ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Θα ενώσουμε όλοι δυνάμεις για το ΓεΣΥ

Αξιόπιστος δείκτης κοινωνικής ανάπτυξης ο εθελοντισμός δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με αναφορές στη νέα Βουλή ήταν η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του οικήματος του Τάγματος Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία. Απευθυνόμενος στον κ. Παμπορίδη, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ενώσουμε όλοι δυνάμεις» για αντιμετώπιση του ζητήματος του ΓεΣΥ.

Εξήρε παράλληλα το έργο του εθελοντισμού ενώ διαβεβαίωσε ότι το κράτος στέκεται δίπλα στις εθελοντικές οργανώσεις. «Εκτιμούμε την προσφορά τους και κατ’ επέκταση τις στηρίζουμε για να αποκτήσουν περαιτέρω έρεισμα στην κυπριακή κοινωνία», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, είπε ότι «συστάθηκε στην Κύπρο το 1926 και έκτοτε ακολουθεί μια συνετή και αδιάλειπτη πορεία 90 χρόνων».

Έχει καταφέρει, πρόσθεσε, «να διαδώσει τις πρώτες βοήθειες μέσα σ’ ολόκληρο τον πληθυσμό». Ιδιαίτερη αναφορά, είπε, «θα πρέπει να γίνει για την προσπάθεια διάδοσης των πρώτων βοηθειών στα σχολεία μας, όπου οι πρώτες βοήθειες είναι μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται τα παιδιά μας». Ανέφερε ακόμη ότι το Τάγμα πρωτοστατεί στην υιοθέτηση επιπέδων κατάρτισης στις πρώτες βοήθειες και προωθεί μέτρα για συνειδητοποίηση και αποδοχή από τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας της σημαντικότητας των πρώτων βοηθειών.

«Το λογότυπο του Τάγματος «Στην Υπηρεσία της Ανθρωπότητας», αποδεικνύει το δεύτερο αντικειμενικό του στόχο, τον εθελοντισμό, η προώθηση του οποίου συμβάλλει στο οικοδόμημα που λέγεται `δημιουργία καλών κ’ αγαθών πολιτών`», σημείωσε.

Η συνειδητοποίηση, είπε, «ότι η συμπαράσταση σε ώρα ανάγκης και η παροχή βοήθειας όχι μόνο βοηθούν τον συνάνθρωπό μας, αλλά κυρίως συνδράμουν στη δική μας ολοκλήρωση ως κοινωνικά όντα. Αναγνωρίζοντας αυτές τις αλήθειες, διορίσαμε για πρώτη φορά Επίτροπο Εθελοντισμού», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «με κανένα τρόπο θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο βαθμός στον οποίο είναι διάχυτος ο εθελοντισμός σε μια κοινωνία ίσως να αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη της κοινωνικής της ανάπτυξης. Και σ’ αυτή την κοινωνική ανάπτυξη στοχεύουμε ως Κυβέρνηση», είπε.

Γιατί, συνέχισε, «μόνο αν η οικονομική ανάπτυξη συνοδεύεται από την κοινωνική δημιουργικότητα οι στέρεες βάσεις για αναγωγή μας σε κράτος δικαίου επιτυγχάνονται».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη διεθνή διάσταση του Τάγματος καθώς και «στην πεποίθηση του Τάγματος για ύπαρξη νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου κατάρτισης στις πρώτες βοήθειες που να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό».

«Η επίτευξη του στόχου αυτού, εκτός του ότι θα ικανοποιήσει τυχόν απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δρομολογήσει σκέψεις και ενέργειες προς την κατεύθυνση ο καθένας από εμάς με το δικό του τρόπο να συμβάλει στη ρήση 'μαζί μπορούμε να σώσουμε ζωές'», είπε.

Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν καλό σύντομα να υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος έδωσε το παρών του στην εκδήλωση, και αντιπροσωπείας του Τάγματος, για συζήτηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων που το απασχολούν.

Σε χαιρετισμό του ο Επίτροπος – Γραμματέας του Τάγματος, Παναγιώτης Κουτουρούσιης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το γεγονός ότι το Τάγμα επιβιώνει εδώ και 90 χρόνια οφείλεται στις πρώτες βοήθειες και στον εθελοντισμό. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτές – εθελοντές του Τάγματος γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά αποτελούν την ψυχή, τη δύναμη για ό,τι το Τάγμα έχει προσφέρει σ` αυτόν τον τόπο».

Την ιστορική διαδρομή του Τάγματος από τον 7ο μ.Χ αιώνα παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Σπανός. Σε ειδική αναφορά του στο έργο των εκπαιδευτών εξήγησε ότι δεν μαθαίνονται οι πρώτες βοήθειες με απλές διαλέξεις και επιδείξεις, αλλά ότι πρέπει οι εκπαιδευόμενοι να διδάσκονται τη λεπτομερή παρατήρηση, τη γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, διαβεβαίωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση