ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γκιούρωφ:Δεν είχαν την ανδρεία να με ενημερώσουν για την καθαίρεσή μου

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί της και αρνήθηκε λένε στο ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Καταπέλτης εναντίον της ηγεσίας παρουσιάζεται η πρώην αρχισυντάκτρια της Χαραυγής Ανδρούλα Γκιούρωφ μετά και από την απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής της Λευκωσίας να προχωρήσει στη διαγραφή της. Η ίδια κατηγόρησε την ηγεσία ότι δεν είχε την πολιτική ανδρεία να την ενημερώσει για τους λόγους της καθαίρεσής της και χαρακτήρισε την απόφαση διαγραφής της ως βεβιασμένη και αντικαταστατική. Η πολυγραφότατη πλέον εναντίον της ηγεσίας του ΑΚΕΛ Ανδρούλα Γκιούρωφ, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την ηγεσία για εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών σε ο,τι αφορά τις ποινές που επιβάλλει στα στελέχη της, φτάνοντας ακόμη και επί εποχής Σχεδίου Ανάν. Σημείωσε πως αυτοί που παραβίασαν την απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής κατονομάζοντας τους Νεοκλή Συλικιώτη Στέφανο Στεφάνου και Ελένη Μαύρου και παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις υπέρ του ναι, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά αναβαθμίστηκαν σε αξιωματούχους του κόμματος με αποτέλεσμα να το ελέγχουν πλήρως σήμερα.

Η «πανικοβλημένη ηγεσία»

«Την ιδεολογία μου δε μπορεί κανένας Άντρος Κυπριανού ή Κυρίτσης ή Στεφάνου ή Χριστόφιας να την καθαιρέσουν με ‘ληξιαρχικές’ πράξεις» αναφέρει στην αρθρογραφία της η κ. Γκιώρωφ σημειώνοντας πως η ηγετική ομάδα του ΑΚΕΛ είναι πανικοβλημένη, έχει χάσει την επαφή της με τον κόσμο και διαρκώς απομονώνεται. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε πρωινή διάσκεψη τύπου ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στην διαγραφή της κ. Γκιούρωφ επισημαίνοντας ότι η κ. Γκιούρωφ «καθημερινά αναλώνεται σε βρισιές και χαρακτηρισμούς ενάντια στο ΑΚΕΛ και ενάντια στην ηγεσία του. Αμφισβητεί πολιτικές θέσεις που διατυπώνει το ΑΚΕΛ με ένα τρόπο ο οποίος κρίθηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή στην οποία ανήκει κομματικά ότι δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληροί ένα μέλος του κόμματος». Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, βάσει καταστατικού, οι όποιες διαφωνίες και συζητήσεις γίνονται εσωκομματικά και όχι δημοσίως.

Δεν είχαν την πολιτική ανδρεία

Η ίδια η κ. Γκιούρωφ επεσήμανε κατά την αρθρογραφία της ότι «δεν είχαν την πολιτική ανδρεία να με ενημερώσουν για τους λόγους της καθαίρεσής μου. Απλά θεώρησαν πως με μια ληξιαρχική πράξη ξεμπέρδεψαν χωρίς να περιμένουν την απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ η οποία είναι υπεράνω όλων των κομματικών οργάνων. Υπεράνω και του γ.γ του ΑΚΕΛ και της Κ.Ε καθότι εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο». «Εξοργίστηκαν φαίνεται» συνεχίζει «και με την Επιτροπή Ελέγχου επειδή καθυστερούσε να πάρει αποφάσεις και να συμμορφωθεί ( από πού και ως πού) στις πιεστικές υποδείξεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και των άλλων μελών της Γραμματείας να με καθαιρέσουν εδώ και τώρα».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η πρώην αρχισυντάκτρια του ΑΚΕΛ Ανδρούλα Γκιούρωφ έκανε λόγο και για δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται στο κόμμα, φτάνοντας μέχρι και το 2004 επί Σχεδίου Αναν σημειώνοντας ότι αυτοί που παραβίασαν τότε την απόφαση της Ολομέλειας της Κ.Ε όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά αναβαθμίστηκαν σε αξιωματούχους του   κόμματος.

«Ακόμα και όταν το 2004 κατηγορήθηκαν επώνυμα στελέχη της Κ.Ε. ότι παρευρέθηκαν σε συνάξεις και συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» για το σχέδιο Ανάν, παραβιάζοντας  την απόφαση της ολομέλειας της Κ.Ε. κανένα μέτρο δεν λήφθηκε εναντίον τους. Στην περίπτωση του Νεοκλή Συλικιώτη (που ήταν φανατικός υπερ του ναι μαζί με Στ.Στεφάνου και Ελ.Μαύρου)ο τέως Γ.Γ. του κόμματος Δ.Χριστόφιας  είχε δηλώσει :«εγω στον έστειλα» .Και με αυτή τη δήλωση όχι μόνο δεν λήφθηκε καμιά τιμωρία αλλά αργότερα όλοι αυτοί που  παραβίασαν την απόφαση κατά του σχεδίου Ανάν αναβαθμίστηκαν σε αξιωματούχους του κόμματος και του κράτους.Και τώρα ελέγχουν πλήρως το κόμμα» ανέφερε η κ. Γκιούρωφ για να προσθέσει «Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά εφαρμόζονται στο ΑΚΕΛ απο ποιούς και για ποιούς;».

Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε απέναντι στον ρόλο της Επιτροπής Ελέγχου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ίδια δεν καταφέρθηκε εναντίον του ΑΚΕΛ αλλά άσκησε κριτική μόνο στην ηγεσία. Σημείωσε δε με νόημα πως είναι αδίκημα να ασκείς κριτική αλλά δεν είναι παράλογο κάποιος που κατηγορείται για ποινικό αδίκημα να εκλέγεται μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, φωτογραφίζοντας τον Βενιζέλο Ζαννέτο.  «Είναι αδίκημα να ασκείς κριτική στην ηγεσία  και δεν είναι μεμπτό και παράλογο  ένας που παραβίασε αρχές και κατηγορήθηκε για ποινικό αδίκημα να εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ;Δεν είναι μεμπτό και πρωτάκουστο να μεταβαίνει ο Γ.Γ. του κόμματος στην Τουρκία, να συναντάται με τους Τσαβούσογλου,Νταβούτογλου και άλλους αξιωματούχους της κατοχικής δύναμης χωρίς την έγκριση του ανώτατου συλλογικού οργάνου που είναι η Κ.Ε;» διερωτήθηκε η κ. Γκιούρωφ.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κύκλοι της Εζεκία Παπαϊωάννου αναφέρουν πως έγινε προσπάθεια επαφής με την Ανδρούλα Γκιούρωφ και συζήτησης του ζητήματος σε προσωπικό επίπεδο αλλά η ίδια αρνήθηκε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση