενώσει από την οικογένεια του ΔΗΣΥ, ποτέ δεν αρνήθηκα ότι είμαι παιδί θρέμμα και ανάγιωμα του ΔΗΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι δε μπορεί κανένας να του απαγορεύει να ευχαριστεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου τον ΔΗΣΥ και τα στελέχη που προσπαθούν να δημιουργήσουν προοπτικές.

Όπως επεσήμανε παραμένει πολιτικό παιδί του Γλαύκου Κληρίδη που παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος. Υποσχόμενος ότι θα δώσει τη μάχη για την παράδοση ενός σύγχρονου κράτους απαλλαγμένου από στρατούς κατοχής κάλεσε τους Συναγερμικούς να προσέλθουν στη μάχη αναφέροντάς τους πως «θέλω να με κάνετε να δακρύσω και την Κυριακή το βράδυ».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X