ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις 8 Ιουνίου η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών

Μηνύματα ενότητας έστειλαν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε κοινή εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Σπίτι της Συνεργασίας. Η συνάντηση των δύο ηγετών είναι η πρώτη μετά από τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη.

Oι δύο ηγέτες είχαν συζήτηση περίπου μισής ώρας μόνοι τους, και ανακοίνωσαν λίγο αργότερα ότι η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί στις 8 Ιουνίου.

Στον χώρο κατέφθασε πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης και με ελάχιστη διαφορά ο Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 08.30 το πρωί με τη συμμετοχή 50 Ελληνοκυπρίων και 50 Τουρκοκυπρίων μαθητών και μαθητριών ηλικίας 11-12 χρόνων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, κατασκευές τέχνης, παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου και άλλα.

Οι δύο ηγέτες επισκεύτηκαν τα εργαστήρια που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα και μετέπειτα προέβησαν σε δηλώσεις.

Ακιντζί: Αγωνιζόμαστε για εσάς

Ο Μουσταφά Ακιντζί άνοιξε την ομιλία του με χαιρετισμό στα ελληνικά. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στη νεολαία τονίζοντας πως «είσαστε 11 χρονών και σύντομα θα είστε η νεολαία και οι ενήλικοι της Κύπρου. Δυστυχώς το πρόβλημα της Κύπρου ξεκίνησε πριν να γεννηθείτε εσείς. Βεβαίως δεν φταίτε εσείς, όμως βιώνετε τις συνέπειες».

Συνέχισε λέγοντας πως τα παιδιά απέκτησαν καινούριες φιλίες, προσθέτοντας «Εσείς εδώ μιλάτε δύο μητρικές γλώσσες. Όμως καταφέρατε να επικοινωνήσετε. Με τον τρόπο που ξέρουν τα παιδιά».

«Ξεχωριστές γλώσσες, θρησκεία και παράδοση είναι ένας πλούτος για όλους μας. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να λύσουμε τα προβλήματα με αγάπη και σεβασμό. Η Κύπρος είναι η κοινή σας χώρα. Πρέπει να προστατεύουμε με συνεργασία τις κουλτούρες και τις θάλασσες της Κύπρου» πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν με τον «φίλο Νίκο», όπως τον απεκάλεσε, για τη χώρα. «Εμείς, εγώ και ο φίλος μου ο Νίκος, κάποτε μπορεί να έχουμε προβλήματα. Όμως αγωνιζόμαστε για εσάς. Στόχος μας να σας αφήσουμε μία χώρα με ειρήνη και αγάπη. Δεν θέλουμε να σας αφήσουμε να βιώσετε τις δυσκολίες που περάσαμε εμείς. Θέλουμε να σας αφήσουμε μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο. Μία ομοσπονδιακή Κύπρο» κατέληξε.

Αναστασιάδης: Νιώθω πιο έντονο το καθήκον μου σήμερα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δική του ομιλία ευχαρίστησε την Τεχνική Επιτροπή για την ευκαιρία που δίνει η εκδήλωση που οργάνωσαν.

Κάλεσε τον «φίλο Μουσταφά», όπως τον απεκάλεσε, «αντικρίζοντας εσάς τα παιδιά, να δουλέψουμε πιο σκληρά για να επανενώσουμε αυτή την πατρίδα για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής και στον Μουσταφά και στον Κωνσταντίνο, και στον Αχμέτ. Η χώρα μας θα πρέπει να σας δώσει την ευκαιρία μέσα από την ειρήνη να δημιουργήσετε».

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως «η χώρα μας είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη. Η χώρα μας μπορεί να μας κρατήσει όλους μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον».   

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση