ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στήριξη Ρωσίας στη λύση του Κυπριακού χωρίς παρεμβάσεις

ΠτΔ: Η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Tην υποστήριξη της χώρας του σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσιι σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να αναπτύξουν τις παραμέτρους μιας λύσης ανεξάρτητα και χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή επιδιαιτησία.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών τον Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη μια λύση θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ευχήθηκε στον ίδιο και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η διαπραγματευτική διαδικασία να είναι επιτυχής.

Στην ομιλία του ο κ. Οσάτσιι αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2015 καθώς και την επίσκεψη ακολούθως του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.

Έκανε λόγο για σημαντικές διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τη βάση της συνεργασίας τους.

Ο ρώσος πρέσβης μιλούσε σε εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την Εθνική Ημέρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετισμό στην οποία απηύθηνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη εκτίμηση της Κύπρου για την θέση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «ελπίζουμε πως μια επανενωμένη Κύπρος θα αποτελέσει μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή, αφού μια λύση στο Κυπριακό δεν θα είναι επωφελής μόνο για την Κύπρο και το λαό της», αλλά και θα επηρεάσει θετικά και την ταραχώδη γειτονιά μας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς και την ιδιαίτερη, με βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ των λαών Κύπρου και Ρωσίας, η οποία όπως είπε, υπάρχει εδώ και αιώνες.

«Την ίδια ώρα, η Κυβέρνησή μου, και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ο λαός της Κύπρου, εκτιμούν ιδιαίτερα την στάση αρχών που έχει τηρήσει η Ρωσία στο κυπριακό πρόβλημα διαχρονικά», σημείωσε.

Η Ρωσία, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι ένας σταθερός υποστηρικτής των προσπαθειών για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης η οποία θα τερματίζει την στρατιωτική κατοχή και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις απαιτούν κοινές αντιδράσεις και στενή και ισχυρότατη συνεργασία έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απειλές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι φανερό ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μονομερείς αποφάσεις αλλά με κοινή προσέγγιση και σε ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης.

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να ενώσουμε δυνάμεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, όπως η μάστιγα της τρομοκρατίας», είπε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και στην επίτευξη διευθέτησης στο θέμα του Ιράν.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κύπρος θα στηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί επωφελής και για την ίδια την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι, όπως και ο ίδιος υπενθυμίζει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πως κανείς δεν έχει να κερδίσει αν η Ρωσία αντιμετωπίσει οικονομικά ή άλλα προβλήματα.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την περαιτέρω επέκταση του ήδη ευρύτατου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας τους και να εργαστούν για την ενίσχυση αυτών των αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση