ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο σεισμός στο ΑΚΕΛ και τα οκτώ κόμματα στη βουλή

Στο 33,2 η αποχή, 362, 541 από τους 543.186 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πήγαν στην κάλπη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από νωρίς το πρωί οπότε και ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα, έκαναν αναφορά στην αποχή. 

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, όπως και η δημοσκοπήσεις της «Κ», έδειχναν πως όντως το ποσοστό της αποχής θα κινούνταν σε πρωτόγνωρα επίπεδα, κάτι που επαληθεύτηκε όταν στις 3 περίπου το μεσημέρι ο έφορος εκλογών έκανε λόγο για συμμετοχή που έφτανε στο 46%.

Πρόταση για παράταση στην ψηφοφορία δεν έπεσε στο τραπέζι, και οι κάλπες έκλεισαν κανονικά.

Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ

Η εκλογική βραδιά για την ανάδειξη των 56 βουλευτών που θα συνθέσουν την επόμενη βουλή, βρήκε τον ΔΗΣΥ να συγκεντρώνει ποσοστό 30.69% και να είναι πρώτο κόμμα, το ΑΚΕΛ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 25.67% και το ΔΗΚΟ με ποσοστό 14.49% στην τρίτη θέση. Ξεκινώντας από το ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο δικό του σχολιασμό του αποτελέσματος, ανέφερε πως το κόμμα έδωσε τη μάχη σ’ ένα ιδιαίτερο δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον.

«Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω: είμαστε η μοναδική κυβερνώσα παράταξη στην Ευρώπη, που εφάρμοσε ένα από τα πιο σκληρά μνημόνια και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου, εφόσον μπαίνουν οχτώ κόμματα έκανε κάλεσμα μέσω των δηλώσεών του για συνεννόηση στο κοινοβούλιο: «Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον της πιο πολυκομματικής βουλής στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, να υπάρξει συννενόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή.

Μπροστά μας έχουμε κρίσιμο νομοθετικό έργο. Ο τόπος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση. Μακριά από λαϊκισμούς, να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων».

Ο σεισμός στο ΑΚΕΛ

Τα αποτελέσματα της εκλογικής βραδιάς δεν έδωσαν στο ΑΚΕΛ τη δυναμική που το κόμμα περίμενε, γεγονός που έγινε ξεκάθαρο και στις δηλώσεις που έκανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

«Ο κυπριακός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, δεν είναι αυτό που αναμέναμε. Μας έστειλαν μήνυμα, μας επηρέασε το ψηλό ποσοστό της αποχής. Λέμε τους ψηφοφόρους. Πήραμε τα μηνύματα, άλλα είναι προφανές πως πρέπει να βελτιωθούμε».

Ο κ. Κυπριανού, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να μελετήσουν τα αποτελέσματα με νηφαλιότητα και να παρθούν αποφάσεις. Μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση της «Κ» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν δίστασε να αναφέρει πως ίσως και να υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος, όμως δεν θέλησε να τοποθετηθεί περαιτέρω επί του θέματος.

Πέραν από ικανοποιημένοι στο ΔΗΚΟ

Τη χαρά του για το αποτέλεσμα δεν μπόρεσε να την κρύψει ο Νικόλας Παπαδόπουλος που ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «είχα δηλώσει ότι το αποτέλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών. Είχα λάθος. Το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτών εκλογών είναι, υπό τις περιστάσεις, ένας άθλος και μια μεγάλη επιτυχία για το Δημοκρατικό Κόμμα».

Το ΔΗΚΟ με 14.49% είδε τα ποσοστά του να αυξάνονται ωστόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, στάθηκε στη μεγάλη αποχή. «Μήνυμα στις σημερινές εκλογές δεν έστειλαν μόνο οι συμπατριώτες μας που ψήφισαν. Μήνυμα, έστειλε και ένας στους τρεις συμπατριώτες μας που σήμερα δεν πήγε στις κάλπες. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Η μεγάλη αύξηση της αποχής συνιστά ήττα του πολιτικού συστήματος στο σύνολο του».

Το θρίλερ της Λεμεσού για ΕΔΕΚ

Μέχρι και τρεις ώρες μετά που έκλεισαν οι κάλπες, υπήρχε θρίλερ με την έδρα στη Λεμεσό για το κόμμα της ΕΔΕΚ. Οι πληροφορίες που έφταναν από νωρίς από τα γραφεία του κόμματος και από πηγές, έκαναν λόγο ότι πιθανόν το κόμμα να έχανε την έδρα στη Λεμεσό και η έδρα αυτή να πήγαινε στη Λάρνακα.

Το αν η έδρα θα καταλήξει τελικά στον κ. Σιζόπουλο είναι ακόμη ρευστό, ωστόσο ο ίδιος δεν φάνηκε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα για το κόμμα του. «Ένας στους τρεις δεν προσήλθαν στην κάλπη. Το ποσοστό της αποχής πρέπει να προβληματίσει» δήλωσε ο ίδιος σχολιάζοντας την αποχή αλλά και το ότι η ΕΔΕΚ δεν πέτυχε τους στόχους της. «Δεν επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι μας.

Είχαμε θέσει στόχο να είμαστε τέταρτο κόμμα, κάτι που πετύχαμε. Ωστόσο δεν διατηρήσαμε τις πέντε έδρες ενώ πλησιάσαμε το ποσοστό 6,5% αλλά δεν το πετύχαμε» τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα όπως είπε, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στην ΕΔΕΚ αλλά το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί από τα όργανα του κόμματος.

Συγκίνηση στους Οικολόγους

Η ένταση και η πίεση που αισθανόταν να κουβαλούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, «ξέσπασε» κατά τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος. Για μεγάλη νίκη της κοινωνίας, της οικολογίας και της Κύπρου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του κινήματος τονίζοντας πως «τα μεγάλα κόμματα έχουν πάρει το μάθημά τους, καθώς αυτή η ήττα του δικομματισμού και του διπολισμού συνοδεύεται από περισσότερη αποστροφή και έκφραση τυφλής αγανάκτησης από μέρους των πολιτών».

«Ανασηκώνουμε τα μανίκια και εργαζόμαστε ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα» και υπέρ των Κυπρίων, πρόσθεσε ο Γιώργος Περδίκης, χειροκροτούμενος από υποστηρικτές του κόμματος που είδαν το κόμμα στην τέταρτη θέση με ποσοστό 6.18%.

Η χαμηλή πτήση της Συμμαχίας

Η προεκλογική περίοδος για τη Συμμαχία Πολιτών, δημοσκοπικά ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, εφόσον το κόμμα κινούνταν για την τέταρτη θέση, όπου και βάσει σχετικής δημοσκόπησης της «Κ» πριν τις εκλογές παρατηρήθηκε ένας πρωτοφανής συνωστισμός κομμάτων, με περίπου ισοδύναμα ποσοστά, που καθιστούσαν απίθανη την όποια πρόβλεψη.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης ήταν μπροστά με 4,5%, η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία ισοβαθμούσαν με 4,4%, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το Κίνημα Οικολόγων με 3,9%. Εντούτοις, οι βλέψεις της Συμμαχίας ήταν για ακόμη ψηλότερα, κάτι όμως που δεν επαληθεύτηκε την Κυριακή των εκλογών. Το κόμμα του Γιώργου Λιλλήκα ανήκει στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς, με τη γκρίνια να μην λείπει από τα γραφεία του κόμματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δήλωσης του κ. Λιλλήκα για το εκλογικό αποτέλεσμα που τον βρήκε στην πέμπτη θέση με 6,01%.

Ερωτηματικό η στάση της Θεοχάρους

Με ένα ερωτηματικό έκλεισε η βραδιά για το Κίνημα Αλληλεγγύη, εφόσον όπως ήταν φυσικό η ερώτηση που ήρθε στα χείλη όλων, αφορούσε την ίδια την κ. Θεοχάρους και την έδρα της. Το κίνημα Αλληλεγγύη, με ποσοστό 5.24%, κατάφερε να εκλέξει τρεις βουλευτές στην πρώτη του εκλογική παρουσία, εντούτοις δεν έγινε γνωστό αν η ίδια η κ. Θεοχάρους θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και στην Ευρωβουλή ή θα παραδώσει την έδρα της για αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως τόνισε, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος και η απόφαση που θα παρθεί θα έχει σαν γνώμονα το συμφέρον του Κύπριου πολίτη. «Συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν δυο μήνες,. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, θα έχουμε τρεις βουλευτές αλλά και με ένα βουλευτή θα προκαλούσαμε ρωγμές» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Θεοχάρους.

Στη βουλή το ΕΛΑΜ

Από τις πρώτες απογευματινές ώρες οπότε και έκλεισαν οι κάλπες, οι ψηφοφόροι του ΕΛΑΜ βλέποντας τα αποτελέσματα των Exit Polls, άρχισαν να καταφθάνουν στα γραφεία του κόμματος. Αν και υπήρχε καταρχήν ενθουσιασμός εφόσον το κόμμα φαινόταν να περνούσε με άνεση το εκλογικό όριο για είσοδο στη βουλή, εντούτοις η διαδικασία εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Τελικά, με ποσοστό, 3.71% το ΕΛΑΜ μπήκε στη βουλή, για πρώτη φορά, κάτι που άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένα τα στελέχη του κόμματος που δήλωναν αυτή τους την ικανοποίηση και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος από τηλεοπτικό στούντιο ευχαρίστησε όσους στήριξαν το κόμμα του.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση