ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόρο τιμής απέτισαν τα κόμματα στους πεσόντες της τουρκικής εισβολής

Στις δηλώσεις τους έθιξαν θέματα εισβολής, Κυπριακού και πραξικοπήματος στη Τουρκία

ΚΥΠΕ

Στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, στο Κυπριακό, αλλά και στο πραξικόπημα στην Τουρκία, αναφέρθηκαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων σε δηλώσεις τους μετά το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις μετά τη λειτουργία, ο εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες, τους μαχητές, τους νεκρούς του 1974 και να επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας για την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, είπε ότι αυτές υπογραμμίζουν δύο θέματα. Το πρώτο, είπε, είναι ότι στη λύση του Κυπριακού - που πρέπει να είναι άμεση - δεν πρέπει να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις και το δεύτερο είναι ότι οι Κύπριοι μεταξύ τους, Ε/κ και Τ/κ πρέπει μαζί να εργαστούν σκληρά για να κτίσουν μέσα από τη λύση το δικό τους μέλλον, απαλλαγμένο από εγγυητές και ξένα στρατεύματα.

“Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας”, κατέληξε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η επέτειος αυτή θυμίζει τα όσα προηγήθηκαν για να φθάσουμε στην εισβολή, θυμίζει την εισβολή και την τουρκική θηριωδία και μας υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θέλουμε η λύση, είπε, να απελευθερώνει τη χώρα και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και να καθιστά τον λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο μας.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα στην Τουρκία, είπε ότι έχει αποδείξει ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί μια πολύ σοβαρή πηγή κινδύνων για το νησί μας και ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να πατά πόδι στο νησί αυτή η πηγή κινδύνων θα συνεχίσει να υπάρχει. “Αυτό υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη να επιλύσουμε το Κυπριακό και καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί σε αυτή την προσπάθεια όπως καλούμε και το διεθνή παράγοντα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να την πιέσει έτσι ώστε το Κυπριακό να επιλυθεί”, είπε.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή δύο στελεχών του ΑΚΕΛ της Αντρούλας Γκιούρωφ και του Ανδρέα Φάντη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτά τα δύο πρώην στελέχη του κόμματος έχουν θέσει με τις πράξεις τους εαυτόν εκτός κόμματος. “Αυτό που έγινε ήταν να εφαρμοστεί το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας του κόμματος και ουσιαστικά αυτό αποτέλεσε και τη ληξιαρχική πράξη των ενεργειών των συγκεκριμένων πρώην μελών του κόμματος για αυτό και το κόμμα προέβη στη διαγραφή τους”.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι σήμερα αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1974, στους αγνοούμενους μας, στον λαό μας που για 42 χρόνια υποφέρει από την τουρκική εισβολή και διατρανώνουμε ξανά ότι θα πρέπει όλοι μαζί, η πολιτική ηγεσία, ενωμένοι να προσπαθήσουμε για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία του ελληνισμού στην Κύπρο μαζί με το σύνοικο στοιχείο.

“Θέλουμε μια λύση που να μας κρατήσει για χρόνια σε αυτό τον τόπο ειρηνικά και να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που έχουμε μέχρι σήμερα επιτελέσει”, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί σημείο ιστορικής αυτογνωσίας, επαναβεβαίωσης και διακρίβωσης των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας και κυρίως ημέρα καθήκοντος για τη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής, η οποία να ανατρέπει τα σχέδια του τουρκικού επεκτατισμού και την ίδια στιγμή να δημιουργεί προϋποθέσεις στη βάση της εθνικής συνεννόησης με στόχο την επίτευξη μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Πρέπει να αποτελεί φόρο τιμής προς όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κρατική υπόσταση”, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών -Συνεργασία Πολιτών, ο Πρόεδρος Γιώργος Περδίκης είπε ότι είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της εισβολής, λέγοντας ότι είναι η μνήμη βαριά, τα θύματα ακόμα ζουν τις τραγικές συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. “Βαριά όμως είναι και η ευθύνη των ζώντων, βαριά είναι η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας που αποδεικνύεται καθημερινά ανάξια να τιμήσει στην πράξη την μνήμη των ηρωικών νεκρών”, είπε.

Εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία, λέγοντας ότι φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιηθεί η βαρύτητα αυτών των εξελίξεων και οι κίνδυνοι που γεννιούνται “για αυτό και βλέπουμε την πολιτική ηγεσία να εξαντλείται σε λόγους μνημοσύνων και σε διακηρύξεις αγώνα”.

Πραγματικοί αγώνες, συνέχισε, δεν γίνονται σε λόγους μνημοσύνων ή σε άμβωνες αλλά στην πράξη, στη ζώσα πολιτική και “νομίζω ότι σε αυτόν τον τομέα και σήμερα ακόμη που μιλούμε σημειώνεται σοβαρό έλλειμμα στην κυπριακή πολιτική ηγεσία”.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Εκπρόσωπος Τύπου Γεάδης Γεάδη είπε ότι παρόλο που τα κόμματα γνωρίζουν ότι σήμερα είναι η επέτειος της μαύρης εισβολής “όλα τα κόμματα κινούνται στη βάση δικοινοτικού προβλήματος”.

“Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούμε ποιο είναι το πρόβλημα της Κύπρου και με εθνική ομοψυχία να αγωνιστούμε όλοι προς απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας”, είπε.

Ο λαός της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Γεάδης, “δεν θέλει αποζημιώσεις για τη γη των προγόνων του αλλά θέλει επιστροφή”.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση