ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλλούρης: Προτεραιότητα Τουρκίας είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Εάν η καλή μας διάθεση έβρισκε ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά θα είμασταν αισιόδοξοι

ΚΥΠΕ

Σήμερα «περνούμε μια περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό που αν η δική μας καλή διάθεση έβρισκε την ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη λύση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

«Αντί τούτου, οι προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η πολιτική και διπλωματική της δραστηριότητα για να κερδίσει πολιτικά κεκτημένα με ή χωρίς τη λύση του Κυπριακού και η προσπάθεια αποαναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία, όχι μόνο δεν δείχνει τη διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε, αλλά το επιδεινώνει με προκλητικές ενέργειες επεκτατικού χαρακτήρα, όπως παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Σε επιμνημόσυνο του λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή οπλιτών του 398 Τ.Π., στην Εκκλησία Αγίου Νεκταρίου στην Ποταμιά, ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα πρέπει να επαναφέρουμε την αισιοδοξία και να πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας όσο ποτέ άλλοτε.

«Με φρέσκες ιδέες και πρωτοβουλίες πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τις μεμψιμοιρίες και την ηττοπάθεια», ανέφερε.

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, «ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις έχουν συμφέροντα στην περιοχή», για να συνεχίσει ότι «εμείς θα πετύχουμε την επιβίωση και την ευημερία μας, όχι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ισχυρών, αλλά ούτε και με υποταγή και παράδοση των δικαιωμάτων μας στα κελεύσματα τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο «με σωστούς σχεδιασμούς, μελέτη και νέες προσεγγίσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα ερείσματα μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε η λύση που θα εξευρεθεί να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια μας και την επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο. Η μνήμη του ’74 και της περιόδου πριν την καταστροφή πρέπει να μας καθοδηγεί με προβληματισμό, σωφροσύνη, αλλά και με πίστη στις αρχές μας».

Το χρέος, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «έναντι των νεκρών αγωνιστών μας, θα πρέπει να οριοθετεί τα όρια της αξιοπρέπειας μας και να καθοδηγεί την υποχρέωση για τις δικές μας υποχρεώσεις και θυσίες».

«Έμπρακτη τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς μας είναι να δώσουμε ξανά ελπίδα στους σημερινούς νέους. Να δώσουμε στους σημερινούς νέους εχέγγυα, για να ελπίζουν για το μέλλον τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες τους. Οφείλουμε σήμερα χωρίς μεγαλοστομίες να κοιτάξουμε γύρω μας και με πολιτική ευθύνη να ξεριζώσουμε το σάπιο, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ισονομίας και δικαιοσύνης», είπε.

«Δεν είναι μόνο στο χέρι μας η λύση»

Η λύση του Κυπριακού, ανέφερε, «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, ώστε να παραδώσουμε μια ελεύθερη πατρίδα στις νέες γενεές». Όμως, πρόσθεσε, «η λειτουργία ενός κράτους αρχών, μακριά από διαπλοκή και διαφθορά, όπου όλοι οι πολίτες να είναι περήφανοι ότι ζουν σε ένα κράτος χρηστής διοίκησης, με σύγχρονες προσεγγίσεις εξαρτάται μόνο από εμάς. Και έχουμε καθήκον έναντι αυτών που θυσιάστηκαν, αλλά και των σημερινών νέων, να δημιουργήσουμε την Κύπρο πους τους αξίζει».

Ανέφερε, επίσης, ότι η ισχυροποίηση του κράτους μας περνά μέσα από την ισχυροποίηση των θεσμών και πρέπει να εδράζεται στην επικράτηση του γενικότερου συμφέροντος έναντι του προσωπικού.

«Πρώτο βήμα, όμως, για ένα νέο ξεκίνημα είναι η εξάλειψη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Ας το υποσχεθούμε σήμερα στους ήρωες μας και με πράξεις ας το υλοποιήσουμε, τους το οφείλουμε και μπορούμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο Ιούλιος του ‘74 έχει καταγραφεί στην ιστορία, αλλά και στη συλλογική και ατομική μνήμη των Κυπρίων ως ο μαύρος Ιούλης ενός δίδυμου εγκλήματος που οδήγησε σε νεκρούς, αγνοούμενους και την κατοχή από την Τουρκία του 40% της κυπριακής γης.

«Σήμερα άλλο ένα μνημόσυνο, 42 χρόνια μετά, που σίγουρα είναι αναγκαίο, δεν μπορεί να ικανοποιήσει όμως τους ήρωες μας. Σήμερα πρέπει επιτέλους με έργα να αντικαταστήσουμε τα λόγια. Έργα σε μια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, αλλά και επανίδρυσης του Κράτους μας», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X