ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κάλπη άνοιξε θέμα ηγεσίας στο ΑΚΕΛ

Ήττα για το κόμμα της αριστεράς το εκλογικό αποτέλεσμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η χθεσινή νύχτα στην Εζεκία Παπαϊωάννου ήταν σύντομη και ολοκληρώθηκε λίγο μετά της οκτώ όταν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ πρώτος και δημόσια έριξε «λευκή πετσέτα» βάζοντας στο κόμμα της αριστεράς σε μια διαδικασία κομματικής αναζήτησης με άγνωστη κατάληξη.

Το 26% που εξασφάλισε το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου αναμφίβολα του εξασφάλισαν τον τίτλο του μεγάλου ηττημένου κάτι που παραδέχθηκε δημόσια ο Άντρος Κυπριανού. Πέρα από την υποχώρηση της εκλογικής του δύναμης το ΑΚΕΛ τις επόμενο διάστημα θα πρέπει να διαχειριστεί την ήττα και σε κομματικό επίπεδο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Κάτι που δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια ο κ. Κυπριανού θέτοντας εαυτόν στην διάθεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος υπό την φράση «κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας».

Με βάση τα όσα είπε ο γγ του ΑΚΕΛ και τις κομματικές διεργασίες αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να συγκληθεί το πολιτικό γραφείο του κόμματος το οποίο θα εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στον ευρύτερο χώρο του ΑΚΕΛ ήδη επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος και οι φωνές για παραίτηση της ηγετικής ομάδας ακούγονται ήδη στο ΑΚΕΛικό στρατόπεδο.

Πιάστηκαν στο ύπνο
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το επιστέγασμα της χθεσινής μέρας όμως ξεχωριστή σημασία έχει το τι διημείφθη στο γραφεία της Εζεκίας Παπαϊωάννου προτού ανοίξουν οι κάλπες και αρχίσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Μέχρι την ώρα και λίγο μετά που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου στο ΑΚΕΛ εκτιμούσαν ότι το κόμμα όχι μόνο θα κάλυπτε τον στόχο του 27% αλλά θα άγγιζε την οροφή που είχε τεθεί εσωκομματικά και ήταν το 30%.

Με την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς ο κομματικός μηχανισμός επιβεβαίωσε την φήμη που είχε από εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος με μια σημαντική διαφορά. Το κομμάτι που αφορούσε το ίδιο το κόμμα.

Με βάση την πληροφόρηση που είχε η «Κ» γύρω στις έξι το απόγευμα η εκτίμηση αποτελέσματος που υπήρχε για εσωτερική χρήση ήταν ακριβής εκτός από τα ποσοστά του ΑΚΕΛ τα οποία τα τοποθετούσαν λίγο κάτω από το 30% και πάνω από το δημόσιο στόχο του 27% νούμερα τα οποία ωστόσο δεν συμβάδιζαν με τα ποσοστά των επίσημων αποτελεσμάτων.

Μια ώρα πριν εμφανιστεί δημόσια ο γγ του ΑΚΕΛ το εκλογικό επιτελείο του κόμματος έριξε τις εκλογικές προσδοκίες κάνοντας νέα διορθωτική εκτίμηση που αυτή την φορά αποδείχθηκε επιτυχείς.

Τις πταίει;
Παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο Άντρος Κυπριανού δεν είπε δημόσια τους λόγους που οδήγησαν το ΑΚΕΛ στο εκλογικό ποσοστό παρά το γεγονός ότι δημόσια και απευθυνόμενους στους ΑΚΕΛικούς είπε ότι το μήνυμα ελήφθη.

Παραπέμποντας συνεχώς στην διαδικασία αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος η υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ αποδόθηκε στην αποχή όπως εκτιμάτε των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων οι οποίοι ωστόσο όπως είπε ο κ. Κυπριανού δεν μετακινήθηκαν σε άλλο κομματικό χώρο.

Φτωχή εκλογική βραδιά
Παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει κάποιες ρυθμίσεις για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης ΑΚΕΛικών στον εξωτερικό χώρο των κεντρικών γραφείων η χθεσινή βραδιά δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ακόμα και την ώρα που ο Άντρος Κυπριανού κατέβηκε στον κέντρο τύπου οι ΑΚΕΛικοί ήταν λιγοστοί. Τα περισσότερα κομματικά στελέχη είχαν αποχωρήσει από νωρίς και βιαστικά από τα κεντρικά γραφεία με προορισμό όπως έλεγαν στους δημοσιογράφους που βρισκόντουσαν εκεί τηλεοπτικά πάνελ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση