ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βγαίνουν μαχαίρια στη Θεσμών

Σε μετωπική σύγκρουση Χαραλαμπίδου- Ιωνάς για τις αποδράσεις κρατουμένων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Επιτροπή Θεσμών με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου να απειλεί τη διακοπή της. Αφορμή ήταν η ερώτηση της βουλευτού  του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για τη δραπέτευση κρατουμένου από την Αγία Σκέπη.

Ο Ιωνάς Νικολάου άρχισε να τοποθετείται για την υπόθεση Κίτα, αντί για τον κρατούμενο που δραπέτευσε από την Αγία Σκέπη, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της κυρίας Χαραλαμπίδου που του επεσήμανε βγαίνει εκτός θέματος. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για διαφθορά στις φυλακές και για μελέτη που πρόσφατα απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Υπουργό να απορρίπτει τις κατηγορίες της και να διαψεύδει καλώντας την να απολογηθεί εάν αποδείξει ο ίδιος οτι έχει λανθασμένη υποχρέωση.

Η έντονη διαμάχη υπουργού και βουλευτού προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου ο οποίος κάλεσε την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να επανέλθει στην τάξη. Το γεγονός οτι η διαμάχη των δύο συνέχισε έκανε τον Ζαχαρία Ζαχαρίου να θέσει θέμα διακοπής της συνεδρίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρέστη στην Επιτροπή Θεσμών ούτως ώστε να ενημερώσει για τη λειτουργία των φυλακών. Οι αναφορές της κ. Χαραλαμπίδου είχαν να κάνουν με μία έκθεση του 2015 που αφορά τη διαφθορά στην αστυνομία. Κληθείς να σχολιάσει το όλο ζήτημα με το πέρας της συνεδρίας ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως δεν ήταν εις γνώση του η εν λόγω έκθεση και ενδεχομένως να αφορούσε εσωτερική μελέτη της αστυνομίας.

«Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε ότι είχα την έκθεση η οποία έγινε από την αστυνομία για τη διαφθορά από το 2015 και χρησιμοποίησε τη λέξη «την έβραζα» και τη δώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόλις πρόσφατα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός για να σημειώσει πως η έκθεση που παραδόθηκε στον ίδιο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιστολή του αρχηγού της αστυνομίας ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, είναι αποτελέσματα έρευνας και μελέτης που έγινε πριν από δέκα μήνες «και δεν βρίσκω να έχει σχέση με την έκθεση την οποία αναφέρεται η κ. Χαραλαμπίδου».

«Τώρα μπορεί να είναι κάτι άλλο το οποίο να είναι εσωτερικό της αστυνομίας. Δεν σημαίνει ότι ο Υπουργός είναι ενήμερος για οποιαδήποτε έρευνα ή μελέτη γίνεται στην Αστυνομία» συμπλήρωσε.

«Νομίζω κάπου λίγο τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα με τις εκθέσεις κτλ, δυστυχώς εξάγονται συμπεράσματα αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν ευσταθούν» είπε ο κ. Νικολάου δηλώνοντας πως «δεν ξέρω τι έκθεση κρατά η κ. Χαραλαμπίδου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό δεν υπάρχει σύνδεση της μελέτης που ετοιμάστηκε από την Αστυνομία για τη διαφθορά στο Σώμα με κάποια άλλη έκθεση προηγούμενη.

 Με το πέρας της τεταμένης συνεδρίας, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε την έκπληξή του για την άγνοια του Υπουργού Δικαιοσύνης για την έκθεση σε σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς η οποία ήταν έτοιμη από τον Ιανουάριο του 2015. 

Οπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, “θα πρέπει να μας πουν τελικά πόσες εκθέσεις κατά της διαφθοράς εντός της Αστυνομίας έχουν ετοιμάσει μέχρι σήμερα, ποια από όλες τις εκθέσεις δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας και γιατί ο κ. Νικολάου αγνοούσε, όπως ο ίδιος είπε, την ύπαρξη μιας άλλης έκθεσης από τον Ιανουάριο του 2015 με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο”.

Επιπλέον, συνέχισε, πρέπει να απαντήσουν και για το “τι έκαναν από τον Ιανουάριο του 2015 αφού είχαν δεδομένα στα χέρια τους, αφού υπήρχε έτοιμη η έκθεση”.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση