ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Λύση για εδαφικό και διάσκεψη για εγγυήσεις το φθινόπωρο

Υπάρχουν συγκλίσεις στα θέματα οικονομίας αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ της διεξοδικής συζήτησης του εδαφικού και της σύγκλισης μιας διάσκεψης για τις εγγυήσεις εντός του φθινοπώρου.

Σε ότι αφορά την σημερινή συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί κάνει λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση. Τονίζει ότι συζητήθηκαν διάφορα οικονομικής υφής ζητήματα με όλες τις λεπτομέρειες τους. Ο ίδιος αναφέρεται στον ΦΠΑ, στην οικονομία της μεταβατικής περιόδου, στην ενίσχυση της τ/κ οικονομίας από τον προϋπολογισμό του ομόσπονδου κράτους κ.ο.κ.

Ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι στα ζητήματα της οικονομίας έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημεία που οι δυο πλευρές διαφωνούν και τα οποία θα μελετήσουν οι τεχνικές επιτροπές. «Πιστεύω ότι αυτά τα θέματα δεν θα μας προκαλέσουν προβλήματα», αναφέρει ο κ. Ακιντζί ο οποίος κάνει λόγο για τέσσερα κεφάλαια οικονομίας και τέσσερα κεφάλαια Ε.Ε.

Ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αρκεί οι δυο πλευρές να επωφεληθούν με δημιουργικό τρόπο από τον χρόνο που απομένει. «Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό θα πρέπει να δώσουμε επεξηγήσεις στους πολίτες μας για τους λόγους της αποτυχίας. Εύχομαι ότι θα συμβεί το πρώτο», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην πρόταση περί σύγκλισης διάσκεψης για τις εγγυήσεις, στην οποία θα λάβουν μέρος και οι εγγυήτριες δυνάμεις. «Πιστεύω ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα συζητήσουμε αναλυτικά το εδαφικό και ότι θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσουμε συνεχόμενες συναντήσεις», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Παράλληλα υπενθυμίζει την σημασία των επόμενων μηνών και αναφέρεται στην πρόσφατη δήλωση του ηγέτη του Προέδρου του ΔΗΣΥ για την σημασία που διαδραματίζει ο Μάρτης του 2017, ως ορόσημο στο Κυπριακό. Επίσης, αναφέρεται στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Η σημερινή διακυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται για την λύση. Δεν γνωρίζουμε την στάση της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται και στην νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στον αντίκτυπο που επιφυλάσσει αυτή η στρατηγική στο Κυπριακό. Αναφέρει ότι η νέα τουρκική εξωτερική πολιτική θα ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας, μια εξέλιξη από την οποία θα επωφεληθεί και η Κύπρος.

Δυσαρέσκεια για την έκθεση Μπαν Γκι Μουν 

Ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στην νέα έκθεση του Γ.Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι αυτή η έκθεση αδικεί την τ/κ πλευρά. Στο ζήτημα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας υπενθυμίζει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μπλόκαρε την διαδικασία με έναν νέο νόμο. Στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει ότι η τ/κ πλευρά επιθυμεί μόνιμη σύνδεση των δυο δικτύων. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουν γίνει δοκιμές. Όμως η ε/κ πλευρά δεν παρουσιάζει θέληση για συνεργασία», τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των νέων οδοφραγμάτων, υπενθυμίζει ότι αναμένεται χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ. Στα πλαίσια της αναφοράς του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο Τρόοδος. «Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να κρατάμε στο χέρι μας ένα έγγραφο συμφωνίας», τονίζει ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

Η επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου. Σε αυτή την συνάντηση οι δυο πλευρές θα συζητήσουν την ομοσπονδιακή διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών. Ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι στις 29 Ιουλίου οι δυο πλευρές θα συζητήσουν τα «καυτά ζητήματα» του Κυπριακού εντός των γενικών πλαισίων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση