ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνοιξε το κεφάλαιο 33 για την Τουρκία

Η ΕΕ ζητά επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και εκπλήρωση κυπρογενών υποχρεώσεων

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η δωδέκατη συνάντηση της ενταξιακής διάσκεψης Τουρκίας ΕΕ με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, η ΕΕ επανέλαβε στην Τουρκία την ανάγκη για ταχείς μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και της υπενθύμισε ότι "μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, μόνο με την προώθηση της εκπλήρωσης των κριτηρίων αξιολόγησης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου, και τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ΕΕ" - μεταξύ των οποίων και οι λεγόμενες κυπρογενείς υποχρεώσεις.

Το μήνυμα μετέφερε στην τουρκική πλευρά η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τον Bert Koenders, τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, εκ μέρους της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου και τον Johannes Hahn, Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον επικεφαλής διαπραγματευτή Ömer Çelik, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, τον Mevlüt Çavuşoğlu, υπουργό Εξωτερικών, και τον Naci Ağbal, υπουργό Οικονομικών.

Το κεφάλαιο 33 καλύπτει τους κανόνες σχετικά με τους χρηματοδοτικούς πόρους που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ( «ίδιοι πόροι»). Οι πόροι αυτοί αποτελούνται κυρίως από τους λεγόμενους παραδοσιακούς ίδιους πόρους από τελωνειακούς και γεωργικούς δασμούς και εισφορές ζάχαρης, οι οποίες επιβάλλονται από τα κράτη μέλη για λογαριασμό της ΕΕ.

Επιπλέον, ένας πόρος που βασίζεται στο φόρο προστιθέμενης αξίας και, τέλος, ένας πόρος που βασίζεται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κάθε κράτους μέλους. Τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν κατάλληλη διοικητική ικανότητα να συντονίζουν επαρκώς για τη διασφάλιση του ορθού υπολογισμού, της συλλογής, την πληρωμής και του έλεγχου των ιδίων πόρων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, το κεκτημένο στον τομέα αυτό είναι "άμεσα δεσμευτικό και δεν απαιτείται η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο".

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ΕΕ εξέφρασε συλλυπητήρια και επανέλαβε την αλληλεγγύη της με την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να στηρίξει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε επίσης τη σημασία που αποδίδει στις στενές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σημειώνοντας τη στενή συνεργασία σε διάφορους σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου 2015, και τη δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016, η ΕΕ χαιρέτισε την εκ νέου ενεργοποίηση της διαδικασίας προσχώρησης και επιβεβαίωσε την προθυμία της να στηρίξει την Τουρκία στη μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες.

Το Συμβούλιο αναφέρει ότι από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005, δεκαέξι κεφάλαια έχουν ανοίξει, εκ των οποίων το ένα έχει κλείσει προσωρινά.

Σύμφωνα με την επίσημη αποτίμηση της ΕΕ γι` αυτό το κεφάλαιο, η Ένωση έχει εξετάσει εκ του σύνεγγυς τη γενική κατάσταση της ετοιμότητας της Τουρκίας. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της προετοιμασίας της Τουρκίας, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου 2006, 16 Δεκεμβρίου 2014, 18 Μαρτίου, 2016, και άλλα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και το διαπραγματευτικό πλαίσιο, όπως επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ σημειώνει - καθώς και με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην ευθυγράμμιση και εφαρμογή του κεκτημένου - η ΕΕ ανακοίνωσε ότι το κεφάλαιο μπορεί να κλείσει προσωρινά εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για «μεταβατικά οικονομικά διορθωτικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης και βοήθειας», όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και εφόσον τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τα κριτήρια αναφοράς κλεισίματος έχουν τηρηθεί από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων τα εξής:

"Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη, χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης έναντι όλων των κρατών μελών".

"Η Τουρκία αυξάνει τη διοικητική της ικανότητα και το συντονισμό της και για το σκοπό αυτό υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να προετοιμαστεί επαρκώς και να εισαγάγει τους διαδικαστικούς κανόνες για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι σε θέση, από την ημερομηνία προσχώρησης, να υπολογίσει σωστά, να προβλέψει, να αντιπροσωπεύσει, να συλλέξει, να πληρώσει, να ελέγξει και να υποβάλει έκθεση προς την ΕΕ για τους ίδιους πόρους, σύμφωνα με το κεκτημένο".

Η ΕΕ υπογράμμισε επίσης ότι θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση όλων των ειδικών θεμάτων που αναφέρονται στη θέση της με στόχο τη διασφάλιση της διοικητικής ικανότητας της Τουρκίας για να διασφαλιστεί ο ορθός υπολογισμός, η πρόγνωση, η συλλογή, η πληρωμή και ο έλεγχος των ιδίων πόρων και η υποβολή εκθέσεων προς την ΕΕ για την εφαρμογή των κανόνων περί των ιδίων πόρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση