ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Exxon-Qatar ανακατεύουν την τράπουλα της Α. Μεσογείου

Οι δυο εταιρείες θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν τα ονόματα τω εταιρειών ανακοινώθηκαν αυτό το οποίο απομένει  είναι ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα πάρουν τις άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων. Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της όλης διαδικασία δύσκολα κάποιος θα πέσει έξω εάν επιχειρήσει να κάνει μια πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Πέρα από τις εταιρείες που βρίσκονται ήδη στην ΑΟΖ κάποιες απο τις νέες αφίξεις δεν φαίνεται να αφήνουν και πολλά περιθώρια προβληματισμού κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. 

Το ενδιαφέρον της Exxon σε συνεργασία με την Qatar Petroleum είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το «10» το καλό τεμάχιο της ΑΟΖ. Οι πιθανότητες της ENI και TOTAL, από τη μία, και της κρατικής νορβηγικής εταιρείας Statoil, εταιρειών με παγκόσμιο εκτόπισμα στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, είναι σαφώς μειωμένες.

Το δίδυμο Αμερικανών και Καταριανών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα όχι μόνο εντός της ΑΟΖ αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που θεωρείται ως το μεγαλύτερο κέρδος για την Λευκωσία. επιπλέον η Exxon – Qatar αν ληφθεί υπόψη ο προσανατολισμός του αναβιώνουν μια πάγια επιδίωξη που είχε εγκαταλειφτεί αναγκαστικά. Το υγροποιημένο ΦΑ και το τερματικό στο Βασιλικό.

Η Λευκωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη και από το γεγονός ότι και σε πολιτικό επίπεδο ενθαρρύνθηκε να προχωρήσει σε έναν τρίτο γύρο, παρά τις απειλές της Άγκυρας. Ιδιαίτερα υποστηρικτικοί, όπως η «Κ» πληροφορείται, ήταν και οι Αμερικανοί, κάτι που επέδρασε θετικά στην απόφαση για τον τρίτο γύρο.

Στενή επαφή με Τελ Αβίβ
Η συγκομιδή του τρίτου γύρου έχει θετικές επιδράσεις και στο Ισραήλ το οποίο τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ζητήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες εντός της ΑΟΖ. Στα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος η ισραηλινή πλευρά σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεχτική για εκείνα τα θέματα που είναι ευαίσθητα για την Λευκωσία.

Πηγές που γνωρίζουν όσα έχουν διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα έλεγαν στην «Κ» ότι η ισραηλινή πλευρά έχει διαβεβαιώσει την πλευρά μας ότι τα σενάρια του τουρκικού αγωγού προέρχονται από κάποιους κύκλους της ισραηλινής κυβέρνησης και μεμονωμένα πρόσωπα.

Η πολιτική του Τελ Αβίβ δεν έχει διαφοροποιηθεί, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, το οποίο ενόψει τρίτου γύρου επιθυμεί να έχει όλες τις προοπτικές ανοικτές, προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων εταιρειών.

Η Λευκωσία αντιδρώντας προσεκτικά έχει διαμηνύσει ότι για την ίδια το πρόβλημα δεν είναι το Ισραήλ, αλλά η Τουρκία, η οποία αμφισβητεί περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας και από τις οποίες λέγεται ότι θα διέλθει ο αγωγός. Η Λευκωσία θεωρεί ότι μεταξύ Κύπρου και Συρίας δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα, αλλά ΑΟΖ.

Η ισραηλινή πλευρά φαίνεται να συμμερίζεται τις κυπριακές θέσεις ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να αγνοηθεί, εάν και εφόσον αποφασιστεί ο τουρκικός αγωγός. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία φαίνεται να επιδρούν αρνητικά.

Στο Ισραήλ έχουν αμφιβολίες ακόμα και για αυτή τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα, η οποία όπως λέγεται αναμενόταν να περάσει από την τουρκική Βουλή, κάτι που δεν έχει γίνει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση