ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημήτρης Συλλούρης ο νέος Πρόεδρος της Βουλής με στήριξη ΔΗΣΥ

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως θα αποδεσμευθεί από τα δρώμενα της Κίνησης Αλληλεγγύης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από έντονη σεναριολογία και ονοματολογία ημερών για την Προεδρία της Βουλής, το σώμα των Αντιπροσώπων εξέλεξε κατά την απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης, πρόεδρο τον Δημήτρη Συλλούρη.

Οι υποψήφιοι θυμίζουμε ήταν επίσης Άντρος Κυπριανού, Μαρίνος Σιζόπουλος, και Γιώργος Περδίκης.

Κατά την πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος της Βουλής, ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι  ζούμε σε εποχές έργων και όχι λόγων. «Παίρνοντας το μήνυμα από τη βουλή θεωρώ οτι είναι αυξημένο το καθήκον μου για περισσότερες συναινέσεις σημείωσε προσθέτοντας οτι όλοι μαζί μπορούν να κάνουν ένα κοινοβούλιο πιο αποδοτικό με στόχο την προσφορά». 

16.48: Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης με τη στήριξη του ΔΗΣΥ 

Όλοι οι κομματικοί αρχηγοί έδωσαν συγχαρητήρια στον Δημήτρη Συλλούρη. Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής καταλαμβάνει το προεδρίο. 

Υποβολές υποψηφιοτήτων: Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Δημήτρης Συλλούρης, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης οι υποψήφιοι για την προεδρία 

Περδίκης: 2 ψήφοι

Συλλούρης: 3 ψήφοι

Σιζόπουλος: 15

Άντρος Κυπριανού: 16

Αβέρωφ Νεοφύτου: 18

Εφαρμογή της τρίτης ψηφοφορίας - Διακοπή 20 λεπτών για διαβούλευση του ΔΗΣΥ με το Πολιτικό Γραφείο. Υπενθυμίζεται οτι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ προέκρινε την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου με την εξουσιοδότηση για άλλη τελική επιλογή. 

16.26 Τον Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε ο Νίκος Τορναρίτης ενώ τον Άντρο Κυπριανού πρότεινε τον Άντρο Κυπριανού. Την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου πρότεινε ο Κωστής Ευσταθίου ενώ την υποψηφιότητα του Γιώργου Περδίκη πρότεινε ο Χαράλαμπος Θεοπέμτπου 

16.25 Υπέβαλε την υποψηφιότητα του στο σώμα ο Δημήτρης Συλλούρας. Η συναίνεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα ανέφερε ο κ. Συλλούρης και επεσήμανε οτι αν αυτό γίνει δεν θα συμμετέχει ενεργάστα δρώμενα της Αλληλεγγύης. 

16.20: Ορκίστηκαν οι 56 βουλευτές ξεκινά η εκλογή του Προέδρου βάσει της ψηφοφορίας του 1985. Η σειρά ψηφοφορίας θα γίνει ξεκινώντας από τα μικρότερα κόμματα καταλήγοντας στα μεγαλύτερα. 

16.18: Κατέφθασε ο Σόλωνας Κασίνης επαναρχίζει η συνεδρία της Ολομέλειας. 

16.07 Διακοπή της Ολομέλειας για 20 λεπτά. Αναμένουν τον Σόλωνα Κασίνη να καταφθάσει. 

16.00 Ξεκίνησε η Ολομέλεια της Βουλής υπό την προεδρία του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου. Από την Ολομέλεια της Βουλής λείπει ο Σόλων Κασίνης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ. 

Με Αβέρωφ προχωρά αρχικά ο ΔΗΣΥ-Το Υπουργικό στηρίζει Συλλούρη

15.34 Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε να προχωρήσει με υποψήφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Έδωσε τη δυνατότητα υπέρβασης εαν και εφόσον χρειαστεί. Όπως αναφέρεται το Πολιτικό Γραφείο θα δώσει την εξουσιοδότηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποφασίσει επί τόπου εαν χρειαστεί αλλαγή κατεύθυνσης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου τέθηκε το ζήτημα στήριξης του Δημήτρη Συλλούρη, με μία μεγάλη ομάδα στελεχών να διαφωνεί έντονα. Υποστηρικτές της υποψηφιότητας Συλλούρη ήταν τα μέλη του Υπουργικού τα οποία παρευρέθησαν στο πολιτικό γραφείο και συγκεκριμένα οι Γιαννάκης Κασουλίδης Σωκράτης Χάσικος Χάρης Γεωργιάδης και Ιωνάς Νικολάου στήριξαν την υποψηφιότητα Συλλούρη. 

15.22 Στη Βουλή κατέφθασε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού 

15.15 Μαζεύονται βουλευτές στην Ολομέλεια η οποία θα αρχίσει στις τέσσερις. Πρώτος κατέφθασε ο Νίκος Κατσουρίδης.

14.30 Θρίλερ στο Πολιτικό Γραφειο του ΔΗΣΥ, η πλειοψηφία προκρίνει υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Δημήτρη Συλλούρη. 

13:40 Μαρίνο Σιζόπουλο στηρίζουν ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων έφυγε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση και κατευθύνεται προς το Κίνημα Οικολόγων για να συζητήσει τα όσα διαμείφθησαν. 

13.00: Αρχίζει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Βουλής επικυρώνοντας σύμφωνα με πληροφορίες την υποψηφιότητα Συλλούρη. 

12.43: Παραμένει στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Συλλούρη. Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Συλλούρης δεν παρέστη στη συνάντηση του ενδιάμεσου χώρου καθώς όπως αναφέρθηκε ήταν συνάντηση αρχηγών. Όπως αναφέρθηκε ο Γιώργος Λιλλήκας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Ελένη Θεοχάρους η οποία δε μπορούσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας. 

12.30: Η τελική απόφαση του ΔΗΣΥ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου η ώρα μία. 

12.10 Ξεκίνησε η συνάντηση του ενδιάμεσου στη Συμμαχία Πολιτών, απουσιάζει ωστόσο η Κίνηση Αλληλεγγύης. 

12.00: Τέλος στη συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Δημήτρη Συλλούρη. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα πάει στη συνάντηση του ενδιάμεσου ο κ. Συλλούρης ανέφερε οτι δεν έχει λόγο να πάει. 

9.30:Τον λόφο του προεδρικού ανέβηκε αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου από τις οκτώ το πρωί ούτως ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το πώς θα κινηθεί το κυβερνών κόμμα στην εκλογή προέδρου της βουλής.

Όπως είναι γνωστόν, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε σχετικό ρόλο και λόγο κατά τη διάρκεια της σεναριολογίας για την προεδρία της βουλής, πραγματοποιώντας μάλιστα συνάντηση με τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για να του μεταφέρει την πρόταση του ΔΗΣΥ για εκ περιτροπής προεδρία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να προκρίνει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Συλλούρη για την προεδρία της βουλής, προσβλέποντας σε στενότερη συνεργασία των δύο μερών, ακόμη και για το 2018. Η στήριξη ωστόσο του Δημήτρη Συλλούρη προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις, όχι μόνο για τη συνεργασία του με την Ελένη Θεοχάρους αλλά και με τη στάση που κράτησε ο βουλευτής σε κρίσιμα νομοσχέδια κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 11 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Δημήτρη Συλλούρη, μετά και από πρωτοβουλία του δεύτερου, ενώ στη μία το μεσημέρι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ θα συνέλθει για να πάρει την τελική του απόφαση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση