ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:59
 

Το ζήτημα των πυρκαγιών έθεσε στο Λουξεμβούργο ο Κουγιάλης

Στο συμβούλιο των υπ. Περιβάλλοντος τέθηκε το θέμα, ζητώντας στήριξη για τις συνέπειες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών και της μεγάλης επακόλουθης οικολογικής καταστροφής που επιφέρουν, έθεσε στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη των εταίρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους.
 
Ο Υπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για την οικολογική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω των πυρκαγιών του τελευταίου διημέρου και τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι έχουν πληγεί.  Ευχήθηκε όπως η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Σολέας τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι συμμετέχουν στην υπεράνθρωπη προσπάθεια κατάσβεσής της.    

Στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών του Συμβουλίου ο Υπουργός παρενέβη τόσο για το θέμα της αναθεώρησης του συστήματος εμπορίας εκπομπών, όσο και για το θέμα μετάβασης στην «Κυκλική Οικονομία», και η οδηγία σχετικά με τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους.  
 
Όσον αφορά στο θέμα του συστήματος εμπορίας εκπομπών, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση της Κομισιόν και ζήτησε όπως το ποσοστό των δικαιωμάτων προς δημοπράτηση παραμένει αναλλοίωτο στο 57%. Επίσης χαιρέτισε τη δυνατότητα που παρέχεται για εξαίρεση από το σύστημα των μικρών ρυπαντών και ζήτησε καθοδήγηση από την Επιτροπή στο θέμα αυτό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της ενημέρωσης από την Προεδρία σε σχέση με την πορεία των εργασιών επί της πρότασης Οδηγίας σχετικά με εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη καθορισμού ρεαλιστικών και εφικτών στόχων μείωσης των εκπομπών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή της πρότασης θα συμβάλει στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.
 
Όσον αφορά τα συμπεράσματα για τη λεγόμενη Κυκλική Οικονομία, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε ικανοποίηση με το κείμενο της Προεδρίας στο οποίο συμπεριλήφθηκαν σημαντικές για την Κύπρο αναφορές, όσον αφορά τη διαχείριση υδάτων και συγκεκριμένα το ανακυκλωμένο νερό καθώς και μνείες στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων και τη δημιουργία αγοράς δευτερογενών πρώτων υλών.

Επιπλέον, ο κ. Κουγιάλης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από ορθή αξιολόγηση ο καθορισμός πανευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση και την ταφή αποβλήτων καθώς και  το θέμα της εξαγωγής αποβλήτων εκτός Ε.Ε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X