ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Ελπίδα για ανταπόκριση στις διαπραγματεύσεις

Επιδίωξη η λύση για το σύνολο του λαού μας, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στην αποφασιστικότητά μας σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στις βασικές αρχές που διέπουν γνήσια ομοσπονδιακά συστήματα, έτσι ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι ότι κάποιοι στοχεύουν σε συνομοσπονδιακές δομές που δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια της λύσης.

Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε στη μέση μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας η οποία στοχεύει στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αποφασίσαμε να καταγραφούν αυτά που φαίνεται να μας ενώνουν, αλλά και να μας χωρίζουν. Ενώ την ίδια ώρα αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο και με θεματικές ενότητες να γίνει συστηματική διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά καιρούς, όπως οι Συμφωνίες Κορυφής του ’77 και του’79, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, μη παραγνωρίζοντας τις αρχές και τις αξίες της, διότι είμαστε και θα παραμείνουμε μέλος της ΕΕ.

Και δεν είναι μόνο τους Ελληνοκύπριους που αφορά, αλλά βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους. Συνεπώς, η υιοθέτηση μιας λύσης που βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν προστατεύει μόνο τους μεν, αλλά το σύνολο του λαού μας. Και είναι αυτή η επιδίωξη.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια μόνιμη λύση που να δημιουργεί ένα κράτος που να δίνει τις προϋποθέσεις πραγματικής διασφάλισης του Ελληνισμού, των Τουρκοκυπρίων, αλλά ιδιαίτερα να διασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας, για να μπορούμε να ελπίζουμε και οι δύο κοινότητες και όχι μόνον, αλλά και όσοι θα έχουν την ευλογία να κατοικούν σε αυτό τον τόπο, να ζήσουν με ειρήνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μιλούσε σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου οικήματος της ΟΕΛΜΕΚ, στη Λευκωσία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση