ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Στον αγώνα για δικαίωση απαιτείται εθνική ενότητα

Ζητούμε, είπε, την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια

ΚΥΠΕ

Στον αγώνα για δικαίωση στην Κύπρο απαιτείται πάνω απ’ όλα εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, μια κοινή εθνική προσπάθεια, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε επιμνημόσυνό του λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Μιας Μηλιάς και του αγνοούμενου υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, ο κ. Χάσικος είπε ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, για μια έντιμη, αξιοπρεπή και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

“Μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, που θα εδράζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, τη συνέχιση και μετεξέλιξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αγωνιζόμαστε για μια λύση, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις”, είπε.

Ζητούμε, πρόσθεσε, την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στον αγώνα που διεξάγουμε, είπε ο κ. Χάσικος, “απαιτείται πάνω απ’ όλα – και αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού εθνικού μνημόσυνου – εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, μια κοινή εθνική προσπάθεια. Για να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την εθνική μας ύπαρξη και να διαφυλάξουμε το φυσικό μας χώρο”.

“Η αποδοχή της υφιστάμενης ανωμαλίας ως μιας ντε φάκτο πραγματικότητας, αποτελεί όχι μόνο ξεπούλημα της Κύπρου, αλλά και το προοίμιο, ενδεχομένως, περισσότερων και μεγαλύτερων δεινών για την πατρίδα μας. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα, να τερματιστεί ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους ήρωες, είπε ότι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής υπερηφάνειας  αποτίνουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους ήρωες της κοινότητας Μιας Μηλιάς, που φονεύθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, στους αγνοούμενους, επίσης, ήρωες της Μιας Μηλιάς, όπως και στον αγνοούμενο ήρωα Υποστράτηγο Τάσου Μάρκου, και τους στρατιώτες του που έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται από το 1974.

Η Μια Μηλιά βομβαρδίστηκε κατά την 1η εισβολή στις 22/7/1974 και καταλήφθηκε στις 14/8/1974 με βαρύτατο τίμημα για τους κατοίκους της περιοχής όπως συλλήψεις, αιχμαλωσίες, φόνοι, βιασμοί, είπε. Αναφερόμενος στους 23 αγνοούμενους, οι οποίοι κατάγονται από τη Μια Μηλιά, σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί και ταφεί με τις αρμόζουσες τιμές, τα οστά μόνο τεσσάρων.

Στις μάχες της Μιας Μηλιάς σκοτώθηκαν, επίσης, 13  στρατιώτες του 305 Τ.Π, του τάγματος του Τάσου Μάρκου, οι οποίοι κατάγονται από άλλες περιοχές της Κύπρου, και υπάρχουν ακόμα 96 αγνοούμενοι στρατιώτες, περιλαμβανομένου και του Τάσου Μάρκου.

"Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα και της θυσίας τους", κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση