ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ΓΓ ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο επίκεντρο των συζητήσεων

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές του Γ.Γ.της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού στις Βρυξέλλες, με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιαννι Πιττέλλα, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάμπι Ζίμμερ, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη την αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, Clara Martínez-Alberola κα την Συμπρόεδρο της ομάδας των Πρασίνων, Rebecca Harms.

Οι συζητήσεις του Γ.Γ. περιστράφηκαν γύρω από το θέμα των πυρκαγιών στην Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο Άντρος Κυπριανού εξήγησε στους συνομιλητές του το μέγεθος της καταστροφής και ζήτησε την συνδρομή της ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Οι συνομιλητές του επεσήμαναν ότι εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία αποταθεί για βοήθεια, όλοι θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Σε σχέση με το Κυπριακό ο Γ.Γ. ενημέρωσε πως με βάση την πληροφόρηση που έχει το ΑΚΕΛ, δεν δικαιολογείται τόση μεγάλη αισιοδοξία από κάποιους καθώς επί του εδάφους δεν έχει επιτευχθεί τόσο μεγάλη πρόοδος. Εξήγησε ότι θα πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Τουρκία και στον Ερντογάν να αρχίσουν συμβάλουν παραγωγικά στην επίλυση. Εξέφρασε μάλιστα προβληματισμό για τη στάση του Ερντογάν, καθώς κατά την ανάλυση του Γ.Γ. στα πλάνα του Ερντογάν δεν συμπεριλαμβάνεται η επίλυση του Κυπριακού.

Από τους συνομιλητές του ο Τζιάννι Πιττέλα, επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ε.Κ. υποσχέθηκε ότι οι Σοσιαλιστές θα πάρουν θέση ζητώντας από τον Ερντογάν να επιδείξει περισσότερη βούληση.

Σε συνάντηση του με τον Επίτροπο Χ. Στυλιανίδη συζητήθηκαν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να γίνει αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, ενώ ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ώστε να δοθούν κονδύλια από το Ταμείο. Επίτροπος και ΓΓ συμφώνησαν ότι αυτή η αίτηση και η διαδικασία θα πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς οι ζημιές από πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλες. Ο Α. Κυπριανού ενημέρωσε τον Κύπριο Επίτροπο και για το κυπριακό ζητώντας του οι ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς να μεταβιβαστούν σε αρμόδιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να υπάρξουν συγκλίσεις.

Τέλος, ο Α. Κυπριανού συναντήθηκε με την αναπληρώτρια επικεφαλής του Γραφείου του κ. Γιούνκερ, Clara Martínez-Alberola την οποία ενημέρωσε για την καταστροφή από πυρκαγιές και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά έχουμε την πολιτική βούληση και θέληση για λύση, συνεπώς πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία και τον κ. Ερτογάν.

Το Γενικό Γραμματέα συνόδευσε στις επαφές του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Τουμάζος Τσιελεπής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X