ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή Προέδρου Βουλής το Προεδρικό

Ρόλο και λόγο φαίνεται να έχει ο Νίκος Αναστασιάδης στην εκλογή του ΠτΒ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τον δικό του ρόλο γύρω από την ονοματολογία για την προεδρία της βουλής, φαίνεται να παίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καταδεικνύοντας τις δικές του προτιμήσεις για το ποιος θα αναλάβει δεύτερος τη τάξει. Οι τελευταίες κινήσεις του Νίκου Αναστασιάδη γύρω από την προεδρία της βουλής έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις με την ΕΔΕΚ να τον επικρίνει για εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Βέτο στον Σιζόπουλο

Κόκκινο πανί φαίνεται να είναι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην προεδρία της βουλής, μετά και από τις αποκαλύψεις εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου από τον σοσιαλιστή πρόεδρο. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως αναφέρουν συναγερμικοί κύκλοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως για τον ΔΗΣΥ δεν θα πρέπει να υπάρχει το ενδεχόμενο σύμπλευσης στην εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου, κάτι το οποίο ακολούθησε ο Συναγερμός.

Συμμαχία με ΑΚΕΛ

Σε μία προσπάθεια αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού στο προεδρικό, ούτως ώστε να τον πείσει για το ενδεχόμενο εκ περιτροπής προεδρίας της βουλής μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάτι το οποίο απέκλεισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Ένα τέτοιο σενάριο βοηθά το Προεδρικό ούτως ώστε να αποκόψει τη φόρα του ενδιάμεσου χώρου που στόχο έχουν τις προεδρικές του 2018.

Ευνοεί Συλλούρη

Με δεδομένο ότι η εκ περιτροπής προεδρία ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, αποτελεί μακρινό σενάριο, το προεδρικό, δεν αποκλείει την στήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Συλλούρη. Ασφαλείς πηγές μάλιστα θέλουν τον Δημήτρη Συλλούρη να έχει ήδη κάνει επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο- στην περίπτωση που τον στηρίξει για την προεδρία ο ΔΗΣΥ- να συναινέσει σε κάποια από τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

Μία συμμαχία ΔΗΣΥ- Κίνησης Αλληλεγγύης, φαίνεται να ευνοείται από το προεδρικό, με τα κομματικά πηγαδάκια να βλέπουν πίσω από αυτή τη συνεργασία τη στήριξη Δημήτρη Συλλούρη στον Νίκο Αναστασιάδη το 2018. Το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό, με το δεδομένο ότι η Ελένη Θεοχάρους έχει ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του 2018, είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Το ζήτημα ωστόσο σε μία τέτοια συνεργασία είναι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βλέπει ως κόκκινο πανί τον Δημήτρη Συλλούρη και αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο.

Πάντως οι κινήσεις του Προέδρου, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους πολιτικούς σχηματισμούς και ιδιαίτερα στην ΕΔΕΚ η οποία καταγγέλλει το προεδρικό για εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση