ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κρύβει στοιχεία για τους αγνοούμενους ο Αρνί

Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ κατακρατεί έκθεση με πληροφορίες από έρευνα στη ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 2003

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας η πληροφορία περί Ε/κ αιχμαλώτων που εκτελέστηκαν στα Άδανα, όπως δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη η τ/κ Αφρίκα αν και αυτή τη φορά ο Σενέρ Λεβέντ στο δημοσίευμα που υπογράφει, δίνει λεπτομέρειες και αναφέρεται και σε Τ/κ μάρτυρα ο οποίος του αποκάλυψε σχετικές πληροφορίες. Η πρώτη φορά που παρόμοιες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν το 1998 στην τουρκική εφημερίδα Ozgur Politika που εκδίδεται από Κούρδους στη Γερμανία. Έκτοτε παρά τα διαβήματα που έγιναν από τη Λευκωσία ουδεμία πληροφορία δόθηκε ή και επιβεβαιώθηκε από τουρκικής πλευράς κι αυτό εξακολουθεί να συνιστά το καίριο πλήγμα στην υπόθεση διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Ιδιαίτερα σήμερα που η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) φαίνεται να έχει στερέψει από μαρτυρίες που να οδηγούν στον εντοπισμό χώρων ταφής. Κι αυτό ενώ από τους 1508 Ε/κ αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειες τους μόνο 494 και από τους 493 Τ/κ μόνο 156 υπάρχουν και πάμπολλα οστά που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί . Αναζητούνται δηλαδή τα ίχνη 1014 Ε/κ και 337 Τ/κ. Σύνολο 1351 ψυχές, ενώ οι οικογένειές τους εξακολουθούν να ζουν την ατέλειωτη και βασανιστική αγωνία. Για το δημοσίευμα της Αφρίκα το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας εξετάζουν πάντα με τη δέουσα υπευθυνότητα και καταλήγει καλώντας «την Τουρκική Κυβέρνηση να συνεργαστεί επιτέλους για την επίλυση του προβλήματος, περιλαμβανομένης της παροχής στη ΔΕΑ όλων των πληροφοριών και στοιχείων που υπάρχουν στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία».

Γνωρίζουμε τον Τ/κ μάρτυρα αλλά…

Εν πρώτοις θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο γράφων γνωρίζει τον Τ/κ μάρτυρα ο οποίος μίλησε στο συνάδελφο Σενέρ Λεβέντ και θα πρέπει να πούμε ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις δικές του μαρτυρίες απεδείχθησαν ορθές και οδήγησαν σε τάφους αγνοουμένων. Ωστόσο, αυτό είναι ήσσονος σημασίας, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, που δεν είναι άλλη από την άμεση ανάγκη παροχής στη ΔΕΑ πληροφοριών που θα οδηγήσουν σε μεγάλους ομαδικούς τάφους. Τέτοιοι τάφοι δημιουργήθηκαν από τον τουρκικό στρατό το ’74 μετά από περισυλλογή νεκρών από τα πεδία των μαχών. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται διάψευσης, μεγάλοι ομαδικοί τάφοι ήταν αποτέλεσμα εκτέλεσης αιχμαλώτων όπως στην περίπτωση των 71Ασσιωτών, οι οποίοι εκτελέστηκαν και τάφηκαν στο Ορνίθι της Αφάνειας και τα οστά τους μεταφέρθηκαν 20 χρόνια αργότερα σε άλλο χώρο ταφής. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο κατόπιν μαρτυρίας Τ/κ αποκαλύφθηκε ότι τα οστά των Ασσιωτών μεταφέρθηκαν και τάφηκαν ξανά εντός της Άσσιας απέναντι από στρατόπεδο. Έκτοτε αν και διά δηλώσεως Ακιντζί εδόθησαν οδηγίες να γίνει εκταφή, ο τουρκικός στρατός δεν έδωσε μέχρι σήμερα, έξι μήνες μετά, σχετική άδεια… Γιατί; Ο γράφων θεωρεί ότι είναι πάγια τουρκική πολιτική η εξαφάνιση οστών ομαδικών τάφων Ε/κ, ιδιαίτερα εκείνων που εκτελέστηκαν ενώ ήταν αιχμάλωτοι όπως στην περίπτωση των Ασσιωτών. Πολιτική η οποία ακολουθείται κατά γράμμα από την Τ/κ μέλος της ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, την ανοχή του Ανρί Πιερ Αρνί τρίτου μέλους της ΔΕΑ εκπροσώπου των Η.Ε. και του Ερυθρού Σταυρού.

Απόκρυψη και εγκληματική αμέλεια από το 2001

Στην παρούσα συγκυρία και λόγω του ότι οι πληροφορίες ενώπιον της ΔΕΑ εξαντλούνται με κίνδυνο το πρόγραμμα να μην έχει λόγο ύπαρξης, είδαμε να γίνονται σχετικές εκκλήσεις στον κόσμο, για πληροφορίες, ενώ τέθηκε στόχος να αντληθούν στοιχεία από αρχεία «οργανισμών» (εφτά το σύνολο) μεταξύ των οποίων και ο τουρκικός στρατός. Πρόκειται για μια πονεμένη υπόθεση πίσω από την οποία κρύβονται η απάθεια και η απραξία εμπλεκομένων ίσως και η εσκεμμένη απόκρυψη στοιχείων γραφειοκρατών αλλά και αξιωματούχων ακόμα κι αυτών των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα αρχές Ιουνίου του 2016 ανακοινώθηκε από τον γ.γ. του ΟΗΕ στη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της ΔΕΑ, στη Νέα Υόρκη η απόφασή του να θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ώστε να επιταχυνθεί και να είναι αποτελεσματικότερη η προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ανακοίνωση για την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθότι «η απόφαση των Η.Ε. ήρθε ως αποτέλεσμα των διαβημάτων και του αιτήματος που έγινε από πλευράς της παρούσας Κυπριακής Κυβέρνησης», σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση στην οποία κατέληγε ότι «αναμένει ότι ανάλογη ανταπόκριση θα βρει και το αίτημα προς την Τουρκία, ώστε να θέσει στη διάθεση της ΔΕΑ τα αρχεία του τουρκικού στρατού».

Η σκληρή αλήθεια

Από τον Οκτώβριο του 2000 το ΥΠΕΞ της ΚΔ με ρηματικές διακοινώσεις του ζητά από τα Η.Ε. να μελετηθούν τα αρχεία τους για εντοπισμό πληροφοριών για τους αγνοούμενους. Τον Μάρτιο του 2001 διορίζεται από τα Η.Ε. η κ. Ανίτα Γκρέιβς (Anita Graves) η οποία αναλαμβάνει να κάνει έρευνα στα αρχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των Η.Ε., η οποία ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2003, οπότε η κ. Γκρέιβς παραθέτει σχετική έκθεση και μια σειρά από φάιλς με τα σχετικά στοιχεία. Ωστόσο, ο τότε αναπληρωτής του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Πιέρ ντε Κουπεράν αρνήθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες μας να δώσει τα αποτελέσματα στον τότε Ε/κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ Ηλία Γεωργιάδη. Έκτοτε το ζήτημα τέθηκε στον πάγο και ανακινήθηκε ξανά με έγγραφο που κατέθεσε ο Θεόφιλος Θεοφίλου, το 2013, ως Ε/κ μέλος τότε της ΔΕΑ. Τον Ιούνιο του 2014 ο Ανρί Πιερ Αρνί σημερινό μέλος της ΔΕΑ εκ μέρους των Η.Ε., ενημερώνει τη ΔΕΑ ότι μόνο τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού είχαν διερευνηθεί και όχι αυτά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Με το νέο μέλος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, ξεκινά μια συζήτηση για την αποστολή επιστολών σε διάφορους οργανισμούς για εξασφάλιση πληροφοριών από τα αρχεία τους. Τον Νοέμβριο του 2015 τίθεται ξανά από τον κ. Νέστορος θέμα της έρευνας που έκανε η κ. Γκρέιβς και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία υπάρχουν και είναι στην κατοχή των Η.Ε. Ο Αρνί παραδέχεται φέτος ότι η έρευνα της Ανίτα Γκρέιβς είναι στο γραφείο του αλλά αρνείται να τη θέσει στη διάθεση των δύο πλευρών σημειώνοντας ότι θα τα διεξέλθει ο ίδιος και μέλη της ομάδας του τα φάιλς.

Όταν λοιπόν ο εκπρόσωπος των Η.Ε. στη ΔΕΑ αρνείται να δώσει τα έγγραφα με τα στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πώς περιμένει κανείς να δώσει σχετικές πληροφορίες ο τουρκικός στρατός, ο οποίος βαρύνεται και με εγκλήματα πολέμου με εκτελέσεις αιχμαλώτων; 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X