ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όλα τα ονόματα που «παίζουν» για τις Δημοτικές

Η ονοματολογία, οι ενδιαφερόμενοι και οι κινήσεις τακτικής των κομμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τη Δημαρχία της Λευκωσίας εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, το πρωί της Τρίτης. Αν και για πολλούς η υποψηφιότητά του στην πρωτεύουσα θεωρείτο, λίγο πολύ, δεδομένη, η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του ανοίγει επίσημα τον χορό των δημοτικών εκλογών. Έστω και αν τα κόμματα προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους αναμένοντας να ανοίξουν τα χαρτιά τους τον Σεπτέμβριο, μετά από κομματικές διαδικασίες, ήδη γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις, υπάρχουν στο κάδρο κάποιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί, ενώ πολλοί εκφράζουν από τώρα το ενδιαφέρον τους. 

Σε αναμονή

Ο ΔΗΣΥ έχει ξεκαθαρίσει πως θα μπει ζεστά στην προεκλογική εκστρατεία με το τέλος του θέρους εξαγγέλλοντας από νωρίς τουλάχιστον τους δημοτικούς συμβούλους, ενώ σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται και το ΑΚΕΛ. Από πλευράς των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, στόχος είναι η εξαγγελία κοινών υποψηφιοτήτων. Για να έχουν κοινή ωστόσο πορεία τον Δεκέμβριο, θα πρέπει πρώτα και κύρια να ξεκαθαρίσει το πώς θα πορευθούν αυτά τα κόμματα και αν όντως θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου. Γι΄ αυτό το λόγο προτεραιότητα δεν έχει η ονοματολογία των δημοτικών, αλλά κυρίως το ποιος θα είναι ο εκλεκτός του ενδιάμεσου για το 2018.

Βασίλειο Γιωρκάτζη η πρωτεύουσα

Και όσο κι αν τα κόμματα κτίζουν τη δική τους στρατηγική, υπάρχουν ήδη τα πρόσωπα που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ξεκινώντας δειλά την προεκλογική τους εκστρατεία. Η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη όπως είπαμε ήταν αναμενόμενη αλλά και υποψηφιότητα με πολλές αξιώσεις. Και αυτό γιατί ο ίδιος στηρίζεται ήδη από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, χωρίς να αποκλείεται, στο πλαίσιο της κοινής συμπόρευσης του ενδιάμεσου χώρου, να έχει την στήριξη και των υπόλοιπων κομμάτων του χώρου. Το ζήτημα είναι πώς θα κινηθεί στην πρωτεύουσα το ΑΚΕΛ. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι, η Λευκωσία αποτελεί πρόκληση για το κόμμα, ιδιαίτερα μετά από την υποψηφιότητα Γιωρκάτζη η οποία τυγχάνει ευρείας αποδοχής και προσανατολίζεται σε υποψήφιο με μεγάλο έρεισμα στην κοινωνία.

Συνωστισμός για τη δημαρχία

Πέραν όμως της υποψηφιότητας Γιωρκάτζη και σε άλλους δήμους παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσώπων με στόχο τη δημαρχία, με κάποια πρόσωπα να έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία. Ήδη στον Δήμο Στροβόλου, βλέψεις για τη δημαρχία, πέραν του Λάζαρου Σαββίδη, έχει και ο αντιδήμαρχος του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τον στηρίξει. Από πλευράς ΔΗΚΟ, θεωρείται δεδομένη η στήριξη του στελέχους του Χρίστου Τσίγκη. Άλλωστε, σύμφωνα με τα κομματικά πηγαδάκια, η δημαρχία του Στροβόλου υπήρξε το αντικείμενο συναλλαγής, ώστε ο γνωστός «καρογιανικός» Χρίστος Τσίγκης να κατέλθει με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές.

Παρόμοια κατάσταση με αυτήν του Στροβόλου παρατηρείται και στον Δήμο Έγκωμης φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον ΔΗΣΥ καθώς στελέχη του ερίζουν για τη δημαρχία. Ο νυν δήμαρχός του Ζαχαρίας Κυριάκου θα πρέπει να αναμετρηθεί για τη δημαρχία με τον αντιδήμαρχό του Φοίβο Ζαχαριάδη. Κομματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο Φοίβος Ζαχαριάδης είναι έτοιμος να εξαγγείλει υποψηφιότητα έστω και ως ανεξάρτητος –στο ενδεχόμενο που ο ΔΗΣΥ- δεν τον στηρίξει, προκαλώντας έτσι ρήγμα σε ένα δήμο παραδοσιακά συναγερμικό.

Πρώτες κινήσεις παρουσιάζονται και στον Δήμο Αγλαντζιάς, με τον ΔΗΚΟϊκό Δήμαρχο Κώστα Κόρτα να ενδιαφέρεται για επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας. Όπως όλα δείχνουν την δημαρχία Κόρτα αναμένεται να στηρίξει και το ΑΚΕΛ.

Μιχαηλίδης-Νικολαΐδης για Λεμεσό;

Τη Λεμεσό, ως προπύργιό του, θέλει να διατηρήσει το ΑΚΕΛ. Με πολύ πιθανόν το ενδεχόμενο ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου να μην επαναδιεκδικήσει, έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις για το ποιος θα είναι ο εν δυνάμει διάδοχός του από πλευράς του κόμματος της Αριστεράς. Στα κομματικά πηγαδάκια ακούγεται εντόνως το όνομα του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη. Ο πρώην βουλευτής έχει δεχθεί κρούσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για να κατέλθει στο ψηφοδέλτιό τους κατά τις βουλευτικές εκλογές, με τον ίδιο να αρνείται ευγενικά τις προτάσεις. Όλα δείχνουν, πως το ΑΚΕΛ βλέπει ιδιαίτερα θετικά ένα ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νικολαΐδη καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει τις πόρτες του στην μετριοπαθή τάση της ΕΔΕΚ η οποία ψάχνει για στέγη.

Ο κ. Νικολαΐδης, πάντως, δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του ξεκαθαρίζοντας εδώ και καιρό πως για τον ίδιο δεν αποτελεί αυτοσκοπό η καρέκλα. Ο ΔΗΣΥ, από την άλλη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να σπάσει το προπύργιο της Αριστεράς στη Λεμεσό. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη, το όνομα το οποίο ακούγεται εντόνως να διεκδικεί τη δημαρχία Λεμεσού, είναι του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Κινητικότητα στη Λάρνακα

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζει η πόλη του Ζήνωνα, με τον Ανδρέα Βύρα από πλευράς του ΑΚΕΛ, να έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία. Στο κάδρο φαίνεται να μπαίνει και ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος είχε υποβάλει υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Λάρνακας το 2011. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα και με τις αναρτήσεις του στο facebook, ο κ. Κλεάνθους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος.

Από πλευράς του ΔΗΚΟ, δεν επιβεβαιώνουν μία υποψηφιότητα Κλεάνθους στη Λάρνακα σημειώνοντας ότι όλα θα συζητηθούν στα συλλογικά σώματα του κόμματος. Ο ΔΗΣΥ πάντως βρίσκεται σε στάση αναμονής για το πώς θα κινηθεί στη Λάρνακα. Αναμφίβολα το κόμμα δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα στην επαρχία εξαιτίας της υπόθεσης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα του κόμματος στην εν λόγω επαρχία κατά τις βουλευτικές εκλογές. Όπως αναφέρουν κομματικοί κύκλοι υπάρχει μία πλειάδα ενδιαφερομένων, που όπως αναφέρεται δεν αποτελούν νικητήρια επιλογή.

Επαναδιεκδικήσεις

Στον Δήμο της Πάφου δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Φαίδωνα Φαίδωνος από πλευράς ΔΗΣΥ. Μία υποψηφιότητα ωστόσο που δύσκολα θα βρει συνοδοιπόρο το ΔΗΚΟ, μετά και από τις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου για τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο. Το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα κόμματα, στον Δήμο Πάφου είναι ακόμα ανοικτό. Δεδομένη για πολλούς θεωρείται και η υποψηφιότητα του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού. Ήδη στο ΑΚΕΛ εργάζονται πυρετωδώς για να βρεθεί το αντίβαρο στην υποψηφιότητα Αλέξη Γαλανού, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει κάτι.

Στην Επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στη Δρομολαξιά διεκδικεί επανεκλογή του με το ΑΚΕΛ ο Κύπρος Ανδρονίκου ενώ βλέψεις για τη δημαρχία έχει ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ Σάββας Κυριάκου.



Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X