ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτίου: Η κατοχική δύναμη πρέπει να δίνει πληροφορίες για αγνοούμενους

Οι δυνατότητες αποτελεσματικής διερεύνησης στο έδαφος της Τουρκίας είναι περιορισμένες

ΚΥΠΕ

Οι πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο για ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εγείρουν για ακόμα μια φορά την αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση της κατοχικής δύναμης για να συνεργαστεί επιτέλους και να παράσχει όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τους αγνοούμενους μας, ανέφερε το πρωί ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή και μέχρι πρότινος αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στο συνοικισμό Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.

Ο 19χρονος τότε Χριστάκης Γεωργίου, από το Κάρμι, υπηρετούσε στη διμοιρία διαβιβάσεων του 3ου Τακτικού Συγκροτήματος και τα ίχνη του χάθηκαν, όταν με μαζί με τρεις άλλους εθνοφρουρούς, συνελήφθη από τους Τούρκους στο χωριό Καζάφανι. Τα λείψανά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο σημείο της σύλληψής του και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρου και τη συνέχιση της δοκιμασίας και της τραγωδίας που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων για τόσες δεκαετίες, στη στάση της κατοχικής Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στις πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας στον τουρκοκυπριακό τύπο για μεγάλους ομαδικούς τάφους Ε/κ αγνοουμένων, είπε πως αυτές προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση και αγωνία στις οικογένειες τους.

Δεν είμαστε σε θέση στο στάδιο αυτό να επιβεβαιώσουμε την εγκυρότητα των πληροφοριών που αφορούν δυο μεγάλους ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, ο ένας σε περιοχή των Αδάνων της Τουρκίας και ο άλλος στην αυλή του μοναστηριού του Αποστόλου Βαρνάβα, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου και τόνισε ότι "η δημοσιοποίησή τους εγείρει για ακόμα μια φορά την αδήριτη ανάγκη και υποχρέωση της κατοχικής δύναμης για να συνεργαστεί επιτέλους και να παράσχει όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, που χάνονται τα ίχνη τους τόσο στο έδαφος της Τουρκίας, όσο και στις κατεχόμενες περιοχές".

Υπενθύμισε επίσης ότι οι δυνατότητες αποτελεσματικής διερεύνησης των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έδαφος της Τουρκίας είναι πολύ περιορισμένες, ενώ περιορισμένες και σχεδόν ανύπαρκτες για αποτελεσματική διερεύνηση των πληροφοριών, είναι και οι δυνατότητες της ΔΕΑ, όπου η Τουρκία δεν εκπροσωπείται καν.

Ο Φώτης Φωτίου έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, προς όλους που είναι σε θέση να συμβάλουν στην αποτελεσματική διερεύνηση και επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων, να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στο στόχο για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση, ενώ υπέδειξε πως η λύση στην οποία προσδοκούμε, θα είναι προϊόν εντός έντιμου συμβιβασμού.

"Και έντιμος συμβιβασμός, χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και χωρίς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν μπορεί να υπάρξει", συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καρμιού, Πάμπος Μιτίδης, ανέφερε ότι οι συγχωριανοί του νιώθουν περήφανοι για τη θυσία του Χριστάκη Γεωργίου και θα τον έχουν πάντα στις σκέψεις και στις καρδιές τους, "σαν φάρο που να μας καθοδηγεί στο δρόμο και το χρέος μας".

Ο κ. Μιτίδης ανακοίνωσε δε ότι σε ένδειξη εκτίμησης και τιμής στον ήρωα της κοινότητας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρμίου, σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο, θα ανεγείρει μνημείο δόξης και τομής στους ήρωες Καρμιώτες, στο προαύλιο του σωματείου στη Λακατάμια.

Εκ μέρους της οικογένειας, τον Χριστάκη Γεωργίου αποχαιρέτησε ο αδελφός του Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή η οικογένεια του ήλπιζε να τον έβλεπε κάποτε ζωντανό, ωστόσο σήμερα νιώθει περήφανη για τη θυσία του, υπερασπιζόμενος την πατρίδα.

Της κατάθεσης στεφάνων ακολούθησε απονομή, από τον Επίτροπο Προεδρίας, εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, του μεταλλίου του Προασπιστή της Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση