ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ρήξη η Αλληλεγγύη με το «ΕΥΡΩΚΟ»

Η απόφαση της Θεοχάρους να παραμείνει στο ευρωκοινοβούλιο πυροδότησε αντιδράσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η Κίνηση Αλληλεγγύης να μετρά λίγους μήνες ύπαρξης, ωστόσο στους κόλπους της έχουν ήδη παρουσιαστεί τα πρώτα μαύρα σύννεφα καθιστώντας την συνύπαρξη των οπαδών της Ελένης Θεοχάρους δύσκολη με αυτή του παλιού ΕΥΡΩΚΟ. Ήδη όπως κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη η «Κ» στελέχη του Κινήματος Αλληλεγγύη έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους αλλά και την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι η Ελένη Θεοχάρους αποχώρησε για το ευρωκοινοβούλιο και στην ουσία άφησε το Κίνημα Αλληλεγγύης να το διαχειρίζεται το παλιό ΕΥΡΩΚΟ και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Συλλούρης.

Η σιδηρά κυρία της πολιτικής βρίσκεται ήδη σε στενωπό καθώς θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της. Ήδη όπως ενημερώνεται η «Κ» οι σχέσεις Δημήτρη Συλλούρη και Ελένης Θεοχάρους δεν φαίνεται να διάγουν την καλύτερη περίοδο. Την κατάσταση πυροδότησε το γεγονός ότι κύκλοι πέριξ του Δημήτρη Συλλούρη έχουν κάνει επαφές με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για το ενδεχόμενο στήριξής του στην προεδρία της βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί πως είναι διατεθειμένος να στηρίξει κάποια από τα κυβερνητικά νομοσχέδια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτό έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις στελεχών που βρίσκονται κοντά στην Ελένη Θεοχάρους οι οποίοι θεωρούν ότι το κόμμα καταλαμβάνει πλέον το παλιό ΕΥΡΩΚΟ. Όχι μόνο γιατί τα στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ έχουν λάβει τις τρεις έδρες, αλλά και γιατί με την απουσία της Ελένης Θεοχάτους, ο Δημήτρης Συλλούρης θα ηγείται του πολιτικού σχηματισμού και θα λαμβάνει τις αποφάσεις.
Νομικό θέμα στην έδρα

Την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι γύρω από την έδρα της Ελένης Θεοχάρους προκύπτουν νομικά θέματα. Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος Χαράλαμπος Προύντζος στον γενικό έφορο εκλογών Δημήτρη Δημητρίου, επικαλούμενος των περί βουλευτικών εκλογών νόμων και των περί ευρωεκλογών νόμο, σημειώνεται ότι η κ. Θεοχάρους δεν δικαιούται άμεσα να παραιτηθεί της έδρας που κατέλαβε στη Λεμεσό αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί μετά τη διαβεβαίωση με τους υπόλοιπους εκλεγέντες βουλευτές, κάτι το οποίο δεν έπραξε η Ελένη Θεοχάρους.

Σημειώνεται παράλληλα πως θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του ευρωβουλευτή καθώς η θέση της είναι ασυμβίβαστη με αυτή της βουλευτού. Όπως επισημαίνεται από τον δικηγόρο, ο γενικός έφορος εκλογών θα πρέπει να προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών για την έδρα της Λεμεσού και όχι να πληρωθεί από τον πρώτο επιλαχόντα της Κίνησης Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαδόπουλο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση