ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκαθαρίζει σήμερα το θέμα αποστολής πτητικών μέσων από την Τουρκία

Συνεργάτης του Ακιντζί λέει στην «Κ» ότι δεν υπάρχει αντίρρηση στους όρους της Λευκωσίας

Κατά τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αποστολής στην Κύπρο τουρκικών πυροσβεστικών αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Τ/Κ ηγέτη, η οποία μίλησε στην «Κ» αργά χθες βράδυ, «η τ/κ ηγεσία δεν προβάλλει καμία αντίρρηση ως προς τους όρους που έθεσε η Λευκωσία» για αποδοχή της βοήθειας –διά πτητικών μέσων- που προσφέρθηκε μέσω του Μουσταφά Ακιντζί, να παράσχει η Τουρκία για κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σολέα».

Ενωρίτερα χθες από το Προεδρικό είχε εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία σημειωνόταν ότι, «σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υδάτων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του μεταφέρει την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντάς του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

Αν και όπως πληροφορείται η «Κ», μετά την ανακοίνωση από το Προεδρικό δεν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία από τ/κ πλευράς, συνεργάτης του κ. Ακιντζί δήλωσε αργά το βράδυ στην «Κ», ότι ενωρίτερα υπήρξαν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών και ο κ. Ακιντζί πληροφόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος να αποστείλει επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη να αποστείλει εναέρια μέσα. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Ακιντζί θεωρεί πως «η πολιτική και η διπλωματία έχουν τώρα δευτερεύοντα ρόλο. Προτεραιότητά μας είναι η προφύλαξη των ανθρώπινων ζωών και των δασών της Κύπρου μας». Η ίδια πηγή κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι ο συντονισμός των επιχειρήσεων θα πρέπει γίνει από ένα συγκεκριμένο κέντρο επιχειρήσεων και ως εκ τούτου η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να προβάλλει ενστάσεις, επικαλούμενη τις πολιτικές ή διπλωματικές διαστάσεις του Κυπριακού, στην αποστολή της τουρκικής βοήθειας στα αεροδρόμια της Λάρνακας ή της Πάφου.

Αρμόδια τεχνοκρατική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι ακόμα κι αν παραβλέψει κανείς ζητήματα νομιμότητας ελέγχου του εναερίου χώρου, δεν μπορεί να επιχειρούν 20 και πλέον πτητικά μέσα στην ίδια περιοχή χωρίς να υπακούουν στο συντονισμό ενός και μόνο πύργου ελέγχου, διότι εκτός των άλλων είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση