ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λήψη μέτρων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των πεσόντων και στους κατοίκους αποφάσισε το Υπουργικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από μία πολύωρη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκαν τα μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής που πραγματοποιείται στην Κύπρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ανάμεσα στα μέτρα αποφασίστηκε η καταβολή αποζημιώσεων τόσο στις οικογένειες των πεσόντων όσο και στους κατοίκους που πλήγηκαν από την καταστροφή. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, με το πέρας του υπουργικού αποφασίστηκαν τα εξής:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απέχει από εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
• Θα παραστεί στις κηδείες των δύο πεσόντων.
• Το υπουργικό συμβούλιο ανακήρυξε ως ήρωες τους δύο πεσόντες δασοπυροσβέστες Αντρέα Σοφοκλέους και Μάριο Αριστοτέλους.
• Οι κηδείες των δύο πεσόντων θα γίνουν δημόσια δαπάνη και θα ανακηρυχθεί τριήμερο πένθος.
• Το Υπουργείο Εργασίας και Υπουργείο Υγείας, θα παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.
• Το κράτος θα καταβάλει αποζημιώσεις στις δύο οικογένειες των πεσόντων αλλά και παραχώρηση υποτροφιών στα τέκνα, με σπουδές είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.
• Απαλλαγή από τον στρατό του γιού του Μάριου Αριστοτέλους, Ανδρέα.
• Καταγραφή των ζημιών για καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους των περιοχών που πλήγησαν από την πυρκαγιά.
• Ετοιμασία προγράμματος ταχείας αναδάσωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, εντός δύο μηνών.

Αποφασίστηκε επίσης όπως οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργείου Υγείας παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, την έγκριση της καταβολής στις οικογένειες των δύο θυμάτων πέραν του ποσού των 167 χιλιάδων ευρώ, που καταβάλλεται από το κράτος ως αποζημίωση με βάση υφιστάμενους σχετικούς κανονισμούς, ποσού ύψους 95 χιλιάδων ευρώ για τη σύζυγο και για έκαστο τέκνο των θυμάτων.

Αποφάσισε επίσης να εγκρίνει την παραχώρηση υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου σε όλα τα τέκνα των δύο θυμάτων για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ ανά έτος για κάθε τέκνο, σύμφωνα με το πραγματικό ετήσιο κόστος φοίτησης συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαμονής και διατροφής.

Με την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς αναμένεται αξιολόγηση στη βάση των αποτελεσμάτων και θα ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραστεί αύριο κανονικά στις συνομιλίες. Σε ότι αφορά τη βοήθεια από τη ρωσική κυβέρνηση επεσήμανε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση ενώ σε ο,τι αφορά την βοήθεια από την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση στη δημόσια έκκληση της προεδρίας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση