ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:26
 

Αβέρωφ: Διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα

Αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου

Newsroom K

Τελέστηκε σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`στην Παναγιά του Κύκκου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και το έργο του Εθνάρχη Μακαρίου τονίζοντας ότι ο Μακάριος υπήρξε μια σπάνια και χαρισματική προσωπικότητα, από αυτές που δεν πλάθονται από την εξέλιξη της Ιστορίας, αλλά που την σχηματίζουν και την καθορίζουν οι ίδιοι.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι ο Μακάριος αγωνίστηκε με πάθος και με τόλμη για αυτά που θεωρούσε αυτονόητα, για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. «Σπάνια στη παγκόσμια ιστορία, ηγέτες συγκεντρώνουν τη λαϊκή υποστήριξη που απολάμβανε ο Μακάριος σε καιρούς δύσκολους και ταραγμένους» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι αν πρέπει κάτι να κρατήσουμε από την ιστορία και τη σοφία των ηγετών μας, είναι τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκαν να πάρουν για να ξεπεράσουν εμπόδια.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως σήμερα διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, απαιτείται να βάλουμε την Κύπρο πάνω από κομματικές ιδεολογίες, αντλώντας παραδείγματα από την ιστορία μας.

Συνομιλίες για το Κυπριακό

«Χρειαζόμαστε συνεργασία και ενότητα, όχι διχασμό. Μετριοπάθεια, φανατισμό. Απαιτείται πραγματισμός, όχι δογματισμός. Πρέπει όλοι μας, να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε ακολούθως στη διαδικασία των συνομιλιών λέγοντας ότι οι δυσκολίες που παραμένουν σε σημαντικά κεφάλαια, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό και τα θέματα ασφάλειας, είναι καθοριστικής σημασίας και πως χωρίς την γεφύρωση τους δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.
 
«Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι σε μια ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο, το σύνολο των πολιτών της θα πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες βασικές ελευθερίες και δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης».
 
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την Τουρκία να επιδείξουν έμπρακτα την πολιτική τους βούληση για επίλυση του Κυπριακού.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία προκαλούν προβληματισμό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα που εξελίσσονται στην Τουρκία τα οποία προκαλούν προβληματισμό. «Πέραν των σοβαρών εσωτερικών ζητημάτων που βγήκαν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες με την εκδήλωση του πραξικοπήματος, φαίνεται ότι στην ευρύτερη γειτονιά μας συγκρούονται ακόμη μια φορά στρατηγικά συμφέροντα σημαντικών χωρών που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή» είπε.
 
Πρόσθεσε πως όλα αυτά, χρήζουν σοβαρότατης αξιολόγησης από την δική μας πλευρά, αλλά παράλληλα, αποτελούν και ένα ισχυρό επιχείρημα προς όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ότι στην ενωμένη Κύπρο του αύριο, δεν έχουν θέση, ούτε ξένοι στρατοί ούτε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Μνημόσυνο από τον Μητροπολιτη Κύκκου

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας στο χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Εθνάρχη Μακαρίου, στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μακαρίου.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Κεντρικός Οργανωτικός Γιάννος Ευσταθίου, εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών η Βουλευτής Άννα Θεολόγου, εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύης ο Χρίστος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Κυριάκου, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Εμμανουήλ Θεοδώρου, εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδος ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας, εκ μέρους της οικογένειας του Εθνάρχη Μακαρίου οι Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Μακάριος Ευαγγέλου και Ελενίτσα Ευαγγέλου.

Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμην του Εθνάρχη Μακαρίου και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X