ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έγινε ο καταμερισμός των κοινοβουλευτικών επιτροπών (upd)

Προεδρίες παίρνουν τελικά και τα μικρότερα κόμματα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έγινε ο καταμερισμός των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με έξι Επιτροπές να αναλαμβάνει ο ΔΗΣΥ, πέντε το ΑΚΕΛ, τρεις το ΔΗΚΟ και από μία ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.
Δύο αντιπροεδρίες αναλαμβάνει η Κίνηση Αλληλεγγύης και από μία αντιπροεδρία αναλαμβάνουν Οικολόγοι με ΕΛΑΜ.
Η νέα σύσκεψη αρχηγών θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιες επιτροπές αναλαμβάνει το κάθε κόμμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στη σημερινή σύσκεψη αρχηγών αναμένεται να ξεκινήσει το παιχνίδι μοιράσματος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με Ελέγχου και Εσωτερικών να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο πέραν των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, προεδρία κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα αναλάβουν και μικρότερα κόμματα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους κανονισμούς της Βουλής, προεδρία Επιτροπής αναλαμβάνουν τα κόμματα που θεωρείται ότι αποτελούν κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή που κατέχουν 7 κοινοβουλευτικές έδρες. Με δεδομένο αυτό, αποκλείονται ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνηση Αλληλεγγύης, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ.

Ζήτημα οι Επιτροπές

Αρχική θέση του ΔΗΣΥ είναι οι προεδρίες των επιτροπών να περιοριστούν μεταξύ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Αν και το ΑΚΕΛ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, το ΔΗΚΟ αναμένεται να στηρίξει να αναλάβουν προεδρία Επιτροπής και μικρότερα κόμματα που έχουν τρεις κοινοβουλευτικές έδρες. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν συναγερμικοί κύκλοι, το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει να αναλάβουν όλα τα κόμματα προεδρία, κάτι που όπως φαίνεται θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΑΚΕΛ, το οποίο δεν ευνοεί την προεδρία Επιτροπής από το ΕΛΑΜ.

Εσωτερικών και Ελέγχου

Οι επιτροπές Εσωτερικών και Ελέγχου φαίνεται να αποτελούν μήλον της έριδος για ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό κατέστησε σαφές πού θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται μία επιτροπή η οποία ασχολείται καθαρά με θέματα Ελέγχου των υπουργείων και εξέτασης των δαπανών του κράτους να ανήκει σε κυβερνών κόμμα. Όπως αναφέρουν πηγές στην «Κ», ο ΔΗΣΥ συζητά το ενδεχόμενο να δώσει την Επιτροπή Ελέγχου, νοουμένου ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει την Επιτροπή Εσωτερικών, κάτι το οποίο αρνείται για τους ίδιους ακριβώς λόγους το ΑΚΕΛ.

Συναγερμικά στελέχη αναφέρουν πως αν το ΑΚΕΛ επιμένει στην Επιτροπή Ελέγχου και παράλληλα στο να κρατήσει την προεδρία της Εσωτερικών, ο ΔΗΣΥ θα ζητήσει από την αρχή ανακατανομή των Επιτροπών, διεκδικώντας ακόμα και την Επιτροπή Οικονομικών. Όπως αναφέρεται, το όλο ζήτημα δεν φαίνεται να κλείνει σήμερα και αναμένεται να συνέλθουν εκ νέου σε σύσκεψη, οι αρχηγοί των κομμάτων.

Μαύρου στην Εσωτερικών

Όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, την προεδρία της Εσωτερικών αναμένεται να αναλάβει η Ελένη Μαύρου η οποία υπήρξε άλλωστε και υπουργός Εσωτερικών. Για την Επιτροπή Ελέγχου, ακούστηκε ιδιαίτερα το όνομα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται μακρινό εξαιτίας του ότι το ΑΚΕΛ θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ των δύο επιτροπών.

Βότσης στην Οικονομικών

Το ΔΗΚΟ, εκτός απροόπτου, θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών με τον Άγγελο Βότση στην Επιτροπή Οικονομικών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, το ΔΗΚΟ, πέραν της προεδρίας της Οικονομικών προήδρευε της Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Συγκοινωνιών.

Συνωστισμός μνηστήρων στην Πινδάρου

Στην Πινδάρου δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους γύρω από το ποιες επιτροπές θα διεκδικήσουν. Όπως ενημερώνεται η «Κ», στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ επικρατεί συνωστισμός μνηστήρων για τις θέσεις του προέδρου. Όπως αναφέρεται, ο Ευθύμιος Δίπλαρος ενδιαφέρεται για την προεδρία της Παιδείας, ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου για την Εμπορίου, ενώ προεδρία διεκδικεί και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι

Τα ονόματα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ήδη συζητούνται με κάποια από αυτά να θεωρούνται δεδομένα. Στο ΑΚΕΛ έχει ήδη ανακοινωθεί πως ο δεύτερος τη τάξει θα είναι ο Γιώργος Λουκαΐδης, ενώ στον ΔΗΣΥ αναμένεται να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Νίκος Τορναρίτης. Αυτό φαίνεται να ανέφερε, άλλωστε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατά τη συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου. Στο ΔΗΚΟ δεδομένη θεωρείται η θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ενώ στην ΕΔΕΚ στο ενδεχόμενο που θεωρηθεί κοινοβουλευτική ομάδα, καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Κωστής Ευσταθίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X