ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου: Η ανδρεία των ηρώων του Μαρί είναι ιερό παράδειγμα

Στις παρούσες και επερχόμενες γενιές παράδειγμα ο ηρωισμός τους

ΚΥΠΕ

Η ανυπέρβλητη ανδρεία που επέδειξαν ο ήρωας Πλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρου, μαζί με τους άλλους 12 ήρωες της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» του Μαρί, “γίνεται διδαχή και ιερό παράδειγμα για τις παρούσες και τις επερχόμενες γενιές”, τόνισε ο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, που έγινε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Κυριάκου, στο Κίτι.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “πιστοί στους όρκους της πατρίδας έθεσαν το χρέος υπεράνω της ζωής τους, που βλέποντας το καράβι της ντροπής μας να βουλιάζει, έμειναν στη γέφυρα της αξιοπρέπειας και προσπάθησαν μέχρι την υστάτη να σώσουν την περηφάνεια μιας χώρας” και “την αξιοπρέπεια μας που ματαιοδοξούσε”.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “άπαντες δηλώσατε παρόντες και σταθήκατε αντάξιοι του ηρωισμού που επέδειξαν και άλλοι συμπατριώτες μας, γράφοντας με τον απαράμιλλο ηρωισμό και τη θυσία τους, με ανεξίτηλα γράμματα, το όνομα τους στο Πάνθεον των Αθανάτων μας” και πρόσθεσε ότι “δίκαια η Πολιτεία, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σας ανακήρυξε ήρωες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα αγαπημένα σας πρόσωπα”.

“Αυτή είναι όμως η ελάχιστη τιμή που σας αξίζει και σας οφείλει η Πολιτεία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η μεγαλύτερη τιμή για σας θα είναι, με σεβασμό στη μνήμη σας και φέρνοντας ως παράδειγμα τη γενναιότητα και την αυτοθυσία σας, να μην επιτρέψουμε να γίνουν νέα Μαρί, να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσει ο τόπος μας τέτοιες τραγωδίες”.

Ανέφερε επίσης ότι “η ναυτική βάση, ο χώρος στον οποίο εκτυλίχθηκαν οι φρικιαστικές σκηνές της 11ης Ιουλίου, δεν μπορεί να αντέξει το μεγαλείο των πράξεών τους” και πρόσθεσε ότι “η θυσία του ήρωα Πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου, μαζί με τους άλλους 12 ήρωες της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 προκάλεσε αβάσταχτο πόνο σε όλους, και μαζί αναπάντητα ακόμα ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας και τις ενέργειες και παραλείψεις των τότε διοικούντων”.

“Κανένα μνημείο και κανένας εγκωμιαστικός λόγος δεν δύναται να περιγράψει επαρκώς το καθάριο φως που αναδύεται, απαύγασμα της άριστης ψυχής. Γιατί, οι άνθρωποι που φιλοξένησαν μέσα τους τα ιδανικά και τις αξίες αιώνων δεν μπορούν να περιοριστούν σε ασφυκτικά περιγράμματα. Δεν μπορούν να στριμωχτούν στα στενά όρια ενός κομματιού γης, ή μιας γρανιτένιας στήλης”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι ο αδικοχαμένος Πλοίαρχος μαζί με τον Διοικητή του Ναυτικού, Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη, δεν δείλιασαν “ούτε στιγμή μπροστά στο θανάσιμο κίνδυνο” και παρέμειναν αγέρωχοι και συνεπείς στο καθήκον.

“Τιμήσατε τη στολή σας και προσφέρατε με υψηλό αίσθημα αυτοθυσίας τη ζωή σας `ποτέ από το χρέος μη κινούντες` για να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον και να υπερασπίσετε την αποστολή σας, γνωρίζοντας πως οι ευθύνες βάραιναν τους ώμους άλλων και όχι τους δικούς σας,” είπε.

Άλλων που δεν τόλμησαν ποτέ να τις αναλάβουν, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, και “δείλιασαν και κρύφτηκαν κάτω από τα ερείπια που η ανευθυνότητα και η εγκληματική τους αμέλεια προκάλεσαν.” 

Είπε ακόμη ότι “η καταστροφή και ο όλεθρος της 11ης Ιουλίου 2011 δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά σειρά παραλείψεων, νοοτροπίες ωχαδερφισμού και μειωμένης επαγγελματικής ευθύνης”.

“Σάπιες συνήθειες που ως πολιτεία και ως κοινωνία πρέπει να αποβάλλουμε, να χτίσουμε πάνω σε πιο γερές βάσεις και να επιφέρουμε τομές εκσυγχρονισμού προς το συμφέρον του λαού μας, να θεμελιώσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη που παραπέει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το έναυσμα της προσπάθειας μας το δίνουν οι ηρωομάρτυρες του Μαρί”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “σε αυτά τα πέντε χρόνια, που πέρασαν ό,τι και αν αποφάσισε και έπραξε η Πολιτεία στη μνήμη των 13 ηρώων του Μαρί, το κύριο βάρος των συνεπειών, της χωρίς προηγούμενο τραγωδίας, το έχουν οι οικογένειες τους”, προσθέτοντας ότι “χωρίς την αγκαλιά και την προστασία του πατέρα και συζύγου και με διαλυμένα τα όνειρα που έκαναν μαζί για τη ζωή, προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το μεγάλο κτύπημα που τους επεφύλαξε η μοίρα”.

“Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί η θυσία σου, έχουμε χρέος να τη διατηρήσουμε ζωντανή, ως υπόμνηση σε όλους της πραγματικής έννοιας του χρέους και του καθήκοντος προς την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X