ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ενέκρινε η Βουλή (upd)

Με 33 ψήφους υπέρ και 17 αποχή του ΔΗΣΥ πέρασε το ψήφισμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τις 33 ψήφους των παρόντων Βουλευτών όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ, του οποίου οι 17 παρόντες Βουλευτές τήρησαν αποχή, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την άρση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Καλεί επίσης όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην ουκρανική κρίση να συνεχίσουν τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της κρίσης και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου 2015.

Περαιτέρω καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για άρση των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς την εξαγωγή των κυπριακών προϊόντων προς αυτή.

Αποχή από τον ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στους άρρηκτους δεσμούς της Κύπρου με ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που στήριξε τους αγώνες του κυπριακού λαού διαχρονικά, παρατήρησε ότι ταυτόχρονα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε δύο φορές στη Ρωσία για να ενισχύσει τις σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα και πρόσθεσε ότι είναι ορθότατες οι θέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πολιτική προσέγγιση που διατύπωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, λέγοντας “φίλε Πρόεδρε δεν θα ήθελα ποτέ λόγω των άριστων σχέσεων με τη Ρωσία να σε φέρω σε δυσχερή θέση έναντι των Ευρωπαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.”

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή, είπε ότι δεν θέλουμε η στάση να φανεί ως ενάντια στο λαό της Ουκρανίας, ούτε και με αυτή ότι παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής.

ΑΚΕΛ: Οι κυρώσεις δεν συνέβαλαν στην ειρήνη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απαντώντας στην επιχειρηματολογία Νεοφύτου, είπε ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε πολιτικό θάρρος μεταβαίνοντας στη Μόσχα και καθώς οι ευθύνες για την κατάσταση στην Ουκρανία δεν βαραίνουν τη Ρωσία, η λογική έλεγε ότι διαφορετικά έπρεπε να τοποθετηθούμε όλοι.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ εξ αρχής τοποθετείτο ενάντια στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι από τα γεγονότα αποδείχθηκε ότι οι κυρώσεις δεν συνέβαλαν στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αντίθετα δυσχέραιναν την κατάσταση.

Συνεχίζοντας ο κ. Λουκαϊδης είπε πως οι κυρώσεις αποδείχθηκαν επιζήμιες στις οικονομίες των κρατών – μελών της ΕΕ και της Κύπρου ειδικά και κυρίως στον τομέα των εξαγωγών. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η Ρωσία στηρίζει διαχρονικά και σταθερά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα διεθνή βήματα.

Συμφωνεί το ΔΗΚΟ

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ συμφωνεί ότι οι κυρώσεις δεν βοήθησαν ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ως αναποτελεσματικές θα πρέπει να αρθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X