ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανός Ύπατος Αρμοστής: Ενδεχομένως να υπάρχουν και θέματα Βάσεων

Ο Μάθιου Κιντ, αναλύει τα νέα δεδομένα που προκαλεί το Brexit

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Ενδεχομένως να υπάρχουν και θέματα Βάσεων» αναφέρει σε αρθρογραφία του στην «Κ» ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, αναλύοντας όλα τα ζητήματα που προκύπτουν μετά το δημοψήφισμα για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο.

Καμία άμεση αλλαγή στον τρόπο μετακίνησης

«Προς το παρόν, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ιδιότητα αυτή. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν αυτές τις ευθύνες, και πως επιθυμούμε να συνεχίσουμε, κατά την προσεχή περίοδο να μετέχουμε στο έργο της Ένωσης» ανέφερε σε άρθρο του ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής καταλήγοντας ότι έτσι δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές στις συνθήκες των Ευρωπαίων Πολιτών που χουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή των Βρετανών πολιτών που ζουν σε άλλες χώρες.

«Ούτε θα υπάρξει οποιαδήποτε άμεση αλλαγή στον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., στον τρόπο που διατίθενται τα προϊόντα μας ή στον τρόπο που πωλούνται οι υπηρεσίες μας» κατέληξε.

Ο κ. Κιντ επεσήμανε ότι η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη καθώς η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας θα συνεχίσει μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και κρατών μελών της Ε.Ε.

Βάσεις και Διμερείς Σχέσεις

Σε ο,τι αφορά την Κύπρο ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε ότι είναι λογική η ανησυχία που υπάρχει από πλευράς Κύπρου για πιθανές συνέπειες για τους Κύπριους πολίτες που ζουν στην Βρετανία. Εκτίμησε δε πως ενδεχομένως να υπάρχουν και θέματα σε σχέση με τη λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος «θα είναι σε θέση να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα από κοινού με εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας, γιατί θα έχουν κοινό συμφέρον για θετικό αποτέλεσμα».

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι το δίκτυο των διμερών σχέσεων που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, «θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό» για τη χώρα. Όπως ανέφερε «στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές της διμερούς σχέσης, από την εκπαίδευση, την Κοινοπολιτεία, μέχρι τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις εκατοντάδες χιλιάδες συνδέσεις μεταξύ των δύο λαών» καταλήγοντας πως θα συνεχίσει να είναι το έργο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας η ενίσχυση και η προώθηση όλων αυτών των σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση