ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Παραμένουν διαφορές ουσίας στο περιουσιακό

Νέα πρόταση σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου υπό όρους μέχρι τη Δευτέρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου μόνο υπό όρους, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού, θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας, το αργότερο τη Δευτέρα, προτίθεται να στείλει στα κόμματα την πρότασή του για τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα συγκαλέσει το Σώμα εφόσον, όπως σημείωσε, οι αρχηγοί των κομμάτων θα αποδεχθούν κάποια θεμελιώδη θέματα λειτουργίας ενός συμβουλευτικού Σώματος.

Θα υπάρξει, όπως είπε, ένα “πρωτόκολλο τιμής”.

Ιθαγένεια, δικαιώματα και βασικές ελευθερίες στην επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί

Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στο περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακινζί, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού, θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές.

Ανέφερε δε ότι εντός της ημέρας, το αργότερο τη Δευτέρα, προτίθεται να στείλει στα κόμματα την πρότασή του για τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα συγκαλέσει το Σώμα εφόσον, όπως σημείωσε, οι αρχηγοί των κομμάτων θα αποδεχθούν κάποια θεμελιώδη θέματα λειτουργίας ενός συμβουλευτικού Σώματος.

Θα υπάρξει, όπως είπε, ένα «πρωτόκολλο τιμής».

Στην επόμενη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε, θα συζητήσουν τα θέματα ιθαγένεια, δικαιώματα και βασικές ελευθερίες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς κατά την άφιξή του στο Προεδρικό αν συζήτησαν το περιουσιακό, αναφέρθηκε σε ένα «από τα δυσκολότερα κεφάλαια».

«Γενικά η συνάντηση ήταν μέσα σε ένα θετικό κλίμα, δεν μπορώ να πω ότι, παρά τις διαφορές μας, υπήρξε οξύτητα. Και παρά την κάποια πρόοδο που έχει παρατηρηθεί στο περιουσιακό παραμένουν ουσιώδεις διαφορές», όπως είπε.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος, δεν πρόκειται μόνο για διαφορές φιλοσοφίας, αλλά «και ουσίας».

Σημείωσε περαιτέρω ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης.

«Εκεί που υπάρχουν τα προβλήματα είναι σε μια σειρά θεμάτων, δηλαδή, το ποιοι δικαιούνται, το ποιοι αποκλείονται, το πώς υπολογίζεται η ανάπτυξη, κατά πόσο είναι σημαντική ή όχι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος δήλωσε πως περιουσιακό και εδαφικές αναπροσαρμογές «είναι αλληλένδετα». «Εάν παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα αρχών, σημαντικών θεμάτων στο περιουσιακό, και πάλι θα είναι συνδεδεμένα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές», είπε και σημείωσε πως «για να ολοκληρωθεί η όλη διευθέτηση του περιουσιακού θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση