ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε η ονοματολογία για την προεδρία των επιτροπών

Εκ περιτροπής ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ σε Οικονομικών και Εμπορίου, στο ΔΗΚΟ η Ελέγχου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με εκ περιτροπής προεδρίες σε Οικονομικών και Εμπορίου φαίνεται να έλυσαν τη διένεξη των τελευταίων ημερών ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ. Το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει την Επιτροπή Ελέγχου η οποία ανήκε στον ΔΗΣΥ, ενώ την Επιτροπή Άμυνας αναλαμβάνει εκ νέου η ΕΔΕΚ με τον Μαρίνο Σιζόπουλο στο πηδάλιο.

Ανοικτό ζήτημα το οποίο θα ξεκαθαρίσει στην σύσκεψη της Πέμπτης, είναι οι Επιτροπές Θεσμών και Εξωτερικών, με τον ΔΗΣΥ να αποφασίζει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα το μεσημέρι αν θα δώσει την Εξωτερικών με αντάλλαγμα τη Θεσμών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για την Επιτροπή Εξωτερικών έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Γιώργος Λιλλήκας καθότι υπήρξε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου Υπουργός Εξωτερικών

Η κατανομή

Στον ΔΗΣΥ παραμένει η Επιτροπή Υγείας, Παιδείας όπως επίσης και η Νομικών. Το κόμμα παίρνει από το ΔΗΚΟ την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ ανοικτό παραμένει αν θα διεκδικήσει την Επιτροπή Εξωτερικών ή αν θα την θυσιάσει για την Επιτροπή Θεσμών. Τόσο για την Εξωτερικών όσο και για την Θεσμών έκδηλο ενδιαφέρον δείχνει η Συμμαχία Πολιτών.

Το ΑΚΕΛ κρατά τις ίδιες επιτροπές δηλαδή της Εσωτερικών, Εργασίας Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Προσφύγων.
Στο ΔΗΚΟ παραμένει η Επιτροπή Συγκοινωνιών και τουλάχιστον για 2.5 χρόνια η Επιτροπή Οικονομικών. Στη διαβούλευση της σύσκεψης αρχηγών κατάφερε να αποκτήσει εξ ημισίας με τον ΔΗΣΥ την Επιτροπή Εμπορίου.

Η ονοματολογία

Ήδη τα κόμματα φαίνεται εν πολλοίς να έχουν καταλήξει στο ποιος θα αναλάβει την προεδρία ποιάς επιτροπής. Στην εκ περιτροπής προεδρία της Οικονομικών αναμένεται να ηγηθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ την προεδρία της επιτροπής παιδείας αναμένεται να αναλάβει ο Ευθύμιος Δίπλαρος ο οποίος άλλωστε έχει εκδηλώσει ανοικτά το ενδιαφέρον του. Για την επιτροπή εμπορίου τουλάχιστον τα δυομισι χρόνια, την προεδρία θα αναλάβει ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Εάν το κόμμα αναλάβει την Επιτροπή Θεσμών τελικά, την προεδρία θα λάβει ο Γιώργος Γεωργίου, διαφορετικά θα αναλάβει ως νομικός, την Επιτροπή Νομικών.

Ανοικτό είναι το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Υγείας καθώς πέραν του Κωστάκη Κωνσταντίνου ο οποίος είχε μέχρι προσφάτως την προεδρία, στο κάδρο μπαίνει και η Στέλλα Κυριακίδου χωρίς να αποκλείεται να λάβει την προεδρία της Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως προεδρία επιτροπής διεκδικεί και ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Στην Εσωτερικών μπαίνει η Ελένη Μαύρου, ο Ανδρέας Φακοντή στην Εργασίας, στην Προσφύγων η Σκεύη Κουκουμά, στο Γεωργίας ο Άντρος Καυκαλιάς και στην Περιβάλλοντος ο Αδάμος Αδάμου.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ, πρόεδρος για τη μισή θητεία τόσο στην Οικονομικών όσο και στην Εμπορίου προορίζεται ο Άγγελος Βότσης, ενώ για την Επιτροπή Ελέγχου δεδομένη θεωρείται η προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου. Τη Συγκοινωνιών και έργων δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Προκοπίου.
Στην ΕΔΕΚ την Επιτροπή Άμυνας αναλαμβάνει ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενώ την Επιτροπή Εξωτερικών ή Θεσμών θα αναλάβει ο Γιώργος Λιλλήκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση