ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ομιλίες στη βουλή πριν τη ψήφιση για τον φόρο

Δεν "νίκησε" ο πρόταση του ΑΚΕΛ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Υπερψηφίστηκε η πρόταση των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Αλληλεγγύη και ΔΗΣΥ με 29 ψήφους υπέρ, 18 κατά του ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, με 5 αποχές των Οικολόγων και Συμμαχία πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόταση που υπερψηφίστηκε, προβλέπεται η επιβολή της φορολογίας κατά 25% με βάση τις τιμές του 1980 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016. Πριν τη ψηφοφορία στο βήμα ανέβηκαν βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων για να εκφράσουν τις θέσεις τους επί τον φόρο της ακίνητης.

Το ΕΛΑΜ ζήτησε την κατάργηση της φορολογίας για το 2016 δηλώνοντας την άδικη διότι φορολογείται όπως είπε πολλές φορές για το ίδιο ακίνητο. Επίσης ανέφερε ότι οι τιμές με βάση το 1980 δεν είναι σωστή, ενώ του 2013 δεν είναι αντικειμενική.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης από πλευράς του ανέφερε ότι η φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία πρέπει να είναι για το 2016 όσο γίνεται πιο χαμηλή, δηλώνοντας υπέρμαχος της κλιμακωτής φορολόγησης. «Χρειάζεται δραστική μείωση της φορολογίας, με προτάσεις που έχουν πολλά κενά αλλά τουλάχιστον την μειώνουν», κατέληξε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, υπογράμμισε ότι και πριν το μνημόνιο υπήρχε φόρος αλλά έγινε εν συνεχεία υπερβολικός και πρέπει πλέον να καταργηθεί. «Με όποιες τιμές και να πάμε θα υπάρχει αδικία, αλλά θα πρέπει να την προσεγγίσουμε όσο πιο ανώδυνα για να μην πληγούν οι πολίτες. Θα ήταν εύκολο να την καταργήσουμε, αλλά ενδεχομένως αν αποτυπωθούν σωστά οι αξίες των ακινήτων να υπάρξει μια ρύθμιση που να παράγει πλούτο. Πρέπει να αναμορφωθεί η προσέγγιση του κράτους για το πώς θα φορολογηθούν από εδώ και πέρα τα ακίνητα. Θέλουμε κατάργηση από τώρα, αλλά δεν γίνεται. Από 1/1/2017 θα πρέπει να φορολογούνται σωστά σε αυτούς που παράγουν έσοδα ή πλούτο από τις εν λόγω ιδιοκτησίες. Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της Κυβέρνησης  ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι έχει θετικά και ότι μειώνεται στο 1/3 η φορολογία των προηγούμενων χρόνων που είναι βασισμένη στο μοντέλο του 2013. Ανέφερε ότι η πρόταση που στηρίζει η Αλληλεγγύη είναι αυτή που έγινε σε συνεργασία με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ενώ είπε πως διαφαίνεται ότι υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών τόνισε ότι οι προτάσεις έχουν διάφορα κενά κυρίως στις τιμές του 1980 αφήνοντας πίσω όποια ανάπτυξη έχει επιτευχθεί σε περιουσίες. Από την άλλη είπε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και ενστάσεις που αναγνωρίζεται από όλους, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση τιμών του 2013 στα ακίνητα έγινε βεβιασμένα με αποτέλεσμα να έχει αδικίες. Ο κ. Λιλλήκας είπε και αυτός ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις περιουσίες που παράγουν πλούτο και στις άλλες που δεν παράγουν. «Ασφαλώς θα ψηφίσουμε τροπολογίες και προτάσεις νόμου . Θα υπερψηφίσουμε συμβιβαστικά την πρόταση που θα είναι λιγότερο άδικη», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι είναι άδικος ο φόρος της ακίνητης, διότι ο φορολογούμενος πληρώνει 3 φορές για τον ίδιο φόρο. Επίσης ανέφερε ότι ακίνητα τα οποία ίσως κληρονόμησε ο πολίτης, αδυνατεί να καταβάλει  και εν γένει θα καταλήξουν σε χέρια πάλι των «εχόντων». Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τον φόρο αυτό τον καταβάλλουν κυρίως μικρά και μικρομεσαία στρώματα. Από 1/1/2017 ανέφερε ότι με την πρόταση που θα στηρίξει θα καταργηθεί ο φόρος. «Θα δώσουμε την ευκαιρία σε μικρομεσαίους να «ανασάνουν» . Ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Οι έχοντες και κατέχοντες είναι πολλοί λιγότεροι από αυτούς που θα επωφεληθούν γενικότερα. Η πρόταση που θα τύχει στήριξης, θα φέρει οριστική επίλυση του άδικου φόρου», υπογράμμισε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης τόνισε πως ήρθε η ώρα να μειωθεί η φορολογία. Σχολίασε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορούσε να τύχει στήριξης και να λάβει πλειοψηφία από τη Βουλή. Ο κ. Βότσης είπε πως βρέθηκε κοινή συνισταμένη που μειώνει το φόρο και εν συνεχεία για την κατάργηση του μεταγενέστερα, θα δουν δια ποίου τρόπου θα αντικατασταθεί.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ εξηγώντας την πρόταση που στηρίζει είπε πως ή θα επιλέξουμε τις στρεβλώσεις που γνωρίζουμε ή θα επιλέξουνμε τις άγνωστες στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν με τις εκτιμήσεις του 2013. Η πρόταση νόμου που δημιουργήσαμε με την ΕΔΕΚ, την χαρακτηρίζουμε ως δικαιότερη υπό περιστάσεις, υιοθετώντας κλιμακωτή φορολογία. Η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι η πρόταση που στηρίζει το ΔΗΚΟ αφορά μόνιμη νομοθετική μείωση στο 75% και την ίδια στιγμή εισηγείται την μόνιμη κατάργηση του φόρου από την αρχή του 2017. «Παρά τις εύνοιες που δημιουργήθηκαν με τον προηγούμενο φόρο, μπορούμε να αποφύγουμε τα αχαρτογράφητα νερά με τις τιμές του 2013 αν προτείναμε», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης περνώντας στο βήμα ανέφερε ότι «η πρόταση μας είναι να υπάρξει αφορολόγητο ποσό για όλους τους ιδιοκτήτες για τιμές του 2013 με αφορολόγητο 162.500 χιλιάδες και με αυτές του 1980 με αφορολόγητο 30 χιλιάδες ευρώ. Θέλουμε να καταργηθεί η φορολογία αλλά να αντικατασταθεί με φορολογία πλούτου». Η Κυβέρνηση τόσα χρόνια φόρτωσε τον λογαριασμό στους μη προνομιούχους και στους λιγότερο. Είπε πως η Κύπρος είναι μια χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισοδηματικές ανισότητες. Ο κ. Λουκαίδης έριξε πυρά στο ΔΗΣΥ για την πρόταση που έφερε, αναφέροντας όμως ότι ναι μεν και φέτος πρέπει να καταβληθούν 45 εκατ. ευρώ αλλά το ΑΚΕΛ συμφώνησε να πάει σε κλιμακωτό συντελεστή. «Η εισήγηση μας είναι να καταργηθεί από φέτος η φορολογία για 160.000 ιδιοκτήτες». Από την άλλη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν στρεβλώσεις στη φορολογία και ευθύνες είτε για τις τιμές του 1980, είτε για τις τιμές του 2013 στη μέχρι τώρα φορολόγηση.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε ότι ο ΔΗΣΥ εξυπηρετεί τους έχοντες και κατέχοντες και είπε ότι τα υπονοούμενα πρέπει να σταματήσουν. πιστώνουμε την Κυβέρνηση, είπε, που εξελικτικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κατάργηση του φόρου που ήταν πάγια θέση της και ότι ο ΔΗΣΥ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση μια φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων και σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο επικεντρώνονται στη γη. Σημείωσε ότι οι έχοντες και κατέχοντες μπορεί να έχουν χρέη περισσότερα από την περιουσία τους ενώ εκείνοι που δεν πλήρωσαν ποτέ φόρο να είναι οι πραγματικοί πλούσιοι. Η πρόταση που συνυπογράψαμε, είπε, με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη είναι ολοκληρωμένη και συμπεριλαμβάνει και τη θέση του ΔΗΣΥ για κατάργηση του φόρου από 1.1. 2017 και έτσι θα γνωρίζει η Κυβέρνηση όταν θα ετοιμάζει τον προϋπολογισμό ότι θα έχει λιγότερα έσοδα το 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση