ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Σε κομβικό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Δηλώνοντας πως καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για συγκλίσεις

ΚΥΠΕ

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει πως με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καταβάλλουν εντατική προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσουν τα πεδία συναντιλήψεων έτσι ώστε να μετατραπούν σε συγκλίσεις.

Κάτι ωστόσο που, όπως σημείωσε, δεν είναι εύκολο έργο καθώς στις λεπτομέρειες κρύβονται οι δυσκολίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε απόψε στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι πια ένα ώριμο αίτημα του Κυπριακού λαού στο σύνολο του καθώς διαπιστώνω πως και στα κατεχόμενα δημιουργήθηκε και ενισχύεται ένα κίνημα διεκδίκησης της λύσης.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την λύση» τόνισε, εξηγώντας ότι τα πλεονεκτήματα για την ε/κ πλευρά είναι προφανή και έχουν να κάνουν με απαλλαγή από την κατοχή, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επιστροφή εδαφών, επιστροφή προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και προοπτικές ευημερίας.

«Για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους» πρόσθεσε, «έχει τελειώσει η περίοδος των ψευδαισθήσεων και συνειδητοποιούν πια πως η κατάσταση τους έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Το σχέδιο τους για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει αποτύχει και μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει πια καμία προοπτική επιτυχίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί το μόνο που θα πετύχουν θα είναι τη συνέχιση μίας παρασιτικής παρουσίας στο διεθνές περιβάλλον, υποδεικνύοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, μόνο μέσα από μία λύση θα μπορέσουν και εκείνοι να απαλλαγούν από τις όποιες εξαρτήσεις και να αναδείξουν την δική τους ταυτότητα και τις δικές τους δυνατότητες.

«Διαπιστώνουν και οι ίδιοι πως η λύση αποτελεί τη μόνη προοπτική αποτελεσματικής εξόδου από την απομόνωση που έχουν περιέλθει με οδυνηρές επιπτώσεις για το ίδιο τους το μέλλον και την κοινωνική τους συγκρότηση» συνέχισε, εξηγώντας πως για να φτάσουμε όμως στο σημείο που όλοι επιθυμούμε, θα πρέπει συνάμα να συνειδητοποιήσουν πως η όποια λύση θα πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ανησυχιών, «καθώς αυτό που προσπαθούμε σκληρά να οικοδομήσουμε δεν είναι τις σχέσεις δύο γειτονικών κρατών, αλλά ένα κράτος αποτελούμενο από δύο πολιτείες με μία κεντρική κυβέρνηση, μία κυριαρχία, μία διεθνή εκπροσώπηση».

Και επεσήμανε πως «αυτό που αποτελεί το μεγάλο και κρίσιμο πλεονέκτημα για όλους μας από μία λύση του Κυπριακού, είναι το γεγονός πως θα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την παρουσία και την διαρκή απειλή του τουρκικού στρατού στην ίδια μας την πατρίδα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα και η αναταραχή που προκάλεσε αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η μόνη ασφαλής λύση για την Κύπρο είναι αυτή που θα προβλέπει αποχώρηση του κατοχικού στρατού και άρση εγγυήσεων καθώς, όπως εξήγησε, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην ζούμε στο μέλλον με το φόβο μεταφοράς κρίσεων από την Τουρκία στη Κύπρο.

Σημείωσε επίσης πως η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από την ε/κ πλευρά αλλά και , από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως επίσης και από το πόσο η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί τη λύση, «μια λύση που θα πρέπει να σέβεται τις ανησυχίες της, η μια κοινότητα της άλλης χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα τους».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ειρηνικής συμβίωσης, πραγματικού δημιουργικού μέλλοντος και το σημαντικότερο από όλα είναι η παρουσία μας στην ΕΕ. Αντί να μιλούμε για εγγυήσεις αυτό που λέμε είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μέσα από αυτό θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Μόνο σε αυτή τη βάση – και αυτή είναι η βάση των συνομιλιών – έχουμε πετύχει την ενεργοποίηση της ΕΕ για πρώτη φορά και αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι ο κύριος στόχος και η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου, του κυπριακού λαού, των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας ήταν με την ένταξη να υιοθετηθούν οι αρχές και οι αξίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική αδιαλλαξία» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως τιμούμε απόψε όσους έδωσαν τη ζωή τους για αυτό τον τόπο, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για την τιμή μας «όλους αυτούς που δίνοντας τη ζωή τους διατήρησαν την ελπίδα ζωντανή σε αυτή την πατρίδα, γιατί με την θυσία τους μας πρόσφεραν το εφαλτήριο από το οποίο θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε εμείς τον αγώνα τους».

«Ο χώρος του Προεδρικού είναι εκ της φύσεως του εμβληματικός και δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την προσωπική εξουσία κανενός από εμάς. Συγκεντρωνόμαστε εδώ κάτω από τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί ακριβώς αυτός ο χώρος εκφράζει την ίδια την κρατική μας υπόσταση με ότι αυτή συνεπάγεται: Την ενότητα του χώρου, την ενότητα του λαού, την πίστη στη δημοκρατία και τους θεσμούς» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι πριν από 42 χρόνια σε αυτόν εδώ το χώρο η χούντα ελληνόφωνων αξιωματικών διέπραττε την μεγαλύτερη προδοσία εις βάρος του Ελληνισμού, διαβεβαιώνοντας ότι τέτοιες στιγμές δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά.

«Κερκόπορτες δεν θα βρει κανείς ανοικτές σε αυτή τη χώρα γιατί ναι, η ιστορία μας δίδαξε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το μάθημα μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Συγκεντρωνόμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα πως λαός και ηγεσία βαδίζουμε μαζί, προκειμένου να απαλλάξουμε τη χώρα μας από την κατοχή και να φέρουμε επιτέλους ειρήνη και ευημερία στη χώρα μας» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις στο εσωτερικό, λέγοντας πως ο ίδιος παρακολουθεί με κατανόηση όλες τις αντιδράσεις που σε καθημερινή σχεδόν βάση καταγράφονται από τις πολιτικές δυνάμεις και οργανωμένα σύνολα. Μάλιστα παραδέχτηκε πως κάποιες από τις ανησυχίες αυτές είναι και δικές του ανησυχίες.

Σημείωσε ωστόσο την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να παραμείνει αδρανής, υποδεικνύοντας ότι ο παραλυτικός φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος, «την στιγμή που θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε επετειακό φιλμάκι με εικόνες και βίντεο από τα γεγονότα της εποχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία με τίτλο «Σε καρτερούσα» αφιερωμένη στους αγνοούμενους, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βάσου Εργυρίδη και με τη συμμετοχή των τραγουδιστών Βασίλη Λέκκα και Στέφανου Γεωργιάδη και του φωνητικού συνόλου «Διάσταση».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση