ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» στον Αμερίκο Αργυρίου από τον ΠτΔ

Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να αναγνωριστεί η πρόσφορα αυτού του γιατρού, είπε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Έργο ζωής του, είναι το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απονέμοντας το μετάλλιο "Εξαίρετη Προσφοράς" στον 92χρονο γιατρό.
 
Στο χαιρετισμό του, σε φιλανθρωπικό δείπνο που οργάνωσε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ίδιος νιώθει ένα ιδιαίτερο βάρος, "γιατί από χρόνια πολλά θα έπρεπε η Πολιτεία να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσφορά του αγαπημένου μας γιατρού", προσθέτοντας ότι το μετάλλιο απονέμεται σε έναν πραγματικά ξεχωριστό άνθρωπο.
 
" Έναν γιατρό, τον Αμερίκο Αργυρίου, που όταν αποφάσιζε να ακολουθήσει τον δρόμο της ιατρικής, ήξερε πως ήδη είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο τιμής και ηθικής στάσης απέναντι στο πιο πολύτιμο δώρο, τη ζωή του συνανθρώπου μας", είπε και πρόσθεσε "`έναν πρωτοπόρο επιστήμονα που μετέφερε στη χώρα μας, σε εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, τις πλέον σύγχρονες τάσεις της ιατρικής και ιδιαίτερα της παιδιατρικής, στην οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά".
 
Κυρίως όμως, συνέχισε, έναν άνθρωπο με πολύπλευρο και μακροχρόνιο έργο ανιδιοτελούς προσφοράς,  που συνοψίζεται σε μία πρόταση που συναντούμε στον όρκο του Ιπποκράτη: «Να διατηρήσω δε τη ζωή μου και την τέχνη μου καθαρή και αγνή…».
 
Υπενθυμίζοντας ότι ο Δρ. Αργυρίου αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως "το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε άλλα πολιτικά στρατόπεδα, δεν με απέτρεψε ποτέ από το να μπορώ να εκφράζω πάντοτε και όχι μόνο τώρα, τον απέραντο σεβασμό μου προς το πρόσωπο σου", σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο, ως Προέδρου της Δημοκρατίας που θα του απονέμει το μετάλλιο "Εξαίρετης Προσφοράς", μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που αποδίδονται από το κράτος μας.

Σημαντική πρόσφορα στην κυπριακή κοινωνία

Πρόκειται, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για την τιμή που απονέμεται σύμφωνα με το πρωτόκολλο μας σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον κυπριακό λαό και σημείωσε ότι  η απονομή του προς τον Αμερίκο Αργυρίου αντανακλά ως τιμή και προς το ίδιο το κράτος μας, που ευτύχησε να τον έχει πολίτη του.
 
Αναφερόμενος στο έργο του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής, "το οποίο αποτελεί πνευματικό παιδί και έργο ζωής του Αμερίκου Αργυρίου", ο ΠτΔ είπε πως προσφέρει με επιτυχία για πολλά χρόνια τώρα το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού στα νεογέννητα.
 
Εκτός από την έγκαιρη διάγνωση, υπέδειξε, το Κέντρο προσφέρει συνεχή έλεγχο της εξέλιξης της νόσου και της θεραπευτικής αγωγής, ενώ τα παιδιά παρακολουθούνται συστηματικά για τη σωματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη από ειδική ψυχολόγο.
 
Στο Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, συνέχισε, το Κέντρο προσφέρει σε όλες τις έγκυες γυναίκες της Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, τη βιοχημική μέτρηση στο αίμα που, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας και την ηλικία της εγκύου, ανιχνεύει προγεννητικά ορισμένες χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, με κυριότερο το σύνδρομο Down.
 
Υπενθυμίζοντας ότι τα προγράμματα του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό νεογνών και εγκύων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως το Κέντρο θα συνεχίσει να παρέχει "αυτήν την πολύτιμη και πολύπλευρη προσφορά του στον κυπριακό λαό".

 Πηγή έμπνευσης για τους διαδόχους

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός όπως μέχρι σήμερα και κάλεσε τους συνεχιστές του έργου του γιατρού Αμερίκου Αργυρίου, να έχουν τον ίδιο σαν πηγή έμπνευσης και σαν στήριγμα.
 
Στην αντιφώνηση του, ο Δρ.Αμερίκος Αργυρίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι τη δεκαετία του 60` για τους γονείς και τα παιδιά που αντιμετώπιζαν αυτής της φύσης προβλήματα.
 
"Στηρίξαμε αυτόν τον γονιό και φροντίσαμε να του αποβάλουμε αυτές τις ενοχές και τον πείσαμε πως δεν φταίει αυτός και ότι θα έπρεπε να δώσει την ευκαιρία στο εγκλωβισμένο του παιδί να βγει προς τα έξω, πιάσαμε το παιδί και του δώσαμε αξιοπρεπή διαβίωση και φροντίδα", συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη πως ο ίδιος νιώθει πως συνέβαλε στα σωθούν πολλά παιδιά από τη νοητική καθυστέρηση, ενώ σημείωσε ότι έλαβε πολύ περισσότερα από όσα προσέφερε, αφού όπως είπε "δεν υπάρχει πιο συγκινητικό και όμορφο πράγμα όταν μια μάνα σε ευχαριστεί γιατί έσωσες το παιδί της".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X