ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Στην Τουρκία η έκθεση της Κύπρου για το θέμα νερού

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι θετικό πως γίνονται προσπάθειες

ΚΥΠΕ

Στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του νερού και ανακοίνωσε την διοργάνωσης της πρώτης έκθεσης Κύπρου στην Τουρκία, τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια της 40ης “διεθνούς” έκθεσης στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στην Κύπρο δεν θα ικανοποιήσει μόνο τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γεωργικούς σκοπούς. “Αυτό που πρέπει να γίνει είναι με το νερό αυτό να ξεχειλίζει εδώ η γη από ευφορία. Να γίνει η αποθήκη οπωροκηπευτικών της Τουρκίας”. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στην Τουρκία θα διοργανώσουν την πρώτη έκθεση Κύπρου το ερχόμενο φθινόπωρο, όπου θα μπορέσουν να γίνουν γνωστά τόσο τα προιόντα όσο και η ίδια η Κύπρος. Και ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ θέλει – είπε – από δω και στο εξής Τουρκία – ψευδοκράτος χέρι χέρι να φέρουν το ψευδοκράτος στο επίπεδο που θα μπορεί να σταθεί μόνο του οικονομικά. Ανέφερε επίσης ότι κάθε χρόνο οι τουρκικές επενδύσεις στα κατεχόμενα αυξάνονται και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος θα συνεχισθεί.

Μιλώντας στα εγκαίνια ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι θετικό πως γίνονται προσπάθειες διευκολύνσεις του εκτελωνισμού του προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα στο λιμάνι της Μερσίνης, λέγοντας πως ακόμη και εάν δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη διεθνή αγορά, έχουν την αγορά της Τουρκίας με πληθυσμό 78 εκ. Χαρακτήρισε επίσης σημαντική την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διοργανώσει έκθεση για την Κύπρο στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στην 40η “διεθνή” έκθεση σημείωσε ότι θέλει να είναι πραγματιστής. “Παρά το όνομά της, διεθνή έκθεση", υπάρχουν εταιρείες μόνο από το ψευδοκράτος και την Τουρκία, είπε. "Εδώ και 40 χρόνια αυτή τη διεθνή πτυχή δεν μπορέσαμε να την δημιουργήσουμε. Αυτό που πραγματικά γίνεται είναι ότι αυτή η έκθεση πραγματοποιείται μόνο από κυπριακές και κάποιες τουρκικές εταιρείες. Εύχομαι να μπορέσω να δω μια έκθεση που πραγματικά θα περιλαμβάνει και κάποιες άλλες χώρες. Και γι` αυτό θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για το Κυπριακό και χρειάζεται γι` αυτό η στήριξη του κόσμου. Σημείωσε ότι η οικονομία θα ενδυναμωθεί με μια λύση και είναι σημαντικό να μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά το ψευδοκράτος για να μπορέσει να σταθεί σε μια ομοσπονδιακή δομή. Το νερό από την Τουρκία, είπε, δεν είναι σημαντικό μόνο για τους Τ/κ αλλά και για τους Ε/κ που μπορούν να επωφεληθούν από αυτό στο μέλλον. Το νερό, ανέφερε, θα μπορέσει να δώσει ζωή σε ολόκληρη την Κύπρο στο μέλλον.

Στη δική του ομιλία ο “υπουργός” οικονομίας και ενέργειας, Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι η “απομόνωση” των Τ/κ δεν θα έπρεπε να είναι εμπόδιο για την παραγωγή και την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι θα σύνορα θα έπρεπε να αρθούν για το εμπόριο στην Κύπρο και πως υπάρχει ανάγκη για ελεύθερο εμπόριο (μεταξύ των δύο κοινοτήτων). Αυτό, ανέφερε, θα ήταν το πιο σημαντικό ΜΟΕ.

Για την ανάγκη βελτίωσης των εμπορικών και άλλων δεσμών μεταξύ τ/κ και τουρκικών εταιρειών μίλησε στο δικό του χαιρετισμό ο “πρωθυπουργός”, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ενώ η “πρόεδρος” της “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ ανέφερε ότι η οικονομική βελτίωση και ανάπτυξη του ψευδοκράτους είναι πολύ σημαντική.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 του μηνός, σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, συμμετέχουν 142 εταιρείες. Από αυτές οι 112 προέρχονται από το ψευδοκράτος και οι 30 από την Τουρκία και αφορούν παροχή υπηρεσιών ή προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε πριν τα εγκαίνια χωριστά με τους Ακιντζί, Οζγκιουργκιούν και Σιμπέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση